Suriye 23 yıl önce de uçağımızı düşürmüştü

Suriye 23 yıl önce de uçağımızı düşürmüştü

GÜNDEM Haberleri

Türk Hava Kuvvetleri'ne ait bir F-4 tipi savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesi akıllara 23 yıl önceki olayı getirdi.

21 Ekim 1989'da Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne ait uçak, Suriye sınırında kadastro çalışmaları yapmak üzere kalktıktan sonra Suriye'ye ait 2 Mig-21 savaş uçağı tarafından düşürülmüş, 5 Türk şehit olmuştu. Olay sonrasında Suriye yetkilileri Türk uçağının 20 kilometre sınırı ihlal ettiğini iddia etmiş ancak bir yıl sonra 3 milyon 430 bin dolar tazminat ödemişti.

NATO 5. maddeyi devreye sokabilir

ABD'de 1949'da imzalanan Kuzey Atlantik Asamblesi Antlaşması'nın (NATO) 5'inci maddesine göre üye ülkelerden birine yöneltilecek silahlı bir saldırı hepsine yöneltilmiş olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle Suriye'nin dün Türk jetini düşürmesi, NATO'ya yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirilirse NATO'nun o ülkeye müdahale hakkı doğuyor. NATO Antlaşması'nın 5. maddesi şöyle: "Taraflar, Amerika veya Avrupa'da içlerinden bir veya daha çoğuna yöneltilecek silahlı bir saldırının hepsine yöneltilmiş bir saldırı olarak değerlendirileceği ve eğer böyle bir saldırı olursa Birleşmiş Milletler Yasası'nın 51'inci maddesinde tanınan bireysel ya da toplu öz savunma hakkını kullanarak, Kuzey Atlantik bölgesinde güvenliği sağlamak ve korumak için bireysel olarak ve diğerler ile birlikte, silahlı kuvvet kullanımı da dahil olmak üzere gerekli görülen eylemlerde bulunarak saldırıya uğrayan taraf ya da taraflara yardımcı olacakları konusunda anlaşmışlardır. Böylesi herhangi bir saldırı ve bunun sonucu olarak alınan bütün önlemler derhal Güven Konseyi'ne bildirilecektir. Güvenlik Konseyi, uluslararası barış ve güvenliği sağlamak ve korumak için gerekli önlemleri aldığı zaman, bu önlemlere son verilecektir."


Uçağımızı SA-6 füzesi mi vurdu?

Kayıp pilotların isimleri belli nbsp;oldu
Dünya basını: Askeri müdahale olabilir
Gül: Üstünün örtülmesi mümkün değil
Suriye 23 yıl önce de uçağımızı düşürmüştü
Ankara: Türk jetini Suriye vurdu
Kılıçdaroğlu: Kabul edebilir gibi değil
Arınç: Suriye açıklama yapmak zorunda
Kışanak: O uçağın orada ne işi vardı



























UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...