Çiftçiyi afet vurdu, meyve sebze fiyatlarına zam göründü

- Güncelleme:
Çiftçiyi afet vurdu, meyve sebze fiyatlarına zam göründü

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin birçok ilindeki tarım alanları sel ve yağmura teslim oldu. Hasar dönemindeki ürünler tarlada kaldı. Toplam zararın yüz milyonlarca lira olduğu tahmin ediliyor. Üreticiler bu durumun meyve ve sebze fiyatlarına yansıyacağını belirterek, devletten borç erteleme istiyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Son bir ayda Türkiye genelinde yaşanan şiddetli yağışlar tarım ve hayvancılığı vurdu. Birçok ilde tarım alanları zarar gördü, dolu yağışının etkisiyle hasadı gelmiş ürünler ziyan oldu. Mera ve ahırlar kullanılmaz hâle geldi. Dolu yağışı Antalya bölgesindeki seraları da etkiledi. Ülke genelindeki toplam zararın 100 milyonlarca lira olduğu ifade edildi.

Şiddetli yağışlardan en çok etkilenen iller; Rize, Samsun, Ankara, Antalya, Eskişehir Manisa, Denizli, Adana, Mersin, Tokat olarak sıralandı. Ürün bazında ise; Çay, turunçgil, soğan, patates, ayçiçeği, aspir, buğday, meyve bahçeleri, seralar, pamuk, kekik, pancar, ayçiçeği ve kiraz olarak sıralandı. Üreticiler yaşanan zayiat nedeniyle meyve ve sebze fiyatlarında artış yaşanacağını belirtirken, sektör temsicileri yağmur ve sellerden etkilenen çiftçilerin borçlarının ertelenmesini talep etti. 

TARLADAKİ ÜRÜNLER ZİYAN OLDU

> Samsun Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir: Bölgede, biber, patlıcan, buğday ve fındık bahçelerinin zarar gördü. Zaten girdi maliyetleri çok yüksek, verim düşük. Çiftçilerimiz bir de sel yaşadı. Gerekli incelemeler için çalışmalar başlatıldı. Önümüzdeki hafta yine yağmurlar var. Toprak zaten suya doydu, daha fazla felaket yaşamadan ana kanalların açılmasını istiyoruz.

> Malatya Seyitgazi Ziraat Odası Başkanı Erhan Erden: Hekimhan, Yazıhan, Darende ve Kuluncak ilçelerindeki tarım alanları yağmurdan zarar gördü. Bölgede çoğunlukla buğday, arpa ve mısır gibi hububat ürünleri ekiliyor. Sel suları ilçemizde yaklaşık 10 bin dekarlık alanda etkili oldu ve zarara yol açtı

> Antalya Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer: Yağış nedeniyle 30 dekarlık sera alanının zarar gördü. Sera alanlarında âdeta yıkım oldu. 

> Manisa Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri: Yağışlar 15 gündür devam ediyor. Diğer bölgelere göre Bağarası’na çok daha fazla yağmur yağdı. Buna bağlı olarak Koçarlı, Bıyıklı, Yeniköy tarafından gelen yağmur suları da durumu daha da kötüleştirdi. Bağarası Kalçık bölgesinde 1.000 dönüm pamuk ve buğday ekili arazi sular altında. Üretici tarlasını ulaşamıyor. Hep birlikte buradaki durumu görüyoruz ama tarlaların başına gidemiyoruz. Her taraf su dolu.

> Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: Şu an 5 bin dönüm arazide sel baskını 5 bin dönüm arazide de dolu vurdu. Tam çiçek dönemindeki bağlarda büyük sıkıntı yaşatacak. Bir an önce devletimizin bu olaya el atmasını istiyoruz. En azından borçlarımızın ertelenmesi çok önemli. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...