Prof. Dr. Sözbilir'den 'olası Marmara depremi' için uyarı: İstanbul'a yakın iller de hazırlık yapsın!

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Prof. Dr. Sözbilir'den 'olası Marmara depremi' için uyarı: İstanbul'a yakın iller de hazırlık yapsın!

Gündem Haberleri  / Anadolu Ajansı

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası Marmara depremine karşı sadece İstanbul özelinde hazırlık yapılmasının yeterli olmayacağını söyledi. Prof. Dr. Sözbilir, İstanbul'a yakın illerinde depreme hazırlanması konusunda uyarıda bulundu.

Marmara Denizi’ndeki Gemlik Körfezi’nde dün meydana gelen 5,1 ile 4.5’lik depremlerin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, olası Marmara depremine ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Sözbilir, Marmara Denizi'nde beklenen depremin 7 ili etkileyeceğini vurguladı. 

"SADECE İSTANBUL'U HAZIRLARSAK, DİĞER İLLER CAN KAYBI YAŞAR" 

Prof. Dr. Sözbilir, Türkiye'nin fay hatları üzerinde bulunan bir deprem ülkesi olduğunu hatırlattı. İstanbul'da milyonlarca insanın yaşadığını ve olası bir depremin ağır sonuçlar doğurmaması için ciddi tedbirler alınması gerektiğini dile getiren Sözbilir, megakentte alınacak önlemlerin diğer illerde de alınması gerektiğine dikkati çekti. Sözbilir, "Sadece İstanbul'u depreme hazırlarsak diğer illerdeki insanlar can ve mal kayıpları yaşar dolayısıyla Marmara'ya komşu tüm illerde bu seferberliği yürütmek gerekiyor" dedi. 

"HER TÜRLÜ ÖNLEM HIZLANDIRILMALI" 

Yapıların depreme dirençli hale getirilmesinin can ve mal kayıplarını azaltacağını anlatan Sözbilir, şunları kaydetti:

"Gerek AFAD gerekse valilik ve belediyeler gereken çalışmaları yapıyorlar' diye düşünüyorum. O çalışmalar çoğunlukla yapıların sağlamlığı açısından değerlendirilmeli. İstanbul'un aslında her tarafı riskli değil. Bir şehir dağlık ve tepelik alanlardan oluşuyorsa orada yıkım daha az olur. Çünkü altında sağlam kaya vardır, binası da belli ölçeklerde iyiyse yıkım daha düşük olacaktır.

Ancak İstanbul'un deniz seviyesine yakın kesimleri, Avcılar ve Küçükçekmece gibi yerler daha çok etkilenecek. Bu yerlerde eğer yapı-zemin etkileşimine bağlı olarak gereken önlemler alınmamışsa orada ciddi hasar olacaktır. İstanbul'da 2003 yılında deprem master planları yapıldı. Arkasından ona bağlı olarak mikro bölgeleme çalışmaları ve kentsel dönüşüm çalışmaları yapıldı. Kurumlar ve vatandaşlar ellerinden gelen katkıyı vermeye çalışıyor, bunu hızlandırmak lazım. Mademki fayın deprem üretme zamanı gelmiş, bu her an olabilir anlamına geliyor. Ona göre de her türlü önlemi hızlandırmak gerekiyor." 

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...