Ankara: Türk jetini Suriye vurdu

Ankara: Türk jetini Suriye vurdu

GÜNDEM Haberleri

Başbakanlık'ta yapılan 2 saatlik kritik zirve sonrası yapılan açıklamada, Akdeniz'de kaybolan Türk F-4 savaş uçağının Suriye tarafından düşürüldüğü belirtildi. Suriye ise, "Türk savaş uçağı topraklarımızdan 1 km içeri girdi, vurduk. Hedefi vurduktan sonra Türk uçağı olduğunu anladık" dedi. Türk savaş uçağının vurulmadan önce merkez üssüne seyrü-sefer sisteminde (Navigasyon) arıza raporu verdiği ortaya çıktı. Silahsız keşif uçağı F4'lerin yanlışlıkla vurulmuş olma ihtimalinin mümkün olmadığı bildiriliyor. Benzer bir olay 1989 yılında gerçekleşmişti. Türkiye'ye ait bir tapu kadastro uçağı, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle, Suriye tarafından düşürülmüştü. Baba Esad'ın döneminde gerçekleşen bu olaydan sonra Suriye hem özür dilemiş, hem de tazminat ödemişti.

Başbakanlık Malatya Erhaç Meydanı'ndan kalktıktan sonra bugün saat 11.58'de Hatay'ın güneybatısında deniz üzerinde radardan kaybolan ve telsiz bağlantısı kurulamayan savaş uçağını Suriye'nin düşürdüğü ve gerekli adımların atılacağını açıkladı.

NAVİGASYON SİSTEMİ ARIZALANDI

Türk savaş uçağının vurulmadan önce merkez üssüne seyrü-sefer sisteminde (Navigasyon) arıza raporu verdiği ortaya çıktı. Silahsız keşif uçağı F4'lerin yanlışlıkla vurulmuş olma ihtimalinin mümkün olmadığını belirten uzmanlar, F4 Phantomların ASELSAN tarafından yazılımı yapılan özel haberleşme ve zorlu şartlarda uçuş yapabilen kabiliyete sahip olduğunu belirtiyor.
Türk keşif uçağının yanlışlıkla vurulmasının mümkün olmadığını belirten Savunma Hukuku uzmanları, "Türk ve NATO uçaklarının IFR sistemi vardır. Dünyanın bütün radarları, havadaki uçağın hangi ülkeye ait olduğunu görür, ona göre tedbirini alır. Silahsız bir uçağa önleme ve uyarı yapılmadan ateş açılması hasmane bir tutum" değerlendirmesi yapıyor.

GÜN BOYU YAŞANAN GELİŞMELER nbsp;

TÜRK PİLOTLAR KRİZ YÖNETİM UZMANI

Türk savaş uçaklarını kullanan pilotların özellikle Ege Bölgesi'nde Yunan meslektaşlarıyla yıllardır karşı karşıya geldiğini, çok ciddi füze tehditleri yaşadığını belirten uzmanlar, bu gibi durumlarda uluslararası kuralların tamamen ihlal edildiği değerlendirmesini yapıyor.
Uzmanlar; hava ve karasuları ihlallerinde ilk önce telsiz uyarısı, ardından karşı önleme uçuşu, inişe zorlayan refakatli uçuş, uyarı ateşi gibi çok sayıda seçeneğin atlandığına işaret ediyor. Bu aşamaların hiçbirinin kullanılmadan Suriye'nin silahsız keşif uçağına ateş açmasının düşmanca olduğunu vurguluyor.

Bölgede füze hareketliliği yok

Bu arada CNNTürk'te konuşan Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir, kendisinin ulaştığı Hava Kuvvetleri yetkililelerinin aktardığı bilgiyi açıkladı. Demir'in verdiği bilgiye göre Hava Kuvvetleri yetkilisi şu görüşleri aktardı "Uçağımıza karşı bir füzenin yönelmesi halinde Diyarbakır ve İncirlik'te bulunan radarlarımız mutlaka harekete geçerdi, bir füze aktivitesi yok, uçağın ısı güdümlü bir füze, roket ya da uçaksavar ateşiyle düşürülmüş olabilir, bu konuda henüz elimizde kesin bulgu yok"

SURİYE'DEN İLK AÇIKLAMA: EVET VURDUK

Suriye yönetimi, Türk savaş uçağının düşürülmesi konusunda sessizliğini bozdu. Şam yönetimi yaptığı açıklamada "Türk savaş uçağı topraklarımızdan 1 km içeri girdi, vurduk" bilgisi geldi. Suriye açıklamasında "Hedefi vurduktan sonra Türk uçağı olduğunu anladık" denildi.
Suriye Savunma Bakanlığı açıklamasında,"Sınır ihlali yapan uçağa, uçaksavar bataryaları tarafından ateş açıldı. Hedefi vurduktan sonra Türk uçağı olduğunu tespit ettik" denildi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Suriye sınırını 1 kilometre kadar geçen bir uçak görüldü. Sınır ihlali yapan uçağa, uçaksavar bataryaları tarafından ateş açıldı ve uçağın 10 deniz mili kadar uzaklığa düştüğü tespit edildi. Hedefi vurduktan sonra Türk uçağı olduğunu tespit ettik" denildi.

ANKARA TEMKİNLİ

Türk Keşif uçağının Akdeniz'de düşürülmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen güvenlik toplantısının ardından yapılan açıklamada, "İlgili kurumlarımızın sağladığı verilerin değerlendirilmesi ve Suriye ile yürütülen ortak arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde elde edilen bilgiler neticesinde, uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır" denildi. Başbakanlık Basın Merkezi internet sitesinde yer alan açıklamada, 22 Haziran 2012 tarihinde görev uçuşu için Malatya Erhaç meydanından kalkış yapan uçağın radar ve telsiz temasının kesilmesi akabinde yaşanan gelişmelerin, Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan toplantıda ele alındığı belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "İlgili kurumlarımızın sağladığı verilerin değerlendirilmesi ve Suriye ile yürütülen ortak arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde elde edilen bilgiler neticesinde, uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü anlaşılmıştır. Pilotlarımız dahil, arama kurtarma çalışmaları halen devam etmektedir. Türkiye, olayın tam olarak aydınlatılmasının ardından nihai tavrını ortaya koyacak, atılması gereken adımları kararlılıkla atacaktır."

UÇAĞI ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Malatya'dan havalandıktan sonra Akdeniz'de Suriye karasularında düşen Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçağını arama çalışmaları devam ediyor.

Malatya Erhaç Meydanı'ndan kalktıktan sonra bugün saat 11.58'de Hatay'ın güneybatısında deniz üzerinde radardan kaybolan ve telsiz bağlantısı kurulamayan savaş uçağını aramak için Malatya Erhaç'taki 7. Ana Jet Üs Komutanlığı ile Ankara Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan kalkan askeri uçaklar bölgeye sevk edildi. Adana İncirlik'ten de bir askeri helikopterler destek için bölgeye gitti. İskenderun Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı sahil güvenlik feribotu da arama ve kurtarma çalışmalarına katılmak üzere bölgeye hareket etti. İskenderun'a bağlı Arsuz beldesi açıklarında Sahil Güvenlik botları arama çalışmalarına devam ediyor.

BBC ARAB, EL MANAR TV'LERİ GÖRGÜ TANIĞI VAR DEMİŞTİ

Türk savaş uçağının Akdeniz'de düşmesiyle ilgili olarak saat 17.00 sıralarında BBC Arabça ve El Manar Televizyonları, uçağın Suriye'den açılan ateş sonucu düştüğünü iddia etmişlerdi. Başbakan Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada ise "Saldırı olursa karşılığı sert olur" demişti...

YABANCI AJANSLAR: TÜRK PİLOTLAR ESİR ALINDI

Suriye açıklarında nbsp; düşen uçakla ilgili olarak yabancı haber kaynakları farklı bilgiler geçti. Bazı ajanslar düşen uçağın pilotlarının Suriye tarafından esir alındığını iddia etti. Bu bölgede arama yapılabilmesi için Suriye' den izin alınmasına çalışıldığı belirtildi. nbsp; Mersin' den ve Hatay' ın İskenderun İlçesi'nden Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı'na bağlı birlikler uçağın düştüğü sanılan bölgeye doğru denize açıldı.

Suriye, 23 yıl önce bir uçağımızı düşürmüştü

21 Ekim 1989'da Altınözü ilçesi Akamber köyü yakınlarında Tapu Kadastro çalışması yapan sivil kullanımda olan bir Türk uçağı, MİG-21 tipi iki Suriye jeti tarafından düşürülmüştü. Türkiye sınırları içinde gerçekleşen olayda iki mühendis, iki pilot ve 1 teknisyen olmak üzere 5 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti. Olay sonrasında Suriye yetkilileri Türk uçağının 20 kilometre sınırı ihlal ettiğini iddia etmiş ancak bir yıl sonra Türkiye'ye ailelere verilmek ve düşürülen uçak için 3 milyon 430 bin dolar tazminat ödemişti.

Pilotları arama çalışması sürüyor

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bir RF-4E savaş uçağının, Malatya'dan havalandıktan sonra saat 11. 58'de Hatay'ın Güneybatısı üzerinde kayboldu. Ardından Bölgeye sevk edilen uçak ve helikopterlerle arama ve kurtarma çalışması başlatıldı. Mersin ve İskenderun'dan da 2 firkateyn ve 1 Sahil Güvenlik botu bölgeye hareket etti. Suriye de arama çalışmalarına destek verdi. Pilotları arama ve kurtarma çalışması sürüyor. Bu arada Malatya'daki 7'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda, RF-4E keşif uçaklarının görev yaptığı 173'üncü Filo konuşlu bulunuyor. 'Phantom' olarak adlandırılan bu uçaklarda 1 pilot ve 1 silah sistem subayı olmak üzere 2 personel görev yapıyor. Bu uçaklar, keşif ve gözetleme 'pod'larıyla istihbarat topluyor. Kilometrelerce derinlikte fotoğraf çekebiliyor. İki pilotun görev yaptığı 173. Şafak Filo'ya bağlı uçağın, Akdeniz bölgesinde Kıbrıs'ın kuzeydoğusu ve Suriye açıklarında keşif görevine çıktığı iddia edildi.

Uçağımızı SA-6 füzesi mi vurdu?

Kayıp pilotların isimleri belli nbsp;oldu
Dünya basını: Askeri müdahale olabilir
Gül: Üstünün örtülmesi mümkün değil
Suriye 23 yıl önce de uçağımızı düşürmüştü
Ankara: Türk jetini Suriye vurdu
Kılıçdaroğlu: Kabul edebilir gibi değil
Arınç: Suriye açıklama yapmak zorunda
Kışanak: O uçağın orada ne işi vardı














UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...