SREBRENİTSA SOYKIRIMI NEDİR? Srebrenitsa katliamı nerede, hangi ülkede? Srebrenica Çiçeği ne anlama geliyor?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
SREBRENİTSA SOYKIRIMI NEDİR? Srebrenitsa katliamı nerede, hangi ülkede? Srebrenica Çiçeği ne anlama geliyor?

GÜNDEM Haberleri

Boşnakların en büyük yarası Srebrenitsa Soykırımı’nın 28.yılında birçok kişi arama motorlarında “Srebrenistsa soykırımı nedir? katliam nerede hangi ülkede gerçekleşti ve Srebrenica Çiçeği ne anlama geliyor sorularının cevaplarını araştırıyorlar. Peki, “Srebrenistsa soykırımı nedir? Srebrenitsa katliamı nerede, hangi ülkede? Srebrenica Çiçeği ne anlama geliyor? İşte detaylar…

11 Temmuz 1995 tarihinde Avrupa’nın ortasında dünyanın gözleri önünde insanlık tarihinin en korkunç olaylarından birisi gerçekleşti. Srebrenitsa’da 8 bin 372 Müslüman Boşnak katledildi. Srebrenitsa Katliamı hakkında bilgi edinmek isteyenler arama motorlarında “Srebrenista soykırımı nedir? Srebrenitsa katliamı nerede, hangi ülkede? Srebrenica Çiçeği ne anlama geliyor?” Sorularının cevaplarını araştırmaya başladılar. İşte Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanmış en büyük insanlık trajesi hakkında detaylar…

SREBRENİTSA SOYKIRIMI NEDİR? Srebrenitsa katliamı nerede, hangi ülkede? Srebrenica Çiçeği ne anlama geliyor?

SREBRENİTSA SOYKIRIMI NEDİR?

1986 ve 1992 yıllarında Yugoslavya’nın iç savaşlar ile parçalanmasından sonra 1992 yılında Aliya İzzetbegoviç’in önderliğinde yapılan referandum ile Bosna Hersek bağımsızlığını ilan etti.

Referandum ile bağımsızlığı kabul edilen Bosna Hersek’in bağımsızlığı ABD, Batılı ülkeler ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edildi. Bu durum bölgede bulunan Sırpları, Boşnakları ve Hırvatları rahatsız etti. Sırplar, Boşnaklar ve Hırvatlar Boşnakları uzaklaştırmak işgallere başladılar. Pek çok Boşnak şehri işgal edildi.

Yugoslavya’nın çöküşü ile Sırpların Bosna’da başlattıkları soykırımların önüne geçmek için Birleşmiş Milletler 6 bölgeyi güvenli bölge olarak ilan etti. Güvenli olarak ilan edilen bölgelerden birisi ise Srebrenitsa’ydı. Savaştan önce 24 bin civarı nüfusu olan Srebrenitsa’nın nüfusu göçler ile 60 bin civarına çıkmıştı. Srebrenitsa artık bir toplama kampına dönüşmüştü. İnsanlar açlık ve hastalıklarla mücadele etmeye çalışıyordu. Müslümanların ellerindeki silahlar ise BM Barış Gücü tarafından toplanmıştı.

Ratko Mladiç komutasındaki Sırplar Srebrenistsa’ya saldırılarını sıklaştırmaya başlaması ile Müslümanlar BM Barış Gücü’nün başında bulunan Hollandalı Komutan Thom Karremans’dan toplanılan silahları geri istese de bu teklif Thom Karremans tarafından reddedildi. Birleşmiş Milletler bu süreçte sadece iki defa F16 ile şehrin üstünden geçmekle yetindi.

BM Barış Gücü’nde yer alan Hollandalı askerler bir gece yarısı BM Barış Gücü komutanı Hollandalı generalden aldıkları emir ile şehri boşalttılar. Şehrin güvenliğinden sorumlu olan Hollandalı Komutan Thom Karremans kendisine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti.

Ratko Mladiç komutasındaki Sırplar şehre girerek en az 8.372 Müslüman Boşnak’ı öldürdü. 11 Temmuz 1995 tarihinde gerçekleşen Srebrenitsa Soykırımı sırasında Sırp askerler cesetlerin kimlikleri tespit edilmesin diye cesetleri parçalayarak sayıları 64'ü bulan toplu mezarlara gömdüler.

 Daha sonra çıkan videolarda Sırp generalin şehri boşaltan Hollandalı komutana hediye verirken görüntüleri ortaya çıktı. Bir hafta süren katliam İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra insanlığa yapılan en büyük suçlardan birisi olarak gösterilmektedir.

SREBRENİTSA SOYKIRIMI NEDİR? Srebrenitsa katliamı nerede, hangi ülkede? Srebrenica Çiçeği ne anlama geliyor?

SREBRENİTSA KATLİAMI NEREDE, HANGİ ÜLKEDE?

Srebrenitsa Katliamı Bosna Hersek’in Srebrenistsa kentinde meydana geldi. Srebrenistsa Bosna Hersek’in Sırbistan sınırımda yer alan kentidir. 1990’lı yıllar kentte çoğunlukla Bosnalı Müslümanlar yaşarken günümüzde yarısı fazladan Sırplardan oluşmaktadır.

Savaşın en önemli yerlerinden biriside Potoçari Akü Fabrikası’dır. Hollandalı askerler sığınan Boşnak Müslümanlar Potoçari’de bulunan akü fabrikasına yerleştirilmişti. Potoçari Srebrenitsa'nın 6 km kuzey batısında bulunan bir köydür. Köy içerisinde bulunan akü fabrikasına yerleştirilen binlerce Boşnak bu fabrikada Sırplara teslim edildi ve korkunç şekilde öldürüldüler. Fabrika günümüzde soykırım anıt merkezi olarak kullanılıyor.

SREBRENİTSA SOYKIRIMI NEDİR? Srebrenitsa katliamı nerede, hangi ülkede? Srebrenica Çiçeği ne anlama geliyor?

SREBRENİCA ÇİÇEĞİ NE ANLAMA GELİYOR?

Srebrenica Çiçeği diğer adı ile “Hafıza Çiçeği” Bosna-Hersek’te gerçekleşen katliamların sembolü olarak bilinmektedir. Çiçek "Gračaničko keranje" derneğinden kadınlar tarafından tasarlandı ve 1 Temmuz 2011'de ilk kez halka sunuldu. Çiçek üzerinde bulunan beyaz renk masumiyeti, çiçeğin ortasında yer alan yeşil renk ise umudu, 11 yaprağı ise 11 Temmuz’da gerçekleşen Srebrenitsa Katliamı’nı temsil etmektedir.

Görsel Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...