Savaş TL'yi baskıladı, dolar ve altın rekor kırdı! Merkez'in oyun planı değişecek mi? Uzman isimler açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ekonomim
- Güncelleme:
Savaş TL'yi baskıladı, dolar ve altın rekor kırdı! Merkez'in oyun planı değişecek mi? Uzman isimler açıkladı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Ekonomim

Orta Doğu'daki savaşın etkisiyle TL varlıkları baskılandı. Dolar ve altın rekor kırarken, Merkez Bankası'nın oyun planında değişim olup olmayacağı merak uyandırdı. Uzmanlar kritik faiz kararı öncesinde tek tek açıkladı.

Uluslararası alanda Fed ve Orta Doğu'daki gerilime odaklanan piyasalar yurtiçinde Merkez Bankası'nın 26 Ekim'de açıklayacağı faiz kararına kilitlendi. Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde TL varlıkları, döviz ve emtia fiyatlarına karşı erimeye devam ediyor. Dolar ve gram altın tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı, borsa 8000 puanın altına geriledi. TL varlıklarında yaşanan gerilim Merkez Bankası'nın oyun planında değişiklik olup olmayacağı sorusunu gündeme getirdi. Uzman isimler merak edilen soruyu cevapladı.

MERKEZ BANKASI'NIN ÖNCELİĞİ HÂLÂ AYNI

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre uzmanlar çatışmaların para politikasında büyük değişikliklere yol açmayacağını, asıl endişe verenin savaşın kontrolden çıkması durumunda fiyatlamalar üzerinde oluşturacağı etki olduğunu vurguladı. Deniz Yatırım Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek, Merkez Bankası'nın sıkılaşmaya devam edeceğini dile getirerek Para Politikası Kurulu toplantısında da bir problem olacağını düşünmediğini ifade etti. Gödek, Merkez Bankası'nın önceliğinin hala daha parasal sıkılaştırma ve enflasyon beklentilerini iyileştirme olduğunu vurgulayarak para politikasının TL varlık fiyatlamalarındaki dalgalı seyirden etkilenmeyeceğine işaret etti.

TCMB'NİN OYUN PLANI DEĞİŞECEK Mİ?

Stratejist Evren Kırıkoğlu Orta Doğu’da yaşananların Merkez Bankası para politikası oyun planında değişim yaşanacak mı sorusuna cevap verdi. Kırıkoğlu, gerilimlerin büyük değişikliklere yol açacağını düşünmediğine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Türkiye zaten dünyanın geri kalanından bağımsız olarak kendi içerisinde son yıllarda birikmiş olan makroekonomik ve makrofinansal dengesizlikleri düzeltme sürecinde. Atılması gereken adımlar büyük ölçüde küresel piyasalardan bağımsız ilerleyebilecek nitelikte.Savaş TL'yi baskıladı, dolar ve altın rekor kırdı! Merkez'in oyun planı değişecek mi? Uzman isimler açıkladı

DOLARDA KONTROLLÜ SEYİR SÜRECEK

TCMB kararları ile döviz kurları arasında da eskisi gibi doğrudan ilişki aramamak lazım, zira son 5 yılın olağandışı uygulamalarının birikimli etkilerinin temizlenmeye çalışıldığı bir geçiş dönemindeyiz. Bu dönemde kurlar üzerindeki "kontrollü yönetilen seyir" zaten devam edecektir.

Borsamız ise yine aynı şekilde doğrudan TCMB ile değil, bankacılık mevduat piyasasındaki faizler ile daha alakalı. O taraftaki süreç de dolarizasyona karşı makroihtiyati çerçeve (mevzuat) ile yönetiliyor. Dolayısıyla TCMB, PPK toplantısı üzerine bu kadar fazla anlam ve stres yüklemeyi doğru bulmuyorum.

Jeopolitik gelişmelerin ekonomi yönetimimizi etkileyebileceği asıl konular, savaşın giderek kontrolden çıkması gibi bir senaryo durumunda petrol, küresel risk primleri, küresel faizler, vb. fiyatlamalar ile küresel ticaretin aksaması durumunda ortaya çıkabilir, ancak henüz o noktada değiliz.”

FAİZ 4 AYDA 21.5 PUAN YÜKSELDİ

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana ekonomi politikasında yaşanan değişimle politika faizi 21.5 puan yükseldi. Haziran ayında 15 puana çıkan politika faizi Temmuz ayında 17.5'a çıktı. Ağustos ayında 750 baz puanlık mega faiz kararıyla 25 puana yükselen politika faizi Eylül ayında piyasaların beklentisi doğrultusunda 500 baz puan artışla yüzde 30'a çıktı. 

Morgan Stanley ekonomistleri, Merkez Bankası'ndan 500 baz puan faiz artışı beklerken, HSBC ekonomistleri 250 baz puan artış bekliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ekonomim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...