İDDK son noktayı koydu: Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden resmen çekildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İDDK son noktayı koydu: Türkiye, İstanbul Sözleşmesi'nden resmen çekildi

GÜNDEM Haberleri

İptalinin ardından ciddi tartışmalara neden olan İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu son noktayı kurdu. İDDK, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesini “hukuka uygun” bularak, Cumhurbaşkanı kararının iptal istemini reddeden karar oyçokluğuyla onandı. Böylece; Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çıkmış oldu.

Türkiye 20 Mart 2021'de Cumhurbaşkanı kararı ile 'İstanbul Sözleşmesi’ olarak da bilinen 'Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nden çıkmıştı. Sözleşmenin feshinin ardından, karara karşı çıkanlar tarafından 'çekilme kararının iptali' istemiyle Danıştay'a dava açılmıştı.

İPTAL İSTEMLERİ REDDEDİLDİ

4 ayrı duruşma yapan Danıştay 10. Dairesi, iptal istemini 19 Temmuz’da reddetti. Kararda, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine dair cumhurbaşkanı kararının hukuka uygun olduğu belirtilerek, "Dava konusu cumhurbaşkanı kararında yetki ve şekil unsurları yönünden hukuka aykırılık görülmemiştir" denildi. Anayasa’nın 104. maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama ve fesih yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu vurgulandı.

DAVCILAR TEMYİZ ETTİ

Danıştay'ın kararının ardından davacılar temyize gidince, dosya son karar mercii olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşındı.

İDDK NOKTAYI KOYDU

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (İDDK), müzakereler sonunda oy çokluğuyla temyiz itirazlarının reddine karar verdi. Sözleşmeden çekilmeye ilişkin cumhurbaşkanı kararının iptal istemini reddeden Danıştay 10. Dairesi’nin kararı onandı. Kararın gerekçesi önümüzdeki günlerde açıklanacak. Böylece; Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çıkmış oldu.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...