Uluslararası kuruluşlar Gazze için toplandı! ICYF Başkanı Taha Ayhan: Filistin ekonomisinin temellerini atacağız!

Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Uluslararası kuruluşlar Gazze için toplandı! ICYF Başkanı Taha Ayhan: Filistin ekonomisinin temellerini atacağız!
Gündem Haberleri  / HABER MERKEZİ

İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) tarafından organize edilen “Gazze/Filistin Yeniden Yapılandırma ve Kalkınma Konferansı” İstanbul’da gerçekleşti. Programda onlarca uluslararası sivil toplum kuruluşu bir araya geldi. Türkiye gazetesine konuşan ICYF Başkanı Taha Ayhan, “Bunu başka ülkelerde düzenlemeye kalktığımızda engellediler” diyerek konferansın önemine dikkat çekti.

ALİ TÜFEKÇİ - Filistin Gazze Şeridi'nde yaşanan trajedi korkunç boyutlara ulaştı. Bölge halkı açlık, susuzluk, hastalık ve türlü imkansızlıklar içinde hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Bütün dünyadan yardımlar gelse de ulaştırılamıyor. Bu konuda gerçekten bir şeyler yapan yardım kuruluşları engellerle karşılaşıyor.

Bu engellerin ortadan kaldırılıp etkili ve stratejik yardım seferberliği için öncü olan İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) İstanbul’da dikkat çeken bir faaliyete imza attı.

Programın açılışında Eski Ürdün Başbakanı Ömer Rezzaz, ICYF Başkanı Taha Ayhan, Anera Başkanı ve CEO Sean C. Carroll, Palestine Emerging Yönetici Müdürü Shireen Shelleh, Uluslararası Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Julian Kassum konuştu.

Türkiye gazetesine özel olarak konuşan ICYF Başkanı Taha Ayhan önemli açıklamalarda bulundu.

Uluslararası kuruluşlar Gazze için toplandı! ICYF Başkanı Taha Ayhan: Filistin ekonomisinin temellerini atacağız! - 1. Resim

"GAZZE'DE KITLIK TEHLİKESİ YOK, KITLIĞIN KENDİSİ VAR!"

Daha önce "Uluslararası Gazze Mahkemesi"nin kuruluşu için çalıştıklarını söyleyen Ayhan, "Witness Eye Channel" adlı kanalda Gazze’den yayın yaparak delil topladıklarını söyledi.

“Bugün milyonlarcayız. Zalimin yanındakiler ise çok daha az ve buna rağmen biz onlara galip gelemiyoruz. Güçsüzüz ama biz bunu kayda geçirirsek bir gün bu zalimlerden hesap sorulacaktır” dedi.

“Gazze’de kıtlık tehlikesi yok, kıtlığın kendisi var!” diyen Ayhan “Burada “Filistin Ayağa Kalkıyor” konferansıyla hedefimiz ilk etapta ‘Bu 60 günlük yardımın ulaşamadığı süreçte ne yapabiliriz, nasıl içeriye yardım edebiliriz’i tartışmak. İkinci olarak da umuyoruz yakın zamanda bir ateşkes olursa o zaman global bağışçılarımızla beraber ‘Filistin'i, Gazze'yi nasıl bir anda ayağa kaldırabiliriz’ çözümünü üretmek” sözleriyle programın neden İstanbul’da gerçekleştiğine dikkat çekti.

"BAŞKA ÜLKELER ENGELLEDİ"

ANERA başta olmak üzere uluslararası kuruluşların üst düzey temsilcilerinin katıldığı konferanslar için “Benim okuyucularımızdan istirhamım şu; Gazze'nin konuşulmasının daha da zorlaştığı bugünlerde konuşmaktan imtina etmesinler. Ülkemizin, Cumhurbaşkanımızın Filistin'le alakalı söylemleri her zaman haktan ve adaletten yana oldu. O yüzden biz “Set Up & Help Gaza / Filistin Ayağa Kalkıyor” Konferansı'nı Türkiye'de düzenleyebiliyoruz. Bakın bunu başka ülkelerde düzenlemeye kalktığımızda engellediler.” dedi.

Uluslararası kuruluşlar Gazze için toplandı! ICYF Başkanı Taha Ayhan: Filistin ekonomisinin temellerini atacağız! - 2. Resim

“DAHA GÜÇLÜ BİR FİLİSTİN İNŞA EDEBİLİRİZ”

Gazetemize konuşan Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Genel Sekreter Yardımcısı Julian Kassum ise “Uluslararası Ticaret Odası olarak bu etkinliğin bir parçası olmaktan, Gazze'yi yeniden inşa etme ve daha güçlü bir Filistin ekonomisi kurma çabalarına katılmak üzere Türkiye’de bulunmaktan gurur duyuyoruz. Gazze’nin yeniden inşa çabalarına katılarak Filistinli girişimcilerle, küçük işletmelerle ve hatta daha büyük işletmelerle bölgesel ve küresel pazarlarla bağlantılar kurabilir, içeride daha güçlü bir Filistin ekonomisi inşa edebilir, Filistin'i daha güçlü hale getirebiliriz” diyerek Gazze’ye girişimci bir perspektifle bakılması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası kuruluşlar Gazze için toplandı! ICYF Başkanı Taha Ayhan: Filistin ekonomisinin temellerini atacağız! - 3. Resim

İCRAAT KONFERANSLARI

Dünyanın çeşitli yerlerinden kamu, özel ve sivil toplum temsilcilerinin destek verdiği konferanslar yarın da devam edecek ve kurulan iş birlikleri mutabakat anlaşmalarıyla resmiyete dökülecek.

"Filistin için yarını bekleyemeyiz, şimdi harekete geçme zamanı!" sloganıyla başlayan icraat odaklı konferanslar sayesinde Filistin'deki ilk ateşkes veya barış anında koordineli yardımlar ulaştırılacak.

Böylece Start Up'lar, girişimler ve 2 gün boyunca kayda geçen pek çok inşa faaliyeti vakit kaybetmeden başlayabilecek.

Uluslararası kuruluşlar Gazze için toplandı! ICYF Başkanı Taha Ayhan: Filistin ekonomisinin temellerini atacağız! - 4. Resim


"SOMUT YOLLAR OLUŞTURMAK İÇİN BİR ARAYA GELDİK"

Programdaki diğer katılımcıların konuşmaları ise şöyle: 

Filistin'deki insani durumun kötüleşmeye devam ettiğinin altını çizen ve reaktif yardımdan proaktif kalkınmaya, geçici yardımdan sürdürülebilir geçim kaynaklarına geçilmesinin aciliyetine dikkat çeken Taha Ayhan açılış konuşmasında “Filistin'de ‘ertesi günü’ öngörmek yeterli değil. Koordineli, stratejik ve etkili eylem zamanı şimdi. Anera, Palestine Emerging ve çok sayıda vizyon sahibi lider ve kurumla iş birliği içinde burada bir araya gelmemiz, kolektif eylemin gücüne dair bir kanıt niteliğindedir. Bu iki gün boyunca, beyanların ötesine geçmeye, politikaları şekillendirmeye, programları yapılandırmaya ve Filistinli topluluklar için somut sonuçlar üretecek ortaklıklar kurmaya kararlıyız. Sağlık hizmetleri, eğitim, mesleki eğitim, altyapı, su ve enerji, konut ve teknoloji gibi kritik sektörleri ele alacağız; yalnızca iyileşmenin değil, aynı zamanda gelişen ve kendi kendine yetebilen bir Filistin ekonomisinin de temellerini atacağız” ifadelerini kullandı. 

Uluslararası kuruluşlar Gazze için toplandı! ICYF Başkanı Taha Ayhan: Filistin ekonomisinin temellerini atacağız! - 5. Resim


"BİRLEŞİRSEK ÇOK DAHA GÜÇLÜ BİR HALE GELEBİLİRİZ''

Anera Başkanı ve CEO Sean C. Carroll da 2 aydır Gazze’ye hiçbir yardımın gönderilmediğini, Gazze’deki insanların yüzde 56’sının yardımlara ulaşamadığını belirtti. 6 haftalık ateşkes sürecinde dahi insani yardımlara ulaşmada sorunlar yaşandığını anlatan Carroll, “Gazze’de sağlık kliniklerimiz var ve gelen insanlar artık ziyaret ettikleri yerde kalıyorlar. Günde sadece 1 öğün yemek yiyebiliyorlar. Geldiklerinde açlık sınırlarındaydılar. Savaşın etkileri silahsız siviller sokaklarda öldürüldü. Dünyanın bunu anlaması gerekiyor. Bir şeyler yapmamız gerekiyor. Karar verebilen liderler olarak burada birleşirsek çok daha güçlü bir hale gelebiliriz. Yeniden imar ve kalkınma için yardımcı olabiliriz” diye konuştu.

Uluslararası kuruluşlar Gazze için toplandı! ICYF Başkanı Taha Ayhan: Filistin ekonomisinin temellerini atacağız! - 6. Resim


"GAZZE'Yİ KENDİ ELLERİMİZLE YENİDEN OLUŞTURACAĞIZ"

Palestine Emerging Genel Müdürü Shireen Shelleh ise “Burada sadece konuşmaya gelmedik, aciliyet bilinci ve sorumluluk duygusuyla geldik. Gazze’deki savaşı durdurmak için geldik. İnsanları sistematik bir şekilde yerlerinden etmek istiyorlar. Filistin’in tamamı için buluştuk. Buradaki amacımız daha adaletli bir ortam oluşturmak. Tamamıyla açık sağlık girişimleri için çalışıyoruz. İmarı yeniden oluşturmaya çalışıyoruz. Fiziksel planlama Gazze’yi yeniden kurmak için nelere ihtiyacımız var onları konuşacağız. Bu bir noktada onlara dünyanın onlarla birlikte olduğunu gösterecek. Gazze’yi yeniden oluşturmak ve geleceğimizi yönetme konusunda kendi vizyonumuzla hareket ederek, kendi ellerimizle bunu yapmak istiyoruz. Filistin’le yan yana olduğunuz için teşekkürler” dedi.

"FİLİSTİN'İN EKONOMİK GÜVENLİK HAKKINI KORUMAK ÖNEMLİ"

Uluslararası Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı Julian Kassum da son 10 ay içinde Filistin’de çok büyük yıkımlar olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

 “Bu son 10 ay içerisinde Filistin’e çok büyük hasar verildi. Bölgenin normal bir hale dönebilmesi için, vakıflarla beraber insani yardımların gönderilmesi gerekiyor. Şubat’ta Batı Şeria’da 20 milyar dolar bir zarar olduğu görülüyor. Gazze’ye yeterli desteklerin verilmesi gerekiyor. Gazze’deki 58 bin işletme operasyonlarını durdurmak zorunda kaldı. Bu, günlük olarak 20 milyon dolarlık kayıp anlamına geliyor. Filistinli işletmelerin küresel pazarda olması için özel sektörden desteğe ihtiyacımız var. Biz yeni girişimler ve ortaklıklarla küresel ticareti artırmak için çalışıyoruz. Yatırımı artırmaya çalışıyoruz. Büyük projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Uluslararası ticareti artırmak ve Filistin’e kendini geliştirecek gücü kazandırmak için yapıyoruz bunları. Ekonomik yeniden oluşumu sağlamaya çalışıyoruz. Aciliyetin farkındayız. Ekonomik güvenlik hakkını korumak çok önemli. Filistin’i eşit bir partner olarak küresel pazarda savunmamız lazım.”

Uluslararası kuruluşlar Gazze için toplandı! ICYF Başkanı Taha Ayhan: Filistin ekonomisinin temellerini atacağız! - 7. Resim


"FİLİSTİN'İN GELECEĞİ İÇİN UMUTLUYUM'

Eski Ürdün Başbakanı Omar Razzaz da konferansa ilettiği video mesajda, “Bu toplantı eşsiz, insanlara yardımcı olan bir aksiyon bu. Sahada oluşturacağımız fark noktasında katılım seviyelerine baktığımızda şunu rahat bir şekilde söyleyebilirim ki Filistin’in geleceği için umutluyum” dedi.

Konferansın ilk günü olan 30 Mayıs tarihinde; Gazze'de acil insani yardım ve kalkınma stratejileri, Filistin'de sağlık sektörü reformları, erken çocukluk eğitimi ve kayıp nesillerin desteklenmesi, şirketlerin ve GSYİH'nin güçlendirilmesi için özel sektör girişimleri, eğitim ve mesleki eğitimle iş gücü piyasasının uyumlu hale getirilmesi, Gazze'nin yeniden yapılandırılması için teknoloji temelli yaklaşımlar ele alındı.

Kaynak: HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...