Regaip Kandili önemi nedir, ne olmuştu? Regaip Kandili'nde hangi ibadetler yapılır, edilecek dualar nedir?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Regaip Kandili önemi nedir, ne olmuştu? Regaip Kandili'nde hangi ibadetler yapılır, edilecek dualar nedir?

Hayatın İçinden Haberleri  / Türkiye Gazetesi

3 aylara girdiğimiz şu dönemde 2024 yılının ilk kandili olan Regaip Kandili idrak ediliyor. Regaip Kandili, İslam dünyasında “rahmet ve bereket gecesi” olarak bilinmektedir. Peki Regaip Kandili Nedir? Regaip ne demek? Regaip Kandilinin anlam ve Önemi Nedir? Regaip Kandili'nde yapılması gereken ibadetler Nedir?  

İslam dünyasında Müslümanların 3 aylara gireceğinin haberini veren ve 3 ayların başlangıcında Müslümanlar tarafından ibadetlerle geçirilen bu mübarek Regaip Kandili, 11 Ocak 2024 tarihinde idrak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Regaip Kandili dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleyecek. İşte detaylar haberimizde…

REGAİP KANDİLİ NEDİR?

Regaip Kandili Müslümanlar tarafından senenin belli zamanlarında bir ibadet ve dua günü olarak kabul edilir. Regaip kandillerinde Müslümanların gerçekleşmesini istedikleri şeyler için dua ettiği bir gün olması sonucunda ve aynı zamanda bu özel gece günahlarından dolayı tövbe eden kişilerin tövbelerinin kabul olacağı ve isteklerinin gerçekleşeceği gece olarak önemli gecelerden biri olarak kabul edilir.

REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?

İslamiyet için önemli günlerden biri olarak kabul edilen Regaip Kandili üç aylar adı verilen Recep, Şaban ve Ramazan aylarının başlamasından hemen sonraki ilk kandil gecesidir. Regaip Kandili, 2024 yılının 11 Ocak gününe denk gelmektedir. Diğer kandil günleri olan Miraç Kandili 6 Şubat, Berat Kandili 24 Şubat, Mevlid Kandili ise 14 Eylül tarihine denk gelmektedir.

Regaip Kandili önemi nedir, ne olmuştu? Regaip Kandili'nde hangi ibadetler yapılır, edilecek dualar nedir?

REGAİP NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?

Kökeni Arapçadan gelen “regaip” kelimesinin Türkçe karşılığı “rağbet edilen” ,”beğenilen” ve “istenen şeyler” anlamlarına gelmektedir. Hadis ve fıkıh kitaplarında ise “bol sevap, mükafat ve faziletli amel” anlamlarına gelmektedir. Kısacası Regaip, kelime anlamı olarak kişilerin güzel duygularının ve isteklerinin olması için çabalaması ve bu güzellikler için dua etmesi anlamına gelir.

REGAİP KANDİLİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Regaip Kandilinin önemi yüzyıllar öncesine kadar dayanmaktadır. Her yıl Regaip Kandilinde Allah’tan istek ve arzularını dile getirenler İslam dünyasındaki Müslümanlar ister camilerde toplu olarak ibadetlere katılıyor isterlerse de evlerinde kendi başlarına ibadet ediyorlar. Bu günün önemi Müslümanlığın ilan edildikten sonraki mübarek gün olarak kabul edilen Cuma gününün müjdelenmiş olduğu gündür. 

Regaip Kandili tüm Müslüman alemini bir araya getirdiği için ve bu mübarek günde Allah’tan istenilen şeylerin kabul olunacağı bilindiği için oldukça önemlidir. Müslüman alemindeki Müslümanlar Allah’ın onlara vermiş olduğu tüm nimetler için şükreder. Allah’ın bu günde dağıtmış olduğu rahmet, bereket ve yardımlara dua eder. 

REGAİP KANDİLİ GECESİNDE NE OLDU?

Regaip Kandili tasavvufi bilgilere dayalı olarak bakıldığında Hazreti Peygamber Efendimizin anne rahmine düştüğü ilk gece olarak bilinmektedir. Aynı zamanda Müslümanlığın ilan edildikten sonraki mübarek gün olarak kabul edilen Cuma gününün müjdelenmiş olduğu gündür. 

Regaip Kandili önemi nedir, ne olmuştu? Regaip Kandili'nde hangi ibadetler yapılır, edilecek dualar nedir?

REGAİP KANDİLİ'NDE YAPILACAK OLAN İBADETLER NEDİR?

Kandil öncesinde gelen Perşembe günü oruç tutmak.Gün içindeki tüm vakitlerde namaz kılmak ve kılınmayan namazlar için kaza namazı kılmak.
Kur'an-ı Kerim okumak ve okumayı bilmiyorsanız okuyan kişileri dinlemek.
Regaip Kandili günahlarından pişman olan ve tövbe eden kişilerin tövbelerinin affedileceği gün olarak bilinir. Bundan dolayı kandil gecelerinde tövbe etmek ve sonrasında edilen tövbelere uygun bir yaşam sürmek oldukça önemlidir.
Her Müslüman bildiği kadar dua ve şükretmelidir.
Kandil gecelerinde salavat getirmek oldukça önemlidir. Salavat, kişilerin sıkıntılarından kurtulmalarına yardımcı olur. Bazı hadislerde bu detaya dikkat çekilmiştir.
Sadaka vermek sadece kandil geceleri için değil günlük yaşam için de oldukça önemlidir. Küçük ya da büyük sadaka verilmelidir.
Bu mübarek günde şükretmek çok önemlidir. Allah'ın verdiği tüm nimetlere şükretmek gerekir.
Kandillerde zikretmek gerekir. Allah' hatırlamak, Allah'ı anmak oldukça önemlidir. 

REGAİP KANDİLİ'NDE HANGİ TESBİHLER ÇEKİLİR?

Regaip Kandili Müslümanlar için önemli bir gün olarak kabul edildiği için bugünde çekilmesi gereken tesbihler ve yapılması gereken ibadetler vardır. Çekilmesi gereken önemli tesbihler şunlardır;

100 defa Subhanallahil Hayyil Kayyum
100 defa Subhanallahil Ehadis Samed
100 defa Subhanallahil Gafurir Rahim
100 defa La İlahe İllallah, 
100 defa Allahümmesalli Ala Seyyidina ve Ala Ali Seyyidina,
 100 defa Estağfirullah,
 100 defa Sübhanallah,
100 defa Elhamdülillah, 
100 defa Allahu Ekber,
100 defa La Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyil Azim

Düzenleyen:  - Hayatın İçinden
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...