Türkiye ve İsveç'ten NATO zirvesi öncesi kritik görüşme

- Güncelleme:
Türkiye ve İsveç'ten NATO zirvesi öncesi kritik görüşme

Gündem Haberleri

NATO Liderler Zirvesi öncesinde gözler İsveç ve Türkiye’den üst düzey isimlerin yarın Brüksel’de yapacağı toplantıya çevrildi.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın Dışişleri Bakanlarının yanı sıra istihbarat başkanları ve ulusal güvenlik danışmanlarının da katılacağı toplantıda Türk heyetine başkanlık edecek olan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsveç’te Kurban Bayramı’nda gerçekleştirilen Kur’ân-ı kerim yakılması olayı ve İsveç yönetiminin Madrid Mutabakatı’nda geldiği aşamayı değerlendirdi.

Türkiye’nin Kur’ân-ı kerim yakılma hadisesine en şiddetli şekilde kınadığını ve tepki gösterdiğini hatırlatan Fidan, bu konudaki tepkilerin organize bir şekilde yapılmasının önemine dikkat çekerek şunları kaydetti: İslam İş birliği Teşkilatının İcra Komitesi olağanüstü bir şekilde toplandı ve çok ciddi kararlar aldı. Dünyanın çeşitli çevrelerinden de bu menfur olaya tepkiler geldi. Bu tepkileri giderek daha organize, daha nitelikli ve sonuç alıcı olmaya yönelik olması için çalışmaya devam edeceğiz. Eğer nitelikli tepkiler ortaya konulmazsa, bu ne ilk ne de son olacak. Özellikle İsveç’te bu türden eylemlerin kamu koruması altında, polis kordonu altında yapılması tabii çok daha düşündürücü bir olay.
 İsveç’in NATO’ya üyeliğinin tartışıldığı günlerde, İsveç güvenlik sisteminin provokasyonları engellemeye yetmeyen bir yapıda olmasının ve NATO’ya daha fazla güç değil, sorun getirir bir görüntü çizmesinin, stratejik ve güvenlik açısından düşündürücü olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Fidan “Stratejik ve güvenlik değerlendirmesi itibarıyla İsveç’in NATO’ya üyeliğinin bir yük mü yoksa fayda mı getireceği konusu artık daha çok tartışmaya açıktır. Terörle mücadele konusunda İsveç’in aldığı birtakım kararlar, yasal uygulamalar var. Bunların pratikte uygulanmasını göreceğiz” dedi.

Öte yandan Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye ile birlikte hareket edeceklerini ifade ederek, “Türkiye’nin duruşunda bir değişiklik olursa, o zaman elbette Macaristan’ın NATO üyeliği sürecinde hiçbir ülkeyi engellemeyeceğine dair sözümüzü tutacağız” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...