Denizden içme suyu teknolojisi üretilmeli!..

- Güncelleme:
Denizden içme suyu teknolojisi üretilmeli!..

Gündem Haberleri

Türkiye’nin meteorolojik kuraklık yaşadığını belirten uzmanlar, hemen radikal tedbirler alınmasını istedi. Bilinçli ve kontrollü su tüketiminin yanı sıra denizden içme suyu üretilmesi, yağmur hasadı yapılması gibi önerilerde bulunuldu.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Yetersiz yağış, aşırı sıcaklık ve bilinçsiz su tüketimi kuraklık riskini artırırken uzmanlar acilen  gerekli tedbirlerin alınması uyarısında bulunuyor. Ankara ve İstanbul’da barajlardaki su seviyesinin azlığına dikkat çeken Meteoroloji Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Fırat Çukurçayır “Ankara’da baraj doluluk oranı yüzde 25. Geçen seneye göre 45 milyon metreküp az suyumuz var. İstanbul’da ise yüzde 35. Buna yağışların azlığı sebep olduğu gibi, deprem sonrasındaki göçün de etkisi büyük. Göç, su tüketimini daha da artırıyor” dedi.

Üç yıldır meteorolojik bir kuraklık yaşandığını belirten Çukurçayır “Kasım 2022-Ocak 2023 dönemine ait kuraklık haritalarına göre; Marmara’nın neredeyse tamamı, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesi Karadeniz bile son 3 ayı kurak tamamladı. En çok yağış alan Rize ile Muğla, kurak bir sezon geçiriyor. Bu yıl Türkiye’de son 52 yılın en sıcak ocak ayını yaşadık” ifadelerini kullandı. Kuraklıkla mücadelede yapılması gerekenleri de anlatan Fırat Çukurçayır, şunları söyledi: 

Öncelikle mevcut sularımızı korumalıyız. Örneğin, Sakarya Nehri’nde milyarlarca metreküp suyumuz var ama bir damlasını bile değerlendiremiyoruz. Çünkü çok kirli. Bu nedenle sularımızı kirletmemeliyiz ve gerçekten efektif kullanmalıyız. Suyumuzun yüzde 75’ini tarımda, yüzde 13’ünü sanayide ve yüzde 12’sini de içme suyu olarak tüketiyoruz. Asıl tasarrufu, tarımda yapmamız gerektiği gerçeği ortaya çıkıyor. Göllerin kurumasında en büyük sebep, ciddi mühendislik hataları. O gölleri besleyen su kaynaklarının yatakları değiştiriliyor. Önlerine set kuruluyor, barajlar yapılıyor. Dolayısıyla o kaynakların oraya ulaşması engelleniyor ve kuruyor. Öncelikle bir kuraklık eylem planı olmalı ve bu ilden ile, bölgeden bölgeye göre hazırlanmalı. Bu eylem planında hangi kurumun ne yapacağını çok iyi bilmesi, buna göre bir çerçeve çizilmesi gerekiyor.

'SU YASASI'NI ACİLEN ÇIKARALIM

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, yağışların geçen seneye göre yüzde 50 azaldığını vurguladı. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini söyleyen Yıldız, kuraklığa karşı gereken tedbirleri şöyle sıraladı: Tedbirlerin yasal çerçeveye kavuşması için Su Yasası Tasarısı bir an önce yasalaşmalı. Su talebi iyi yönetilmeli. Kayıp kaçak oranları hızla en düşük seviyeye çekilmeli. Suyun daha verimli kullanılmasına yönelik aparatların kullanılması teşvik edilmeli. Modern sulama metotları yaygınlaştırılmalı. Ayrıca yağmur suyu 
hasadı, arıtılmış atık su kullanımının kazandırılması gibi tedbirler de önemli. Bu konuda ilgili kurumlar adım atmaya başladı. Gelecekteki su sorunlarıyla ilgili özellikle yeraltı sularımız daha verimli kullanılmalı. Çünkü onlar en zor zamanlarda gerekli olacak çok stratejik bir kaynağımız.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...