Kira sözleşmesi nasıl fesh edilir? Avukat tavsiyeleri...

Düzenleyen: / Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
Kira sözleşmesi nasıl fesh edilir? Avukat tavsiyeleri...

EMLAK Haberleri  / turkiyegazetesi.com.tr

Son zamanların en çok merak edilen konularından birisi kira sözleşmeleri oldu. Vatandaşlar kira sözleşmesi ile merak ettikleri soruların cevaplarını arama motorlarında araştırıyorlar. Arama motorlarında en çok merak edilen sorudan birisi “Kira sözleşmesi nasıl fesh edilir?” sorusu oldu. İşte kira sözleşmesi feshi konusunda avukat tavsiyeleri…

Kira sözleşmeleri bir gayrimenkulün kiralanma sürecinde mülk sahibi ve kiracının haklarını güvence altına aldıkları önemli bir sözleşmedir. İmzalanan sözleşmenin içeriğinde kiralanan gayrimenkulün mevcut durumu, kiralama şartları, depozito bedeline kadar birçok madde yer almaktadır. Mülk sahibi ve kiracı arasında bağlayıcı olan bu sözleşmenin nasıl fesh edileceğini merak eden vatandaşlar arama motorlarında “Kira sözleşmesi nasıl fesh edilir?” sorusunun cevabını araştırıyorlar. İşte merak edilen soruların cevapları…

KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL FESH EDİLİR?

Kira sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen maddeler kapsamında feshedilebilmektedir. Kanuna göre bir kira sözleşmesinin süresi dolmadan feshi ancak iki şekilde gerçekleşebiliyor: Bildirim yolu ve kiraya verenin dava yoluyla fesih hakkını kullanması.

Tarafların sözleşmeyi feshedebileceği olağanüstü haller;

  • Kiracının başka şehre tayini
  • Kiracının hırsız olduğunun ortaya çıkması
  • Savaş, ekonomik kriz
  • Kiracının ağır hastalığı
  • Kiracının terör olaylarına karışması
  • Kiracının kiraya verene veya yakınlarına karşı suç işlemesi vb.

Kira sözleşmesinin bildirim yoluyla feshi

Bildirim yoluyla kira sözleşmesinin feshi sadece kiracının, sadece kiraya verenin veya her iki tarafın ortak bildirimiyle hayata geçiyor.

Kiracının bildirim yoluyla kira sözleşmesini feshetmesi ile ilgili bilgiler Türk Borçlar Kanunu’nun 347’nci maddesinde yer alıyor. Kiracının bu girişimi sözleşme süresinin tamamlanmasına en az 15 gün kala ve yazılı olarak yapması gerekiyor. Aksi halde sözleşme aynı haklarla uzuyor.

Kiraya verenin, yani mülk sahibinin bildirim yoluyla kira sözleşmesini feshetmesi için tek şart var: 10 yıllık uzama süresinin sona ermesi. 10 yıllık uzama süresinin bitimi ve sonraki her bir yıl sonrası için mülk sahipleri en az üç ay öncesinden bildirim yoluyla sözleşmeyi gerekçesiz olarak feshedebiliyor.

Bildirim yoluyla kira sözleşmesinin feshedilmesinde üçüncü senaryo ise bu kez belirsiz süreli olarak kurulan kontratlar için geçerli. Bu koşula sahip fesihlerde tarafların sözleşmeyi feshetmesi Türk Borçlar Kanunu’nun 347’nci maddesinin ikinci fıkrasında ele alınıyor. Taraflardan mülk sahibi için bu koşul 10 yıllık süreye bağlı olmakla birlikte, kiracılar için ise talep edinilen herhangi bir zamanda sözleşmeyi bildirim yoluyla feshedebilmesi yönünde.

Kira sözleşmesi nasıl fesh edilir? Avukat tavsiyeleri...

Kiraya verenin dava yoluyla feshi

Kiraya verenlerin dava yoluyla kira sözleşmesini feshetmesinde de iki koşul geçerli oluyor. Kira verenden kaynaklanan, özel gereksinimler veya konutun bulunduğu binanın yenilenecek olması nedeniyle yeniden inşasının gündeme geldiği durumlarda tahliye davasıyla yaşanabiliyor.

Kiracıdan kaynaklanan dava yoluyla fesih işlemleri de yaşanabiliyor. Sözleşme bittiği halde kiracının konutu boşaltmaması halinde kiraya veren mülk sahibi tahliye davası açabiliyor. Bir başka örnek ise, kiracının sözleşmede belirtilen kira bedelini ödememesi… Kira bedelini kiracıdan alamayan mülk sahibi, yazılı olarak iki ihtarda bulunuyor ve dava açabiliyor.

1 YIL DOLMADAN KİRACI EVDEN ÇIKABİLİR Mİ?

1 yıl dolmadan kiracılar evden çıkabiliyorlar. Fakat mülk sahibi yeni bir kiracı bulana kadar bir süre daha mevcut kiracı; kira borcu, aidat vb. yan giderleri ödemek zorunda kalabilir. Bunun süresi kanunda yer almamaktadır. Örnek olarak 1 yıllık kira sözleşmesi bitmeden evden çıkmak için, 8. ayda çıkılmışsa kalan 4 ayın ödenmesi makul görülebilir. Ancak evin bulunduğu konum, kira dönemi vs. şartlar doğrultusunda ev 1 ay içerisinde kiraya verilebilecekse bu durumda sadece o 1 ayın ödemesi yapılır.

Düzenleyen:  - EMLAK
Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...