Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a Fahri Doktora Unvanı
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a Fahri Doktora Unvanı

Son Güncelleme: 26 Temmuz, 2024 - 16:20
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a Fahri Doktora Unvanı
Fotoğraf Başlığı KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar'a Fahri Doktora Unvani

İstanbul Topkapı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Nihat Kırmızı ve Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin tarafından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a Fahri Doktora unvanı takdim edildi.

Kaydet
a- | +A

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: Yaşadığımız mesele millidir, ulusaldır, hassastır. Mesele millet meselesidir!

İstanbul Topkapı Üniversitesi hem Türk hem de dünya siyaseti açısından çok önemli bir etkinliğe imza attı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar’ın katıldığı, “Kıbrıs Türklüğünün Damgası: Kıbrıs Barış Harekâtı” başlıklı etkinliğe, İstanbul Topkapı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Nihat Kırmızı ve Rektör Prof. Dr. Emre Alkin’in yanı sıra İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Zeytinburnu Kaymakamı Adem Uslu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Türk Kadın Akademisyenler Birliği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Temsilcisi Doç. Dr. Süheyla Üçışık Erbilen, Kadın Akademisyenler Derneği ve Umay Ana Türk Dünyası Kadınlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel ve akademisyen-yazar Dr. Ayşe Kazdal ile çok sayıda akademisyen ve basın mensubu katılım sağladı.

FAHRİ DOKTORA UNVANI TAKDİM EDİLDİ

İstanbul Topkapı Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Nihat Kırmızı ve Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a “Kıbrıs Türk toplumuna katkı sağlayan liderlik vasfı, uluslararası diplomasi alanındaki üstün hizmetleri, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki güçlü ilişkilerin inşasına katkıları” nedeniyle Fahri Doktora Unvanı takdim etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a Fahri Doktora Unvanı - 1. Resim
Başlık ResmiKKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a Fahri Doktora Unvanı - 1. Resim

PROF. DR. EMRE ALKİN: ‘GEÇMİŞİ UNUTTURMAK İSTEYENLER VAR’

İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye ve KKTC arasındaki güçlü bağların altını çizdi. Alkin, "Sayın Cumhurbaşkanım, Yüce Atatürk'ün dediği gibi 'az zamanda çok işler başardınız.' Bu nedenle iki ülke arasındaki bağları güçlendirdiğiniz için size çok teşekkür ediyorum" dedi.

Alkin, insanların hafızasının zayıf olduğunu belirterek, "Geçen 50 yılda neler yaşandığını kimse hatırlamıyor. Bugünün koşullarıyla o günün mücadelesini yargılamaya çalışanlar var. Kurtuluş Savaşı destanını unutturmak isteyenler olduğu gibi, KKTC'nin nasıl kurulduğunu unutturmak isteyenler de var" ifadelerini kullandı.

"Sayın Cumhurbaşkanım, nasıl ki Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasına sahip çıkıyorsak, Kıbrıs davasına ve Kıbrıslı kardeşlerimizin özgürlüğüne sahip çıktığımızı da gururla belirtmek isterim" diyen Alkin, Türkiye ve KKTC'nin ortak değerlerine vurgu yaptı.

Son olarak, Prof. Dr. Alkin, İstanbul Topkapı Üniversitesi'nin yayınlarından çıkacak olan ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın Kıbrıslı Türklerin milli mücadelesini ayrıntılarıyla kaleme aldığı yeni kitabının müjdesini verdi; "Değerli hocalarım, kıymetli Mütevelli Heyet Başkanım, pek yakında üniversitemizin yayınlarından Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni kitabıyla dünya buluşacak. Bu müjdeyi de buradan vermek isterim."

İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can: “KKTC’nin Tarihini Bilmek Büyük Önem Taşıyor” İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, Kıbrıs adasının tarihine dair önemli açıklamalarda bulundu. Can, "1571 yılında Türk hakimiyetine giren Kıbrıs, 307 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kaldıktan sonra İngilizlere devredildi. 1914’te Osmanlı Devleti'nin zor durumundan faydalanan İngilizler, adayı ilhak etti ve bu durum 1923'te resmen tanındı" dedi. 1960 yılında Kıbrıs, İngiliz hegemonyasından kurtularak Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin garantörlüğünde bağımsız bir devlet olarak kuruldu. Can, “Rumlar bu durumu kabullenmeyerek Enosis amacını güden EOKA adlı terör örgütünü kurarak 1930'lu yıllardan itibaren şiddet olaylarına başladılar. 1963'teki Kanlı Noel, bu olayların en kritik aşamalarından biri olarak öne çıktı; Türk nüfus yerinden edildi, birçok çocuk katledildi” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a Fahri Doktora Unvanı - 2. Resim
Başlık ResmiKKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a Fahri Doktora Unvanı - 2. Resim

Kıbrıs Barış Harekatı’nı hatırlatan Hasan Hüseyin Can, “1974 yılında, Kıbrıs'ta bir darbe girişimi gerçekleşti; bu girişim, Kıbrıs’ı tamamen Yunanistan’a bağlamayı amaçlayan Enosis’i gerçekleştirme çabasıydı. Türkiye, bu duruma daha fazla kayıtsız kalamayarak, Kıbrıs Barış Harekatı'nı başlattı. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, ‘Biz Ada’ya çıkıyoruz; hem Türklere hem Rumlara barış getireceğiz’ diyerek harekatı başlattı. Bu harekatın ardından, 50 yıllık barış süreci Türkiye'nin kararlılığı sayesinde sağlandı” ifadelerini kullandı.

Can, Türkiye Cumhuriyeti'nin, Barış Harekatı sonrasında önemli adımlar attığını ve 2004’te Annan Planı’nı kabul ettiğini belirtti. Ancak, karşı tarafın iki toplumlu yönetime razı olmadığını vurgulayan Can, "Bu aşamada KKTC, müstakil bir devlet olarak şekillenmiştir. Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar liderliğinde, diğer ülkeler tarafından da tanınarak KKTC'nin Birleşmiş Milletler üyesi olmasını sağlamak için çalışıyoruz. Buna inanıyoruz" dedi.

‘Her Masada Yalnızca KKTC’nin Değil Aynı Zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de Haklarına Sahip Çıkıyoruz’ KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının haklı davasını yürütmek için verdikleri mücadelenin önemine değinerek, "Asırlardır Anadolu’nun desteğiyle bu mücadeleyi taçlandırmak istiyoruz. Esas kilit sözcüğümüz 'egemenlik'tir" dedi. Tatar, Limassol ve Larnaka’daki İngiliz üslerinin Doğu Akdeniz’e açılan limanlarıyla stratejik önem taşıdığını belirterek, Gazze'deki gelişmelerin İngiltere'nin Kıbrıs’taki üslerinin kritik bir rol oynadığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği'nde İngiliz üslerinin tartışılmadığını vurgulayan Tatar, "İngiltere artık AB’den ayrıldı; bu üslerin burada ne işi var diye soran olmadı. Kıbrıs Türk halkı hâlâ egemen bir halk değil. Bizler iki devletli bir çözüm istiyoruz" diye konuştu. Tatar, KKTC'nin stratejik önemine dikkat çekerek, "Artık Mavi Vatan var; Türkiye’nin ve KKTC’nin hakları vardır. Zor bir mücadele içindeyiz ve bu yolu imanımızla, vatanseverliğimizle, milliyetçiliğimizle birlikte yürümek istiyoruz" dedi.

Son olarak, bugüne kadar tüm müzakere masalarında Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin haklarını koruduğunu belirten Tatar, "Mesele millidir, ulusaldır, hassastır; mesele millet meselesidir. Bu yolu birlikte yürümenin bahtiyarlığı içindeyim" ifadelerini kullandı.

“Tören Tarihin Tanıklığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” kitabının tanıtımı ve Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı’nın “Mavi Vatan Doktrini ve KKTC” başlıklı konuşmaları ile sona erdi.

Editör : MELİN ÖZTÜRK
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 26 Temmuz, 2024 - 16:20
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    ASKİ su kesintisi 30-31 Mayıs 2026: (Çankaya, Polatlı, Mamak, Çubuk, Yenimahalle, Altındağ, Kazan) sular saat kaçta gelecek?
    ASKİ su kesintisi 30-31 Mayıs 2026
    Kaydet
  • 2
    Kanye West konseri nerede, ne zaman? İşte konser programı ve bilet fiyatları
    Kanye West konseri nerede, ne zaman?
    Kaydet
  • 3
    Yaz beklenirken kış geri döndü! Mayıs sonunda kar sürprizi
    Yaz beklenirken kış geri döndü! Mayıs sonunda kar ...
    Kaydet
  • 4
    Son görüntüsü çok konuşulmuştu: Reha Muhtar hastaneye kaldırıldı!
    Reha Muhtar hastaneye kaldırıldı!
    Kaydet
  • 5
    Burası ne İstanbul, ne Antalya! Sokaklarda adım atacak yer kalmadı
    Burası ne İstanbul, ne Antalya! Sokaklarda adım at...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Söğütözü'nden Güvenpark’a: Yıkımı dışarıda arayanların içerideki yangını
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Ok denge, yay malzeme ilminin şaheseri: Dal ve çomaktan ötesi
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Yeni millî güç matematiğinin şifreleri
    Kaydet
  • Halime Gürbüz
    Halime Gürbüz Kilolu
    Kaydet
  • Ömer Ekinci
    Ömer Ekinci Kaza görüntülerine sınır! Karadeniz Sahil Yolu'na çözüm!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Taşkın riski eğitime engel oldu! Valilik'ten açıklama
    Taşkın riski eğitime engel oldu! Valilik'ten açıklama
    Kaydet
  • 42 ili birbirine bağlayacak otoyolda sona doğru! Seyahat süresi 43 dakikaya düşecek
    42 ili birbirine bağlayacak otoyolda sona doğru! Seyahat süresi 43 dakikaya düşecek
    Kaydet
  • Demet Akalın'dan Ozan Güven'e destek: Helal olsun
    Demet Akalın'dan Ozan Güven'e destek: Helal olsun
    Kaydet
  • Yaz beklenirken kış geri döndü! Mayıs sonunda kar sürprizi
    Yaz beklenirken kış geri döndü! Mayıs sonunda kar sürprizi
    Kaydet
  • Aziz Yıldırım’dan Aykut Kocaman çıkışı: Kaybedersek kaybederiz!
    Aziz Yıldırım’dan Aykut Kocaman çıkışı: Kaybedersek kaybederiz!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
 Ebolanın nadir türü (bundibugyo) hızla yayılıyor!  Ebola nedir, belirtileri neler, nasıl bulaşıyor?
Ebolanın nadir türü (bundibugyo) hızla yayılıyor! Ebola nedir, belirtileri neler, nasıl bulaşıyor?
Kaydet
Tokat'ta Kelkit Çayı'na düşen 2 genç için ekipler seferber oldu
Tokat'ta Kelkit Çayı'na düşen 2 genç için ekipler seferber oldu
Kaydet
Eskişehir'de yürekleri ağza getiren anlar! Trafikte tartıştığı aracı böyle sıkıştırdı
Eskişehir'de yürekleri ağza getiren anlar! Trafikte tartıştığı aracı böyle sıkıştırdı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası