Sahaf sitelerine ‘ücretsiz kitap’ engeli

- Güncelleme:
Sahaf sitelerine ‘ücretsiz kitap’ engeli

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Sahaf ve kitapçıların online kitap satışı yaptığı iki internet platformuna kısa süreli erişim engeli geldi...

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ

‘Nadir Kitap’ ve ‘kitantik’ adlı e-Ticaret platformları, Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hâkimliği tarafından alınan kararla bir müddet engellendikten sonra dün tekrar erişime açıldı. Nadir Kitap’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “kararın sehven alındığı” ifade edildi. Ancak gazetemize ulaşan iddialara göre; kapatma kararı bazı devlet kurumlarına ait ücretsiz dağıtılan yayınlarının hukuka aykırı şekilde satışa sunulması sebebiyle alındı. 

Kamu kurumlarının prestij kitap olarak basıp, protokol listelerine ücretsiz dağıttığı eserler, bir müddet sonra çeşitli yollarla sahaflara geçebiliyor. Bunun satışını yapan sahaflar da hukuki olarak zor duruma düşüyor. 

Problemin çok eski olduğunu söyleyen tanınmış sahaf Emin Nedret İşli “Sahaflar bu kitapları maddi karşılık vererek elde ettiği için farklı fiyatlarla satmak durumunda. Kitabı yayımlayan kurumlar bunu fark edince, bazen yazı gönderiyorlar. Bazıları ise direkt dava açıyor. Bu durum, kültür aktarımı için bir engel. Bir kitap eğer illegal değilse alınıp satılması yasak olmamalı. Ya devlet kurumlarınca yayımlanan her kitaba bir satış değer konulmalı ya da dağıtılan kitapların sahaflarda satılabilmesi için hukuki düzenlenme yapılmalı” şeklinde konuşuyor.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...