Kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde kriz var mı? Bakan Kirişci açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde kriz var mı? Bakan Kirişci açıkladı

GÜNDEM Haberleri

Kabine toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Kirişci, son dönemde yaşanan kuralıkla ilgili hem rahatlattı hem de endişe veren bir uyarıda bulundu. Şubat ayıyla birlikte yağışlı dönemin başlamasının beklendiğini söyleyen Kirişci, ''Tarımsal üretim açısından şu an için kriz yok” ifadelerini kullandı. Kirişci, kuraklığın sürmesi durumunda riskin büyüyeceği uyarısı yaptı.

Türkiye son yılların en kurak kışını yaşıyor. Ülke genelinde yağışlar az, sıcaklıklar ise mevsim normallerinin üstünde seyrediyor. Malum kuraklığın en çok etkilediği alan tarım sektörü. Öyle ki ocak ayında bile tarlalar sulanıyor. Durum böyle olunca kuraklık ürünün miktarını, fiyatını, hem de kalitesini olumsuz etkiliyor. Üretici tarafında endişeler devam ederken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci konuya ilişkin açıklama yaptı.

"TARIMSAL ÜRETİM KRİZ YOK"

Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vahit Kirişci, yağışların çok yetersiz olduğunu ancak şu an itibariyle bir kriz söz konusu olmadığını söyledi.

"GEREKİRSE DEPOLARIMIZI KULLANIRIZ"

Ülke genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesini ve yağış olmayışından kaynaklı bir su sorunu yaşanma ihtimalini değerlendiren Kirişci, “Kurak bir kış geçiriyoruz. Yağışlar çok yetersiz. Şu an için bir kriz söz konusu değil. Gerekirse depolarımızı kullanırız” açıklamasını yaptı.

Kirişci, çarşamba gününden itibaren Batı bölgelerinden başlayan bir yağış beklediklerini belirterek, “Şubat ayı ile beraber yağışlı sezona girileceği tahmin ediliyor. Mevsim normallerine dönebilirsek kuraklıktan da çıkarız” dedi.

''KURAKLIK DEVAM EDERSE RİSK BÜYÜR''

Rekoltede bir düşüş yaşanma durumuna ilişkin de konuşan Kirişci, “Kuraklık şimdilik bitkisel üretimi çok etkilemedi. Ancak yağışlar yetersiz kalır, kuraklık devam ederse risk büyür” açıklamasını yaptı.

"HEM UN SANAYİCİSİNİ HEM DE HAYVAN YETİŞTİRİCİSİNİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ"

Bakan Kirişci, tarımsal desteklemelerle ilgili şunları kaydetti:

“Biz hayvan besleyen vatandaşa arpa desteğini sağlamak adına onlara 6 bin 200 liradan aldığımız arpayı 5 bin 200 liradan veriyoruz, orada 950 lira sübvanse ediyoruz. 7 bin 450 liradan aldığımız buğdayı götürüp 4 bin 500 liradan veriyoruz, 2 bin 950 lira sübvanse ediyoruz. Biz TMO olarak hem un sanayicisini hem de hayvan yetiştiricisini desteklemeye devam ediyoruz.”

1 MİLYON 200 BİN GIDA DENETİMİ

Gıda denetimlerine de değinen Bakan Kirişci, "Kasım ayı itibarıyla, 7 bin 500 denetçiyle yaklaşık 1 milyon 200 bin gıda denetimi yaptık." ifadelerini kullandı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...