RTÜK'ten yapımcılara çağrı: Aile dostu yayınlar yapın

Düzenleyen:
RTÜK'ten yapımcılara çağrı: Aile dostu yayınlar yapın

MEDYA Haberleri

Toplumun millî ve manevi değerlerini koruyan yapımların çoğaltılmasını isteyen RTÜK, gündüz kuşağında aile içi mahremiyeti yıkan, aile kurumunu itibarsızlaştıran ve toplumsal değerleri erozyona uğratan yapımlara yer verilmemesi gerektiğini bildirdi.

ANKARA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) düzenlediği “Medya ve Aile Değerleri Çalıştayı”nın 12 maddelik sonuç bildirgesinde toplumun millî ve manevi değerlerini koruyan, Türk aile yapısına saygılı, ailecek izlenebilecek aile dostu yapımların çoğaltılması istendi.

Gündüz kuşağında aile içi yaşantıların toplumun göz önüne serilmesi sonucunda aile içi mahremiyeti yıkan, aile kurumunu itibarsızlaştıran ve toplumsal değerlerini erozyona uğratan yapımlara yer verilmemesi gerektiği belirtilen bildirgede “Senaryolarda aile değerlerine karşı duyarsızlaştıran, Türk örf ve âdetlerine aykırı, çarpık ilişkiler, entrika ve aile içi şiddet gibi olumsuz konuların işlenmemesi hususunda azami hassasiyet gösterilmeli. Yapımcılar sorumlu yayıncılık anlayışını ön plana çıkararak içerik üretmeli. Eğitici yayınların teşviki ile aile içi eğitim sağlanmalı ve toplumda ortak bir sivil bilinci oluşturulmalı” denildi.

SUNUMA DİKKAT 

Ayrıca şiddet içerikli haberlerde söylem, fotoğraf, video ve ses gibi unsurların daha dikkatli hazırlanması gerektiği de vurgulandı.

Bildiride değinilen diğer konular ise şöyle:

Kamu kurumları, sivil toplum ve medya kuruluşları tarafından ortak etik ilkeler belirlenmeli.

Dijital platformları da kapsayacak medya okuryazarlığı eğitimleri yaygınlaşmalı.

Yetişkin ve çocuk içerikleri tasnif edilerek kategoriler oluşturulmalı.

Ebeveyn kontrol mekanizması aktif şekilde kullanılmalı.

Sosyal medyanın denetlenmesinde kurumlar arası iş birliği yapılmalı, satın alınan içerikler öz denetim sürecinden geçirildikten sonra yayınlanmalı.

Düzenleyen:  - MEDYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...