Akıncı Üssü davasında gerekçeli karar açıklandı!

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Akıncı Üssü davasında gerekçeli karar açıklandı!

GÜNDEM Haberleri  / AA

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 sanık hakkında verilen hükmün gerekçesi açıklandı.

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 475 sanık hakkında verilen hükmün gerekçesi açıklandı.

 Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 26 Kasım 2020 tarihinde hüküm verilen davada, anayasal düzeni ortadan kaldırarak örgüt ideolojisine uygun bir iktidar oluşturmanın amaçlandığı ifade edildi. Akıncı Üssü’ndeki eylemlerde sivil imamların FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve sözde üst düzey yöneticilerle sürekli iletişim hâlinde olunduğu belirtildi. 

DARBE GİRİŞİMİNİ 5 'SİVİL İMAM' YÖNETMİŞ

Eylemlerin üsteki sivil imamlardan Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Harun Biniş'in talimatıyla gerçekleştiği vurgulandı.Akıncı Üssü’ndeki darbeci pilotların savaş uçaklarıyla Ankara ve İstanbul’da alçak uçuş sırasında gerçekleştirilen bombalı saldırılarda 77 sivilin şehit olduğu, 206 kişinin de yaralandığı ifade edildi. Açıklanan gerekçeli kararda alınan cezalar şöyle:

79'AR KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Darbeyi yöneten sivil imamlardan Kemal Batmaz, Hakan Çiçek, Harun Biniş ve Nurettin Oruç ile eski İncirlik Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van, eski Tuğgeneral Kemal Mutlum, eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Lojistik Başkanlığı Sistemler Daire Başkanı Tuğgeneral Recep Sami Özatak, eski Tuğgeneral Aydemir Taşçı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreteri eski Albay Veysel Kavak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreter Yardımcısı eski Kurmay Albay Ali Durmuş, dönemin 141. Filo Komutanı eski Yarbay Hakan Karakuş, dönemin 143. Filo Komutanı eski Binbaşı Mustafa Azimetli ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve ‘Cumhurbaşkanına suikast’ suçlarının yanı sıra 77 kişinin şehit edilmesine ilişkin toplam 79'ar defa ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı. 


TBMM'yi bombalayan eski Pilot Yarbay Hasan Hüsnü Balıkçı, darbe girişiminde Ankara'da F-16 ile ilk uçuşu gerçekleştiren eski Binbaşı Mehmet Fatih Çavur, dönemin 143. Filo Harekat subayı eski Binbaşı Ali Karabulut, üssün harekat plan subayı olan eski Binbaşı Murat Bicil, TBMM, TÜRKSAT ve Polis Özel Harekat Dairesini bombalayan eski Pilot Yüzbaşı Hüseyin Türk, F-16'lara bombalama talimatlarını ileten eski yüzbaşılar Mustafa Mete Kaygusuz ve Ahmet Tosun aynı suçlamalarla aynı cezayı aldı. 

KÜLLİYE'Yİ BOMBALAYANA PİLOTA AĞIR CEZA

Hüseyin Türk ile aynı uçakla Polis Özel Harekât Başkanlığını bombalayan eski Pilot Yüzbaşı Uğur Uzunoğlu 45 defa ağırlaştırılmış müebbet ve 1.170 yıl, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kavşağı'nı bombalayarak 15 kişiyi şehit eden eski Pilot Üsteğmen Müslim Macit 16 defa ağırlaştırılmış müebbet ve 283 yıl 6 ay, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığında 7 polisi şehit eden eski pilotlar Yüzbaşı Ertan Koral ve Üsteğmen Mehmet Çetin Kaplan'a 8'er defa ağırlaştırılmış müebbet ve 90'ar yıl hapis cezası yedi.

İNDİRİM UYGULANMADI

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nü bombalayarak 2 kişiyi şehit eden eski pilotlar Yüzbaşı İlhami Aygül, üsteğmenler Mehmet Yurdakul ve Mustafa Özkan'a 3'er defa ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ ve ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 648'er yıl hapis. Sanıklara en üst sınırdan ceza veren mahkeme heyeti indirim uygulamadı.
Sanıklardan Fatih Yarımbaş, Cengiz Atak, Efrail Saltabaş, Ümit Şeker, Mustafa Balcı, Erdoğan Durgun, Kağan Polat, Özay Cödel, Ferat Erten, Hamdi Çıplak, Yücel Özcan, Erdinç Kurt, İrfan Altuntaş, Mutlu Ferik, Ahmet Çamoğlu, Murat Kale, Abdullah Demir, Murat Tekin, Emre Karaarslan, Süleyman Mert'e ‘anayasal düzeni ihlale teşebbüs’ suçundan 1'er defa, ‘nitelikli kasten öldürme’ suçundan ise 8'er kere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Bu sanıklar, ‘nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan ise 1.548'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca Yarımbaş ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmaya teşebbüs’ten 7 yıl 6 ay daha hapis cezası aldı.

1.548 YIL HAPİS

Akıncı Üssü nizamiyesinde darbeye direnen 9 kişiyi şehit eden sanık eski Albay Ali Erarslan, ‘anayasal düzeni ihlale teşebbüs’ suçundan 1, ‘kasten adam öldürmek’ suçundan ise 9 olmak üzere toplam 10 defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edildi. Erarslan, ayrıca 86 kişiyi ‘nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan da 1.548 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar Oğuz Alper Emrah ve İlker Hazinedar'a ‘anayasal düzeni ihlale teşebbüs’ ve ‘Cumhurbaşkanına suikast teşebbüsü’ suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Halil Burak Balcı, Mustafa Zelbey, Işın Ceylan, ‘anayasal düzeni ihlale teşebbüs’ ve ‘kasten adam öldürme’ suçlarından 2'şer kere ağırlaştırılmış müebbet verildi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...