Farklı coğrafyalar, farklı etki: ABD ve Japonya'yı iklim krizi vurdu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Farklı coğrafyalar, farklı etki: ABD ve Japonya'yı iklim krizi vurdu

Gündem Haberleri

"Hani küresel ısınma vardı, hava soğuyor" yorumlarının doğru olmadığını belirten İklim Değişikliği Politika ve Araştırmalar Derneği Başkanı Baran Bozoğlu, "İklim krizi farklı coğrafyalarda farklı etkilere sebep olabiliyor. Bir tarafta aşırı soğukluk ve kış mevsimi yaşanırken, bir tarafta aşırı sıcaklık görülebiliyor. En kritik şey iklim değişikliğine uyum kavramı" dedi. Bozoğlu, iklim değişikliği etkilerinin Türkiye’de de görüldüğünü söyledi.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ

Dünya, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisi altına girerken, felaket filmlerindeki senaryolar yaşanmaya başladı. ABD’de kar fırtınası sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artarken, Nanmadol tayfununun vurduğu Japonya’da ise 7 milyonu aşkın kişi evini tahliye etti. Kagoşima eyaletinde rekor düzeyde yağış yaşandı. İklim Değişikliği Politika ve Araştırmalar Derneği Başkanı Baran Bozoğlu felaket filmlerinde gördüğümüz bu olayların altında küresel ısınmanın yattığını, iklim krizinin farklı coğrafyalarda farklı etkilere sebep olabildiğini söyledi.

FARKLI COĞRAFYALARDA FARKLI METEOROLOJİK OLAYLAR

Gazetemize konuşan Bozoğlu “Sera gazı emisyonlarının miktarı doğal dengenin dışında artmaya başladı. Sanayi Devrimi’nden bu yana da artış hızla sürüyor. Bu sebeple dünyanın ortalama sıcaklığı Sanayi Devrimi’nden sonra doğal ortamına göre 1,2 derece arttı. Bu sıcaklık değişimi, farklı coğrafyalarda farklı meteorolojik olaylara sebep olabiliyor. Dolayısıyla yaşanan hava olayları, aslında iklim krizinin bir yansıması. Bir tarafta aşırı soğukluk ve kış mevsimi yaşanırken, bir tarafta aşırı sıcaklık oluşabiliyor. ‘Hani küresel ısınma vardı, hava soğuyor’ gibi yorumlar doğru yorumlar değil” şeklinde konuştu.

İklim değişikliğiyle mücadelede sonuç alınması için sera gazı emisyonlarının azaltılması gerektiğini vurgulayan Bozoğlu “Fosil yakıtlardan uzaklaşılması gerekir. Bunun için de enerji üretim biçimleri dönüşmeli. Enerji verimliliğine odaklanılması ve bunların artıcı önlemlerin de alınması gerekiyor. Bunun yanında sıfır atık yaklaşımı her alanda geliştirilmeli, metan gazı engellenmeli, ulaşım sektörü elektrikli hâle getirilmeli” diye konuştu.

SOMUT ADIMLAR ATILMADI

Dünyada ortalama sıcaklık artışı riskinin hâlâ sürdüğünü vurgulayan Bozoğlu “En kritik şey iklim değişikliğine uyum kavramı. Birçok ülke hâlâ somut adımlar atmadı. Eğer iklim krizini ve küresel ısınmayı durduramıyorsak, buna uyum sağlamak açısından neler yapılabilir, bu durumu en az zararla nasıl atlatabiliriz, bunun araştırılması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

CANLILAR OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Bozoğlu, ABD’de yaşanan kar fırtınasında onlarca kişinin hayatını kaybetmesi ve yarasaların hipotermik şoka girmesiyle ilgili olarak da “Her coğrafyanın kendine göre tabi düzeni var, bu düzen bozulmaya başladı. İklim krizinde sadece insanlar değil diğer tüm canlılar da olumsuz etkileniyor. Onların da alışılmış bir düzenleri var ve bu yaşananlar, düzenlerine aykırı bir süreç” ifadelerini kullandı.

Son olarak iklim değişikliğinin etkilerinin Türkiye’de de görüldüğüne dikkat çeken Bozoğlu, Ağrı Dağı’ndaki 5 bin 137 metre yükseklikte buzullarda ve Süphan Dağı’nın 4 bin 58 metre yükseklikteki buzullarda erimelerin gözlemlendiğinin bilgisini aktardı.

Bu videolar da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...