Refik Anadol'un kreatif zekası ile yapay zeka Londra Serpentine Galeri'de buluştu

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Refik Anadol'un kreatif zekası ile yapay zeka Londra Serpentine Galeri'de buluştu

Kültür - Sanat Haberleri  / Haber Merkezi

Sanatçı Refik Anadol'un kreatif zekâ ile yapay zekâyı bir araya getirdiği “Echoes of the Earth: Living Archive” (Yeryüzünün Ekoları: Yaşayan Arşiv) adlı sergisi Londra’daki Serpentine Galeri'de sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. Sergi, 16 Şubat’tan 7 Nisan 2024’e kadar gezilebilecek. Anadol, yapay zeka ile oluşturduğu sergiyi Türkiye Gazetesi editörü Kevser Erbay'a anlattı.

KEVSER ERBAY'IN HABERİ — Sanatı ve teknolojiyi buluşturan adam Refik Anadol, yapay zeka teknolojisiyle oluşturduğu sanat eserlerini İngiltere'nin başkenti Londra'da sanatseverlerle buluşturuyor. “Echoes of the Earth: Living Archive” (Yeryüzünün Ekoları: Yaşayan Arşiv) adlı sergi Londra’da Hyde Park’ın içinde yer alan  Serpentine Galleries’de ziyarete açıldı. Anadol'un mercan resifleri ve yağmur ormanları üzerine yoğunlaştığı yapay zeka destekli son çalışmaları 7 Nisan 2024’e kadar ziyaretçilere açık olacak. 

Türkiye Gazetesi editörü Kevser Erbay, Refik Anadol ile Londra'da bir araya geldi. Anadol, Türkiye’yi dünya sahnesinde temsil etmenin gururunu, kendine özgü sanat anlayışını yapay zekâ ile nasıl harmanladığını, NFT’lerin geleceğini ve genç sanatçılara tavsiyelerini Erbay ile paylaştı.

'ESERLERİMİN SERPENTINE GALERİ'DE SERGİLENMESİ İNANILMAZ DERECEDE TATMİN EDİCİ'

Dünyanın dört bir yanından, 16 farklı yağmur ormanından toplanan 70 milyon ses kaydı ve yarım milyar görüntüden oluşan devasa veri havuzu; Google, National Geographic ve Londra’daki Natural History Museum gibi kurumlarla iş birliğinde, Anadol ve ekibinin 1 yıl süren titiz çalışmaları sonucunda sanat eserlerine dönüştürülmüş.

Dijital sanat aracılığıyla Türkiye’yi temsil etmekten gurur duyduğunu belirten Anadol, "Türkiye’yi dijital sanat aracılığıyla temsil etmekten derin bir onur duyuyorum, bu yolculuk 2008’de İstanbul’da başladı. Veriyi bir pigment olarak kullanma fikri devrim niteliğindeydi ve bugün eserlerimin Londra’nın en iyi galerilerinden birinde burada Serpentine Galeri’de sergileniyor olması inanılmaz derecede tatmin edici. Özellikle AI ile birlikte dijital sanat alanı daha belirgin ve ilgili hale geliyor" dedi.

Refik Anadol Londra’daki sergisini Türkiye Gazetesine anlattı - 1. Resim
Refik Anadol: 'Echoes of the Earth: Living Archive', Serpentine Galeri, Londra, Birleşik Krallık, 16 Şubat 2024 (Fotoğraf: Kevser Erbay)

"Neden özellikle mercanları kullandınız ve bu fikir nereden geldi?" sorusuna cevap veren Anadol, Dünya Ekonomi Forumu'na dikkat çekti. Anadol, "Bu sergide iki öğemiz var; yağmur ormanları ve mercan resifleri. Mercan projesi, bir veya iki yıl önce, Dünya Ekonomik Forumu tarafından davet edildiğimde mercanlarla ilgili önemli problemler öne çıkıyordu. Yapay zeka kullanarak su altına koyabileceğimiz neredeyse gerçekçi mercanlar oluşturup ekosistemler oluşturmak için 3D baskı kullanma çözümleri arıyorlardı" dedi. 

'YAPAY ZEKA İLE ÇALIŞIRKEN İLK OLMAK DEĞİL, DOĞRU KULLANMAK ÖNEMLİ'

Genç dijital sanatçılara dair de konuşan Anadol, "Yapay zekanın geleceği önemli; Yapay Zeka, günlük hayatımızın bir parçası olacak. 2016'da Yapay Zeka ile çalışmaya başladım ve benim için sekiz yıl oldu. Sekiz yıl boyunca her sabah yeni bir şey var gibi hissediyorum. Ama yeni şeyler hakkında endişelenmiyorum çünkü Yapay Zeka ile çalışırken, ilk olmak değil, doğru kullanmak önemli. Bu yüzden kendi verilerimi topluyorum. Kontrol sahibi olmak, kendi anlatımıma sahip olmak için kendi yapay zeka modellerimi oluşturuyorum. Genç sanatçıların yapay zekada nasıl veri nasıl toplanacağını öğrenmesi çok önemli" tavsiyelerinde bulundu. 

Refik Anadol Londra’daki sergisini Türkiye Gazetesine anlattı - 2. Resim
Refik Anadol: 'Echoes of the Earth: Living Archive', Serpentine Galeri, Londra, Birleşik Krallık, 16 Şubat 2024 (Fotoğraf: Kevser Erbay)

NFT'leri parlak bir gelecek beklediğini belirten Anadol, "NFT oldukça önemli. Dört yıldan fazla bir süredir bu alandayım. İnanılmaz bir ortam. ‘Winds of Yawanawa’  projesi bizim için çok büyük bir başarı oldu, önemli bir etkiye neden oldu. NFT projemizi UNICEF’e bağışladık” dedi ve “Umarım sanatçılar bu ortamı zorlamaya devam eder" diye ekledi.

Anadol'un bir sonraki rotası ise Rotterdam... Anadol, sanat aracılığıyla mesajlarını paylaşmaya devam edeceğini söylüyor.

REFİK ANADOL'A DAİR...

Refik Anadol’un dijital sanata yenilikçi yaklaşımı, Los Angeles’taki Walt Disney Konser Salonu’ndan Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ne kadar dünya çapındaki izleyicileri büyüledi. Özellikle 19 Kasım 2022 - 29 Ekim 2023 tarihleri arasında New York'taki Modern Sanat Müzesi’nde gerçekleşen ‘Denetimsiz’ sergisi, dünya geneline yayılan sanatının pik noktasıydı. Teknoloji ile sanatı harmanlayan bu sergi, Anadol'un ününü daha da pekiştirdi.

Anadol'un başarısı sadece Anadol'un başarısı olarak da kalmıyor. Türkiye'nin uluslararası arenadaki tanıtımı, tarihi ve coğrafi güzelliklerin sunumu için de Türkiye'nin bir fırsatı Anadol.

Yurtdışında sergi açan her Türk sanatçısı, uluslararası bir izleyicinin dikkatini çeken her bir eser ve sanat üzerine yapılan her sohbet, aslında ülkemizin elçisi görevi görüyor. 

Üstelik, aradığımız turist profilinin de “nitelikli turistler” olduğunu düşündüğümüzde, sanatın bu rolü daha da anlam kazanıyor. 

Refik Anadol Londra’daki sergisini Türkiye Gazetesine anlattı - 3. Resim
Refik Anadol: 'Echoes of the Earth: Living Archive', Serpentine Galeri, Londra, Birleşik Krallık, 16 Şubat 2024 (Fotoğraf: Kevser Erbay)
Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...