Uzmanlar uyarıyor: Deprem bölgelerine psikolojik destek şart

Şiddetli depremlerin kalıcı psikolojik etkilere yol açabileceğini belirten uzmanlar, bunların kalıcı olmaması için erken müdahalenin önemli olduğu uyarısında bulunuyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Kahramanmaraş depreminin bütün Türkiye’yi etkilediğini söyleyen Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Semra Baripoğlu, “Şu saatlerde herkes büyük bir şokta. O bölgede yakınları olanlar büyük bir travma yaşıyor. Yakınlarını kaybedenler büyük bir üzüntü ve yas duygusu içinde. Şu an deprem bölgelerinde yaşayanların psikolojiden de öte fiziki ihtiyaçlarının karşılanması ve hayatlarının kurtarılması daha önemli. Ancak depremi yaşayan, enkaz altından çıkan kişilerin etkilenmemesi mümkün değil" dedi.
"PROFESYONEL TIBBİ TEDAVİ ALMALARI GEREKECEKTİR"
"Bu kişilerin sosyal iletişimi canlı tutmaları, sevdikleriyle, aileleriyle daha çok konuşmaları, içe kapanmamaları, beyinlerini uyuşturacak maddelerden uzak durmaları gerekir" diyen Baripoğu, "Bu tür travmalardan sonra alkol ve diğer uyuşturucu maddelere yönelim daha fazla olur. Zaman içinde pek çok kişi böyle büyük bir afet de olsa kendi gücüyle bunun üstesinden gelebilecektir. Üstesinden gelemeyen küçük bir bölümde haftalar sonra bile depresyon, uyku bozuklukları devam edebilir, ağlama krizleri yaşanabilir. O zaman profesyonel olarak tıbbi tedavi almaları gerekecektir. Sağlık Bakanlığı’nın organizasyonunda bölgeye psikiyatrik ve psikolojik destek götürülecektir” açıklamasını yaptı.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE İL İL SON DURUM…
Bu video da ilginizi çekebilir...








