Tarla ile raf farkı katlandı: 10 kata varan artış var

- Güncelleme:
Tarla ile raf farkı katlandı: 10 kata varan artış var

Ekonomi Haberleri

Tarla ile market raflarındaki fiyat farkı iyice açıldı. Bugün 5 liraya Antalya halinden çıkan patlıcan markette 18 liradan satılıyor. 1 TL’ye çıkan taze nanenin satış fiyatı 11 TL. Çiftçi “biz para kazanmıyoruz” derken, toptancılar “maliyetlerimiz yüksek” açıklaması yapıyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Marketlerdeki zam furyası tüm hızıyla devam ediyor. Denetimlerde kesilen cezalar ise devede kulak kalıyor. Yaz dönemi ve üretimin en yüksek olduğu sezonda bile; Hal ve raflar arasındaki meyve sebze fiyatlarındaki fark vatandaşı isyan ettiriyor. Bugün Antalya halinden 5 liraya çıkan patlıcan markette 18 liraya, 5 liraya çıkan domates 19 liraya, 4 liraya çıkan sivri biber 17 liraya, 4 liraya çıkan salatalık 15 liraya ve 1 liraya çıkan taze nane 11 liraya satılıyor. Özelikle nane fiyatındaki fark dikkat çekiyor. Üreticiler “Ürün bol, üretimde fazla. Ulaştırma ve depolama dışında ürünün bir maliyeti yok. O da en fazla 4 lira fark ettirir. Bir domatesin Antalya’dan çıkıp markete giriş bedeli en fazla 9 liradır. Market bunu 19 liraya satıyor. Büyük paralar kazanıyorlar. Asgari ücret zammını vatandaşın cebine girmeden alıyorlar” dedi.

ÇİFTÇİ PARA KAZANMIYOR

Antalya’da sebze yetiştiriciliği yapan Adem Güzel “Çiftçi olarak biz para kazanamıyoruz. Ben domatesi hale 3,5 liraya veriyoruz. Halden çıkışı 5 liradan başlıyor, kalitesine göre 9-10 liraya kadar çıkıyor. İstanbul’da bir markette fiyatı 19-20 TL. Bu farkı kim kazanıyor? Çiftçi kazanmıyorsa, hâlci ve komisyoncu da üstüne koyduğu rakam belli. Demek ki marketler kasasını dolduruyor. Bu iş yıllardır böyle. Şu markete giren ürün fiyatı ile raftaki satış fiyatının denetlenmesi gerekiyor” dedi. Güzel, ayrıca bu yıl meyve ve sebze üretiminin iyi olduğunu da belirterek “Son yağmurlar seralara zarar verdi ama bu henüz piyasaya yansımadı. Fiyatlar marketlerde 1 aydır yüksek. Ürün varken fiyat düşer, ancak aradaki farkı marketler alıyor” diye konuştu. 

Tarla ile raf farkı katlandı: 10 kata varan artış var

GİDERLERİMİZ İKİYE KATLADI

Antalya meyve-sebze halinde esnaflık yapan Celal Aras ise “Üreticinin girdi maliyetleri arttı. Gübre, sulama, elektrik derken maliyetler ikiye katladı. Ürünü ucuza yetiştiremiyor. Ton başına kazancı da kendisine yetmiyor. Toptancılar da aynı şekilde… Bu aradaki fark marketlerle ilgili. Tarladan markete girene kadar ürün 3 el değiştiriyor. Herkes kendi payını üstüne koyuyor. Tabii en çok kârı marketler alıyor. Onların da giderleri fazla. Binlerce işçi çalıştırıyorlar. Kiraları, vergiler vs yüksek. Buna en güzel çözümü devlet bulacak. Direkt tarladan alıp kendi marketlerinden satacak. Tarım Kredi marketlerini artırması lazım. Burada da doğru fiyat politikası uygulamalı” dedi. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...