Akademik Haçlı seferi

Akademik Haçlı seferi

GÜNDEM Haberleri

Şaibeli mahfi llerin tertiplediği 24. Bizans Kongresi, İtalya’da başladı. 27 Ağustos’a kadar devam edecek kongrenin açılış oturumu La Fenice Tiyatro’sunda yapıldı. 2021’de İstanbul’da yapılması planlanan kongre, Ayasofya açılması üzerine merkez komite tarafından İtalya’ya alınmıştı.

Türkiye’den 61 akademisyenin tebliğ sunacağı kongrede bildirilerinin yarısı, İstanbul konulu araştırmalar üzerine. Koç Üniversitesi’nden Bizans Tarihi Profesörü Paul Magdelino yaptığı açılış konuşmasında, “Bizans ile ilgili bu kadar çok insan Venedik’te en son 800 yıl önce toplanmıştı. O da 4. Haçlı Seferi için…” ifadesini kullandı. Magdelino’nun bu sözleri salonda kahkahalara sebep oldu ve uzun süre alkışlandı. Konferansı takip eden Türk Gazeteci Tolga Saçıkaralı şaşkınlık içinde kaldı. Uluslararası Bizans Vakfı Başkanı John Haldon ise Ayasofya’nın cami olarak açılmasını tehlikeli ve endişe verici olarak yorumladı. Bu konferansı Bizans medeniyetinin tekrar ihyası için büyük bir adım olarak gördüğünü söylemekten çekinmedi. Bizans araştırmalarının dijital ortama aktarılacağını, daha da hızlanacağını açıkladı.

Ayasofya Camii şerifinin açılışına kızmış İstanbul konferansını iptal etmişlerdi.

HAÇLILAR AKADEMİSYEN KILIĞINDA 

Şaibeli mahfillerin tertiplediği 24. Bizans Kongresi, İtalya'da başladı. 

Uluslararası Bizans Kongresi’nin 24. ayağı Venedik’te başladı. 

27 Ağustos’a kadar devam edecek kongrenin açılış oturumu La Fenice Tiyatro’sunda yapıldı. 

2021’de İstanbul’da yapılması planlanan kongre, Ayasofya açılması üzerine merkez komite tarafından İtalya’ya alınmıştı. Türkiye’den 61 akademisyenin tebliğ sunacağı kongrede bildirilerinin yarısı, İstanbul konulu araştırmalar üzerine. 

HAÇLI SEFERİ İÇİN 

Koç Üniversitesi’nden Bizans Tarihi Profesörü Paul Magdelino yaptığı açılış konuşmasında, “Bizans ile ilgili bu kadar çok insan Venedik’te en son 800 yıl önce toplanmıştı. O da 4. Haçlı Seferi için…” ifadesini kullandı. Magdelino’nun bu sözleri salonda kahkahalara sebep oldu ve uzun süre alkışlandı. Konferansı takip eden Türk Gazeteci Tolga Saçıkaralı şaşkınlık içinde kaldı. 

Akademik Haçlı seferi

MAKSAT BİZANS’I İHYA

Uluslararası Bizans Vakfı Başkanı John Haldon ise yaptığı açılış konuşmasında, Ayasofya’nın cami olarak açılmasını tehlikeli ve endişe verici olarak yorumladı. Bu konferansı Bizans medeniyetinin tekrar ihyası için büyük bir adım olarak gördüğünü söylemekten çekinmedi. Bizans araştırmalarının dijital ortama aktarılacağını, daha da hızlanacağını açıkladı. 

AYASOFYA HAZIMSIZLIĞI

Geç Bizans Manastırları hakkında bilgi veren Nevra Necipoğlu, 1455’teki İstanbul mahallerindeki hane sayıları ile kilise ve manastır sayılarını paylaştı. Haritalar üzerinde mahalle mahalle Fatih kiliselerini anlatan Necipoğlu, restoresi biten Molla Fenari Camiini örnek gösterdi. Ayasofya’nın müze olmaktan çıkarılmasından dolayı üzüntülerini ve endişelerini belirten Necipoğlu, ilerleyen zamanlarda İstanbul’da bir kongre düzenleme temennisinde bulundu. 

SIRADA KUDÜS VAR!

Konuşmacılardan Prof. Dr. Albert Berger ise Venedik’te olmaktan sevinç duyduğunu belirterek İstanbul’da yaptığı yeni Bizans çizimlerini gösterdi. Çemberlitaş’ın 13. yy  öncesi mimarisi hakkında bilgi veren Berger’in bilhassa Fatih semti üzerine hazırladığı Bizans haritaları dikkat çekti. Benzer çalışmaların Balkanlar ve Kudüs içinde devam ettiklerini söyledi.

Akademik Haçlı seferi

AYASOFYA’DA DANSÖZ OYNATMIŞLARDI

Bilindiği üzere  IV. Haçlı seferinde Ayasofya İtalyanlar tarafından resmen yağmalandı (1204). Katolikler mabet içinde katır kesip, dansöz oynattılar. Bir Fransız fahişeyi mihraba çıkardılar. Ortodoks rahipler aşağılandı, rahibeler kilise içinde tecavüze uğradı. 
Başta Ayasofya’nın altın perdeleri olmak üzere para edecek ne varsa çaldılar, mekâna sokulan hayvanlarla (!) İtalya’ya taşıdılar. 
Latinler kendilerinden nefret ettirecek kadar Ortodokslara zulüm yaptılar.
Rumlar şehri tekrar ele geçirdiklerinde (1261) Ayasofya perişandı. 
Şaşaalı günlerini ancak cami olduktan sonra yaşadı bir daha. 

Ciddi statik sıkıntıları olan bina eğer bugün ayaktaysa bunu Osmanlı mimarlarına borçludur. 



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...