SİPER'e 'lazer' kalkanı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
SİPER'e 'lazer' kalkanı

GÜNDEM Haberleri  / HABER MERKEZİ

100 km menzilli SİPER, havadan gelecek tehditlere karşı kalkan görevi yapacak. Bir üst versiyonu SİPER 2 ise balistik füzeleri önleyecek. Lazer ve elektromanyetik harp sistemi için de çalışmalar hızlandı.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - İsrail’in, ‘Demir Kubbe’sinin Hamas’ın füze ve roketleri karşısında çaresiz kalması hava savunma sistemlerini tekrar tartışmaya açtı. Türkiye kısa, orta ve uzun menzilli hava savunma sistemleri için çalışmalarını hızlandırdı. 100 kilometre menzile sahip SİPER Projesi kapsamında Ürün-1 sisteminin yıl sonunda envantere girmesi bekleniyor.

150 km menzilli Siper Ürün-2’nin geliştirme ve test aşaması devam ediyor. Ülke güvenliği için hayati öneme sahip projeleri gazetemize değerlendiren Savunma Uzmanı Turan Oğuz “Hisar A+ (15 km menzilli) ve Hisar O+’yı (25 km menzilli) hizmete aldık. Son atış denemeleri gerçekleştirilen uzun menzilli hava savunma sistemi olan SİPER’de seri üretim başladı. Türkiye’nin şu an en büyük eksiği balistik füzelere karşı korumasının olmaması ancak SİPER’in balistik füzeleri de engelleyebilecek varyantı için çalışmalar sürüyor, bunun için de hedef 2027 olarak belirlendi” dedi. 

SİPER'e 'lazer' kalkanı

Kısa menzilli olan omuzdan atılan füzelerin gemilere yerleştirildiğini hatırlatan Oğuz, SİPER’in uzun menzil koruma yaptığını ancak KORKUT ve SUNGUR gibi kısa menzilli füzelerin de SİPER’i ve lazer sistemlerini himaye ettiğine dikkat çekti. İsrail’in dünyada örnek gösterilen hava savunma sistemi Demir Kubbe’nin, Hamas’ın füzeleri karşısında yetersiz kaldığına dikkat çeken Oğuz, şunları kaydetti: İsrail’in olağanüstü hava sisteminin yüzde 75’i ABD teknolojisidir. Hava savunma sistemleri arasına uzun menzilli balistik füzeleri vurabilmek için uydular atacağız. Yarım kiloluk ‘dron’dan, 50 tonluk kıtalar arası menzili vurabilen bir yelpazeden bahsediyoruz. Dikey atış sistemini bile kendimiz yaptık. Sensörlerimizi ve silahlarımızı üretmemiz bizi bilinmez yapıyor. Bu, savaşta en büyük kazançtır. Karşı taraf bilmediği bir teknoloji ile karşı karşıya kaldığında siz kazanırsınız. Uzun menzilli füzeler ile ‘dron’ları avlayamazsınız. Şimdi sonsuz atış yapabilme gücüne sahip lazer ve elektromanyetik harp sistemi ile çalışmalara yoğunlaştık. 

Drone ve İHA tehdidine karşı ALKA lazer sisteminin geliştirildiğini ifade eden Oğuz, radar ağının önemine dikkat çekti. Oğuz “Kendinizi korumanız için önce gelen füzeyi görmeniz, takip etmeniz gerekir. Sistemi başka bir ülkeden alsak elimizde tek ürün olacaktı. Ancak teknoloji bizim olduğu için hemen gelişmişi üzerinde çalışılmaya başlanıyor” diye konuştu.

Yerli ve millî ürünlerin Irak’ta, Suriye’de, Libya’da, Ukrayna’da ve Azerbaycan’da savaş alanlarında kullanıldığına işaret eden Oğuz “Mühendislerimiz noksan unsurları gözlemleyip anında yenileme yapıyor” ifadesini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...