Yatırım araçlarının haftalık performansı! Altın fiyatlarında 9 haftanın en sert düşüşü!

Piyasalarda son dakika! Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi bu hafta %2,8 geriledi ve 9168 puandan kapanış yaptı. ABD-Çin müzakere beklentileri ile ons altın haftalık bazda %1,75 ve gram altın %1,35 değer kaybetti. Ons, son 9 haftanın en derin düşüşünü yaşıyor. Euro bu hafta %0,40 primle 43,85 TL’den ve dolar 0,38 primle 38,56 TL’den kapanışa hazırlanıyor. TL mevduat getirisi de haftalık bazda net %0,82 seviyesinde gerçekleşiyor.
TÜRKİYE GAZETESİ/Ekonomi Servisi-Piyasalarda hareketli bir hafta daha geride kaldı. Küresel tarafta ABD’den gelen ekonomik veriler ve Washington-Pekin ticaret müzakerelerine dair beklentiler takip edildi. İç piyasada ise daha sakin bir günden izlendi.
Bugün açıklanan verilere göre nisan ayında Türkiye’nin ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %8,5 arttı ve 20,9 milyar TL oldu. İthalat %12,9 yükselişle 33 milyar doları bulurken, dış ticaret açığı 12 milyar dolar oldu.
İMALAT PMI, DARALMA BÖLGESİNDE
Günün diğer verilerine bakıldığında, İstanbul Sanayi Odası tarafından Türkiye İmalat PMI Endeksi nisan sonuçları açıklandı. Endeks 47,3 seviyesinde sabit kaldı ve “daralmaya işaret eden” 50’nin altındaki konumunu 13’üncü ayda da sürdürdü.
Nisan ayında uluslararası ekonomik ortamdaki belirsizliklerle birlikte yeni siparişler, üretim ve ihracatta yavaşlamaların yaşandığına dikkat çekildi. Bazı göstergelerde ise iyileşme sinyalleri olduğu ifade edildi.
YABANCILAR TAHVİL VE HİSSE ALDI
Bugün haftalık para piyasası verileri de duyuruldu. Buna göre 25 Nisan ile sona eren haftada;
-Merkez Bankasının brüt rezervleri 146,6 milyar dolardan 141 milyar dolara geriledi.
-KKM Hesapları da geçen hafta 21,43 milyar lira azaldı ve 685,15 milyar liraya düştü.
-Yabancı yatırımcılar 476,7 milyar dolarlık tahvil ve 92,4 milyon dolarlık hisse senedi aldı.
-Yurtiçi yerleşiklerin döviz hesapları da 710 milyon dolar azaldı ve 194,85 milyar dolara düştü.
ABD’DE İSTİHDAM BEKLENTİYİ AŞTI
Bugün küresel piyasaların en önemli verisi olarak öne çıkan ABD nisan ayı tarım dışı istihdam verisi, 138 bin artış beklentisine karşılık 178 bin kişi arttı. İşsizlik oranı yüzde 4,2 ile beklentilere paralel gelirken, saatlik kazançlar aylık bazda %0,2 arttı.
Söz konusu veri, tarife geriliminin zirve yaptığı nisan ayında istihdam piyasasının gücünü koruduğunu gösterdi ve “güvercin FED” beklentilerini desteklemedi. Buna karşılık ABD’nin ilk çeyrekte daralması ve belirsizliklerin devam etmesi sebebiyle, piyasalarda FED’den bu yıl 4 faiz indirimi beklentisi sürüyor.
ÇİN’DEN ‘MÜZAKERE’ AÇIKLAMASI
Ticaret savaşlarında son duruma bakıldığında; ABD ekonomisindeki ‘küçülme’ ile birlikte tüketici güveninin de dip yaptığı ve Çin’de fabrika siparişlerinin ‘daralma’ bölgesine geçtiği görülmüştü. Mevcut olumsuz şartların “her iki tarafı da müzakereye zorlayacağı” yönünde beklentiler attı.
Konuyla ilgili Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Pekin yönetiminin “muhtemel anlaşmaları değerlendirdiği” belirtildi.
HANGİ YATIRIMDA, NE KADAR PRİM?
Bütün bu gündemde yatırım araçlarının haftalık performansına bakıldığında;
-Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi %2,8 geriledi ve 9168 puandan kapanış yaptı.
-Ons altın haftalık bazda %1,75 ve gram altın %1,35 değer kaybetti. 3260 dolara yakın seviyelerde son işlemlerin devam ettiği ons altın, son 9 haftanın en derin düşüşünü yaşıyor. Spot piyasada gram altın ise bu hafta 4045 TL’ye geriledi.
-Bu hafta Euro %0,40 primle 43,85 TL ve dolar 0,38 primle 38,56 TL’den kapanışa hazırlanıyor.
-TL mevduat getirisi haftalık bazda net %0,82 olurken, para piyasaları fonlarında ortalama getiri %0,87 oldu.