Müsilaj kabusu geri mi dönüyor? Uzmanından dikkat çeken analiz

Düzenleyen:
- Güncelleme:

GÜNDEM Haberleri

2 yıl önce Türkiye’nin gündemine giren ve Marmara Denizi başta olmak üzere birçok noktada görülen müsilaj, sıcaklıkların artmasıyla yeniden tartışmalara konu oldu. Peki müsilaj denizler için yeniden tehdit oluşturabilir mi? Çevre mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, konuyu TGRT Haber’e değerlendirdi. Öztürk, denizin içinde müsilajın oluşması için yeterince azot ve fosfor olduğunu ifade ederek bundan sonraki süreçte şartların oluşmasının kafi olduğunu söyledi.

Müsilaj olarak bilinen deniz salyası 2 yıl önce Marmara Denizi’nin birçok yerinde görülmüş ve denizdeki canlı yaşamı için büyük tehlike olarak değerlendirilmişti. Havaların ısınması ile birlikte müsilaj tekrar gündem oldu. Konuyu değerlendiren Çevre mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, müsilaj oluşması için yeterli azot ve fosforun denizlerde mevcut olduğunu söyledi. Öztürk, bundan sonraki sürece şartların oluşmasının müsilajın için  kafi geleceğini sözlerine ekledi.

MÜSİLAJ FIRSAT BEKLİYOR 

“İklim şartları uygun olursa aşağıda yeterince fosfor ve azot var, müsilaj devam eder” diyen Öztürk, oksijenlik ve havasızlığın 50-60 metre tabanında devam etiğine dikkat çekerek “Kirliliği önlemezsek müsilaj oluşması çok normal. Havaların biraz daha ısınması durumunda ve deniz yüzeyinin sakin olup ardından sirkülasyon olması durumunda müsilaj hakim olmaya başlar. Müsilaj her an oluşabilir” dedi. 

“10 MİLYARLIK BİR YATIRIMA GEREK VAR”

“Bunu önlemek için evsel ve sanayi atıklarının ileri derecede arıtılması gerekir, bunun için 10 milyarlık bir yatırıma gerek var” diyen Öztürk, müsilajın yüzeyi kaplayıp oksijeni arttırdığını söyledi. “Ancak oksijen bu vakayla artmaz ama 25-30 metreden aşağıda oksijen olarak kısıtlı bir bölge var, Haliçte’ki gibi oksijensiz bir deniz hakim. Kirliliği birkaç yıl önlersek kendini yenilemeye başlar” değerlendirmesinde bulundu.

“BALIK YİYEBİLİRSİNİZ AMA YÜZMEYİN”

“Müsilaj en çok görülen kısım Marmara Denizi, ilk başladığı yer Kocaeli ve İstanbul’daki Caddebostan kısmıdır” diyen Öztürk, “Marmara’da deniz dolgusu yapılmamalı, Marmaray’ı kirleten silisyum, fosfor ve azottor. Marmara bu kirliliği kaldıramıyorum, beni temizleyin, diyor. Kirlilik engellenirse 5 ile 7 yıl içinde eski haline dönebilir, kendini yenileyebilen bir deniz” ifadelerini kullandı. Balık yemekte bir sorun olmadığını kaydeden Öztürk, müsilajın organik bir madde olduğunu kaydederek “Balık yiyebilirsiniz ama yüzmeyin” uyarısında bulundu.

TGRT Haber - Haber Merkezi

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...