Deprem bölgesinde oturanlar evlerini satmalı mı? Dikkat çeken uyarı

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Deprem bölgesinde oturanlar evlerini satmalı mı? Dikkat çeken uyarı
Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İstanbul Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem yürekleri ağza getirirken, konutların depreme karşı dayanıklılığı ve İstanbul'da deprem riski olan bölgeler yeniden gündeme geldi. Fay hattına yakın bölgelerde oturanlar "Evleri satsak mı? Değeri düşer mi?" sorularını sorarken, uzman isimden ev sahiplerine "Sakın ucuza kaptırmayın" uyarısı geldi. İşte detaylar...

23 Nisan'da İstanbul Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde meydana gelen deprem evlerin dayanıklılığını yeniden sorgulatırken, " "Evlerin değeri düşüyor mu? Ev satmak mantıklı mı? Depremden sonra arsa alınır mı?" sorularını akıllara getirdi. 

Tasarruf ve Yatırım Danışmanı Mert Başaran, TV100'de Buket Aydın'ın konuyla ilgili sorularını cevapladı. İstanbul'da meydana gelen deprem sonrası Buket Aydın'ın "Evlerin değeri düşecek söylentileri yayıldı. İstanbul'dakiler de bir telaş ettiler. Özellikle deprem bölgesinde evi olanlar için soruyorum bu soruyu. İşte acaba satsak mı bu evleri? Değeri iyice düşecek mi vesaire diye. Sizce ne yapsınlar? Bu evleri satsınlar mı gerçekten? Bu evlerin değeri düşüyor mu?" sorusuna Başaran şu cevabı verdi:

"SAKIN KAPTIRMAYIN"

"Şöyle; ben özellikle hatta geçen de öyle bir paylaşım yaptım. Lütfen arkadaşlar dedim, evlerinizi özellikle sizden böyle panik dönemlerinde ucuza almak isteyenler gelecektir, çıkacaktır, sakın ha kaptırmayın dedim."

"KORKUYLA İNSANIN ELİNDEN HER ŞEYİ ALABİLİRSİNİZ"

"Korku dünyanın en tehlikeli uyaranıdır." diyen Başaran, "Korkuyla insanın elinden her şeyi alabilirsiniz. Dolayısıyla ben şimdi sürekli deprem olacak dersem, sat evini, sat evini, sat evini, bütün ekonomistler de bunu söylerse, bütün kanallarda bunu söylerse satarsınız. Çünkü insanız. Fıtratımız bu. Dolayısıyla ama şunu unutmayın ki bunlar mutlaka 6 ay sonra, bir yıl sonra insan doğası bunları yavaş yavaş unutmaya başlıyor. Sonra o evsizliğin acısı çok daha ağır olabiliyor." dedi.

Deprem bölgesinde oturanlar evlerini satmalı mı? Dikkat çeken uyarı - 1. Resim

"BİR EVİNİZ VARSA MECBUR KALMADIKÇA SATMAYIN"

Başaran konuyla ilgili açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Dolayısıyla sonuç; eğer bir tane veya iki tane eviniz varsa, çok evi olan tabii ki satabilir. Satıp arsa alır, başka şeyler alır. Onlara amenna. Ama bir iki eviniz varsa, barınma ihtiyacınız varsa lütfen mecbur kalmadıkça satmayın. Çünkü bunlar geçici dönemler. Sonra tekrar toparlanma oluyor piyasalarda. Şu an düşüyor, sonra tekrar toparlanıyor. Artı kentsel dönüşümde çok geri kalmış olmakla beraber gitgide daha da ilerleme oluyor. Bir sürü yerde kentsel dönüşüm oluyor. O evler yenileniyor. İyi kötü yeni bir eviniz olma şansı oluyor. Ha 100 metrekaren olmuyor, 75 metrekaren oluyor ama yeni evin oluyor. Onlar da olmaya başladı. Bir sürü yerde oluyor şu anda.

"SATAN SONRA KAFAYI VURACAK"

20 - 25 yıl daha üzülerek söylüyorum İstanbul'da da Türkiye'de de konut ciddi bir sorun olacak. Keşke olmayacak deseydim. O yüzden satan belli süre belki 2 ay 3 ay mutlu olur ama sonra kafayı vuracak. Hep öyle oluyor."

Deprem bölgesinde oturanlar evlerini satmalı mı? Dikkat çeken uyarı - 2. Resim

DEPREM SONRASI ARSA ALMAK MANTIKLI MI?

Deprem sonrası arsa almanın mantıklı olup olmayacağı ile ilgili soruya Başaran şu cevabı verdi:

"Depremden sonra arsa almak da riskli. Bak, depremden sonra evi satmak riskli, depremden sonra arsa almak da riskli. Niye? Şu an var ya 1 liralık yer 2 lira ediyor. Bir arkadaşım yazdı. Şile'de bir yeri varmış. Bahçeli ev. Bahçeli evler için de geçerli bu arada. '6 aydır satamıyordum, telefonum çalmıyordu' diyor. 'Şimdi telefonum susmuyor' diyor. 'Ben şimdi fiyatını arttırsam mı? Fırsatçı mıyım ben?' dedi.

"ÇOĞU ALDIĞIMIZ YER AŞIRI FİYATLI OLDUĞU İÇİN ZARAR EDECEĞİZ"

Bakın bizde şöyle bir şey var; olaylar olduktan sonra reaksiyon veren bir toplumuz. Dolayısıyla deprem oldu ya. Biz şimdi gidiyoruz acayip fiyatlar vermeye başladık. Ama ne olacak biliyor musunuz? Çoğu aldığımız yer aşırı fiyatlı olduğu için zarar edeceğiz. Dolayısıyla biraz sakin olmak lazım. Biraz daha sakin."

Ev satılacaksa da sakin olunması tavsiyesinde bulunan Başaran sözlerini şöyle tamamladı:

u deprem bir dengelensin. 3-4 ay geçsin, 6 ay geçsin. Alacaksak da araziyi biraz daha sakin. Acil durumlarda anlık hareketle, borsalar gibidir, insanlar aşırı reaksiyonda olur, panik halinde çünkü, düşünün evde bir depremden sarsılmışsınız ve bankada da 1,5 milyonunuz var. Ne yapacaksınız? Korkuyla nerede bulursanız alırsınız ama belki orası 500'dü bir ay önce. Ama adam gördü sizi o korkuyla geldi. Bir de İstanbul'dan geldi. Bir de böyle şıkır şıngır geldi mi? Tamam. Allah diyor yani. Körün istediği bir göz, Allah verdi iki göz.

İnsan doğası da bu. Fırsatçı mı? Ben orada mesela biraz bana kızdırıyorum insanlara ama bana diyorlar ki Mert abi onlar fırsatçı mı? Ya onlar fırsatçı ama sen de bir yıldır o adamın yanına gitmedin faiz yüksek diye. Yüzde 50 faize paranı koydun, o adamın yanına gidip almadın o evini. Sen de o zaman fırsatçıydın değil mi? Biz hep şeyi düşünüyoruz. Alırken ne kadar fırsatçı. Bankaya koyarken de sen fırsatçısın. Ekonomide en basit temel şudur; arz talep dengesidir. Arz limitliyse talep oluşunca fiyatlar artar. O yüzden biraz sakinlemeyi beklemek lazım. Hem arsa için hem ev için, bu dönem için"

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...