Son Dakika: Kavcıoğlu'ndan enflasyona dair önemli açıklamalar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Son Dakika: Kavcıoğlu'ndan enflasyona dair önemli açıklamalar

Ekonomi Haberleri

Son dakika! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın ikinci enflasyon raporunun sunum toplantısında konuşuyor. Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerini sabit tuttuklarını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu yılın ikinci enflasyon raporunun sunum toplantısında ekonomiye dair önemli mesajlar verdi. Türk Bankacılık sektörünün güvenli ve sağlam görünümünün sürdüğünü belirten Kavıcıoğlu, "Cari dengeleme güçlenecek" dedi. Kavcıoğlu TCMB'nin enflasyon tahmininin değişmediğini söyledi.

BANKACILIK SEKTÖRÜNE GÜVEN TAM

Kavıcıoğlu, "Küresel talep güçlü seyrediyor. Doğalgaz fiyatları tarihsel ortalamalara yakınsadı. Küresel enflasyonda yukarı yönlü riskler canlı kalmaya devam ediyor. Küresel çekirdek enflasyondaki düşüş daha yavaş gerçekleşiyor. Son dönemde bankacılık sektörü kaynaklı sıkıntılar gelişmiş ülkelerde finansal risklerin artmasına yol açtı. Gelişmiş ülke merkez bankalarının sağladığı likidite destekleri nedeniyle bilanço büyüklüklerindeki düşüş eğilimi sekteye uğradı. Türk bankacılık sektörü güvenli ve sağlam görünümünü sürdürüyor." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE İSTİHDAMI EN ÇOK ARTAN ÜLKELER ARASINDA

Türk ekonomisinin geldiği noktaya ve kişisel milli gelire dikkat çeken Kavcıoğlu, "GSYH, 2021 yılındaki güçlü performansını 2022 yılında da sürdürerek yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetmiştir. Her iki dönemde de Türkiye ekonomisi, küresel ölçekte en yüksek büyüyen ekonomiler arasında yerini almıştır. Ülkemiz sanayi üretiminde gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üç katına yakın artış kaydetmiştir." dedi.

Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

"CARİ DENGELEMENİN GÜÇLENDİĞİ BİR DÖNEM OLACAK"

"Satın alma gücü paritesiyle bakıldığında Türkiye ekonomisi kişi başına düşen milli gelirde gelişmiş ülke seviyelerine güçlü şekilde yakınsamaktadır. 2022 yılında savaş ve küresel talepteki azalmaya karşın gücünü koruyan ihracatımız, 2023 yılında talep koşullarında devam eden zayıflık ve deprem felaketine rağmen, ürün ve ülke düzeyindeki çeşitlendirilmiş yapısı ile dayanıklılığını kanıtlamaya devam etmektedir. 2023 yılının geri kalanı cari dengelenmenin güçlendiği bir dönem olacaktır.

DEPREM GENELİNDE GÜÇLÜ TOPARLANMA

Uluslararası refah karşılaştırmalarında doğru ölçüt olan satın alma gücü paritesi ile bakıldığında Türkiye ekonomisi kişi başına düşen milli gelirde gelişmiş ülke seviyelerine güçlü şekilde yakınsamaktadır. Deprem sonrasında toparlanma gerek afet bölgesinde gerekse ülke genelinde hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Afet bölgesindeki tüketim harcamalarına ilişkin öncü göstergeler, deprem sonrasında düşüş göstermiş olsa da yakın zamanda deprem öncesi seviyelerini aşmıştır. Bu durum deprem genelinde oldukça güçlü bir toparlanma eğilimine işaret etmektedir.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ DEĞİŞMEDİ

Enflasyondaki düşüş süreci önceki raporda ilan ettiğimiz patikadan bir miktar daha yavaş gerçekleşmiştir. Enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergelerimiz fiyat artış oranlarındaki belirgin yavaşlamayı teyit etmektedir. Enflasyondaki yavaşlama beklentilere de yansımıştır. TL cinsinden ithalat birim değer endeksi son dönemde yıllık bazda gerilemiştir. Enflasyon üzerindeki maliyet baskıları son dönemde büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Enflasyon tahmin aralığımız 2023 yılı sonunda yüzde 22,3, 2024 yıl sonunda da yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir. Enflasyon gerilemeye devam etmekle beraber önceki enflasyon raporunda sunulan tahmin aralığının üzerinde gerçekleşmiştir.

POLİTİKALARIMIZ ENFLASYONU DÜŞÜRME GÜCÜNE SAHİP

Uyguladığımız politikalar enflasyonu düşürme gücüne sahiptir, küresel şokları daha yoğun hissettiğimiz bir coğrafyada olmamıza rağmen, yüksek bir ekonomik performansla eş anlı olarak enflasyonumuzun düşüyor olması bunun en büyük göstergesidir. Ülke ve dünya ekonomisine dair gelişmeleri güncel ve geniş kapsamlı veri setimizle sürekli olarak izlemekte ve anlık olarak edindiğimiz bilgilerin de katkısıyla titizlikle değerlendirmekteyiz. Önümüzdeki dönemde enflasyondaki düşüş süreci devam ederken, aynı anda üretim ve cari fazla kapasitemizin gelişeceğini, finansal kaynakların en verimli şekilde kullanılmasının sağlayacağı ve afet bölgesinin ihyasına yönelik faaliyetlerin başarısıyla süreceğini öngörüyoruz. Politikalarımızda herhangi bir değişiklik yok, özellikle liralaşma stratejisi ve diğer politikalarımız aynı şekilde devam edecek.

DOLARİZASYONU BİTİRECEĞİZ

Merkez Bankasıyla ilgili, dövizle ilgili bu kadar olumsuz haberler, bunlar çok doğru şeyler değil, buna rağmen dövizdeki denge devam ediyor ve edecek, buna rağmen KKM'deki istikrar devam ediyor, hanehalkının teveccühü devam ediyor. Biz dolarizasyonu bitireceğiz, liralaşma stratejisi işliyor. Sistem işliyor ve sistem şu an bankacılık sektöründe yüzde 60 liralaşmaya doğru gidiyor. TCMB çok güçlü, rezervleri çok güçlü. Kur da, bütün fiyatlar da, faizler de aynı istikrarda devam edecek. Merkez Bankası politikaları sonuç almaya başlamıştır. Hiç bir yerden para aramaya gerek yok, 2030'a kadar en az 500 milyar doların üzerinde yatırımlardan Türkiye bütçesine girecek, cari dengesini sağlayacak para var. Haziran sonuna kadar tahmin aralığımıza baktığımızda faizdeki dengelenmenin çok daha olumlu bir şekilde devam edeceğini düşünüyoruz. (KKM) TL bir yatırım aracı olarak güçlendiği sürece zaten vatandaşımız buradaki çıkışı kendi süreci içerisinde gerçekleştirecek, bunu böyle görmek lazım, ihtiyaç olarak devam edebilir de sürebilir de, bunu süreç gösterecekler."

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...