Sanayideki kritik teknolojik yatırımlara devam: Sıra uzaya geldi

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Sanayideki kritik teknolojik yatırımlara devam: Sıra uzaya geldi

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

Cumhuriyetin ilanının ardından kalkınma adımlarının atıldığı önemli sektörlerden biri sanayi olurken, özellikle son yıllarda uzay teknolojisinde önemli mesafe katedildi.

Cumhuriyet idaresinde bir asrı geride bırakan Türkiye, sanayi ve teknoloji alanında atılan adımlar, teknoloji transferleri ve koruma tedbirleri sayesinde kendi arabasını, uydusunu ve savunma araçlarını üreten, ilk yolcularını da uzaya göndermeye hazırlanan bir ülke konumuna yükseldi. Savunma sanayiinde dünyanın öncü ülkeleri arasında yer alan Türkiye, çağın savaş paradigmalarını değiştiren İHA ve SİHA’larını birçok ülkeye ihraç eder hâle geldi. Donanmasını TCG Anadolu ile güçlendiren Türkiye; HÜRKUŞ’u, ATAK’ı, ANKA’yı geliştiriyor, BAYRAKTAR TB2, AKINCI, KIZILELMA ve KAAN ile dost ve müttefik ülkelerine güven sağlamaya devam ediyor. Türkiye’nin, 60 yıllık rüyası, ülkenin yerli ve millî otomobili Togg da milletin hizmetine sunulurken, aracın bütün dünya ülkelerine ihraç edilmesi planlanıyor. Büyük atılımlar gerçekleştirilirken, kritik teknolojilerde “Tam Bağımsız Türkiye” anlayışıyla “Millî Teknoloji” ortaya konuldu.

İMECE UYDUSU DEVREDE

TEKNOFEST, Millî Teknoloji Hamlesi, Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ve Deneyap atölyeleriyle daha fazla görünür hâle gelen Türk sanayiinin üretim ve gelişim süreci yeni bir eşiğe geldi. İnsansı yapay zekâ, gelişmiş sesli sistemler, uç yapay zekâ, dijital gerçeklik, 5G, otonom araçlar, akıllı ev ve şehirler yeni teknolojik dönüşümün birer parçası olarak öne çıktı. Uzay alanında da önemli ülkelerden biri olmak adına gayret gösteren Türkiye, “uzaydaki gözü” ilk yerli ve millî yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu İMECE ile uzaydan görüntü alma ihtiyacını gidermeye başladı. Millî Uzay Programı kapsamında ilk Türk uzay yolcusunu 2024 yılında uzaya göndermeye hazırlanan Türkiye, Ay’a kendi geliştirdiği ve ürettiği uzay aracıyla erişmeyi hedefliyor.

HEDEFLER ÇOK BÜYÜK

Gelecek dönemde 5G teknolojilerinden uçan akıllı mobilite sistemlerine, yüksek hızlı trenden bataryaya, endüstriyel robotlardan teknolojik gıdaya, finansal teknolojilerden yeni nesil uydu teknolojilerine kadar birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştirilmesi planlanıyor.

MİLLİ UZAY PROGRAMI'NIN 10 HEDEFİ

> 2028 yılında yumuşak iniş yöntemi ile Ay’a ulaşmak.
> Yeni nesil uydu geliştirme alanında, dünya ile rekabet edebilecek ticari bir marka ortaya çıkarmak.
> Türkiye’ye ait bir bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmek.
> Uzaya erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurmak.
> Uzay havası ya da meteorolojisi olarak tanımlanan alana yatırım yaparak Türkiye’nin uzaydaki yetkinliğini artırmak.
> Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha yetkin bir ülke konumuna getirmek.
> Türkiye’de uzay sanayii ekosistemini daha da geliştirmek.
> Uzay Teknolojisi Geliştirme Bölgesi kurmak.
> Uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağını geliştirmek.
> Bir Türk vatandaşını uzaya göndermek.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...