Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Politika
  3. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Seçim kanunundaki değişiklikler aynen uygulanacak
Politika

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Seçim kanunundaki değişiklikler aynen uygulanacak

Son Güncelleme: 19 Ocak, 2023 - 20:50
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Seçim kanunundaki değişiklikler aynen uygulanacak
Fotoğraf Başlığı Adalet Bakani Bekir Bozdag: Seçim kanunundaki degisiklikler aynen uygulanacak

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ seçim yasasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Bozdağ, "Bir yıllık süre seçim tarihine göre belirlenir. Seçim kanunlarındaki değişiklikler nisanda yürürlüğe girdi, değişiklikler aynen uygulanacaktır." dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığı konusuna da değinen Bozdağ, "Cumhurbaşkanının 2023 seçiminde aday olması anayasal hakkıdır. Anayasal, yasal engel yoktur." ifadelerini kullandı.

Kaydet
a- | +A

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Haber Global televizyonu canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunup, gazetecilerin sorularını cevapladı. Seçim kanununda yapılan değişikliklerin uygulanma tarihine ilişkin kamuoyundaki değerlendirmeler sorulan Bozdağ, seçimlerle ilgili önemli düzenlemelerin hem Anayasa'da hem de seçim kanunlarında yer aldığını söyledi.

"SEÇİM KANUNUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER AYNEN UYGULANACAKTIR"

Anayasanın 67. maddesinin çok açık olduğunu, "seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz" ifadesinin yer aldığını anlatan Bekir Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok açık ve net. Bu konuda bizce tartışma yok. YSK noktayı koymuş. Bir yıllık süre seçimin yapıldığı tarihe göre belirlenir. Seçim kanunlarındaki değişiklikler nisanda yürürlüğe girdi. Seçimle ilgili mayıs ayına ilişkin değerlendirme yapılıyor. Dolayısıyla her halükarda mayısta belirlenecek tarih bir yılı aştığı için YSK'nin verdiği karar açık, ortada, kesin karardır. Seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler aynen uygulanacaktır."

"VAKTİNDEN BİRAZ ÖNE ÇEKİLMİŞ SEÇİM"

Bakan Bozdağ, "Biz erken seçime mi yoksa normal bir seçime mi gidiyoruz. Yoksa bir takvim ayarlaması mı yapıldı?" sorusu üzerine, bu seçime "erken seçim" denilemeyeceğini, "vaktinden biraz öne çekilmiş seçim" ifadesinin daha doğru olacağını vurguladı.

"MART AYININ BAŞI GİBİ OLUR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim tarihinin ne zaman ilan edileceğine ilişkin soruya Bozdağ, "Tarihle ilgili herkes bir değerlendirme yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın, muhtemelen mart ayında bu yönde bir karar alacağını tahmin ediyorum. Gün takdiri ona aittir. Mart ayı başı gibi olur diye değerlendiriyorum." cevabını verdi.

Bir başka soru üzerine Bakan Bekir Bozdağ, AK Parti'nin seçim beyannamesine ilişkin, seçim strateji ekibi, parti birimleri ve kabinenin çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi. Bozdağ, gelecek 5 yıla ilişkin taahhütleri içerecek seçim beyannamesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını anlatan Bozdağ, "Hazırlıklar konusunda en ileride olan biziz. Halkımız bu seçim beyannamesini duyduğu zaman Türkiye yüzyılının ilk iktidar döneminin nelerle geçeceğini görecektir." diye konuştu.

ALİ BABACAN'A SERT TEPKİ

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın, Baykar'a yönelik açıklamalarına ilişkin değerlendirmeleri sorulan Bozdağ, yapılan açıklamaları bağımsız bir yaklaşım olarak görmediğini kaydetti. ABD Başkanı Joe Biden'ın, Türkiye'de açıktan muhalefete destek vereceği yönündeki sözlerine işaret eden Bozdağ, Türkiye'de ABD'den, Avrupa Konseyinden, birçok yerden fonlanan ve çalışan yerler bulunduğunu söyledi.

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2023 seçimini kazanmasını engellemek için alabildiğine manipülasyonlar, çarpıtmalar, iftiralar ve algılar yürütüldüğünü belirtti.

Muhalefetin yönetime gelmesi durumunda, Türkiye'nin özellikle savunma sanayisi alanındaki kazanımlarını muhafaza edemeyeceğini kaydeden Bozdağ, "Ben bunu ağzından kaçırılan bir cümle olarak düşünmüyorum. Bilinçli söylenen bir cümle olarak düşünüyorum. niyetlerinin de o olduğuna inanıyorum ama ne o ne de onun arkasında duranlar buna güç getiremeyecektir." ifadelerini kullandı.

"ADAYLIĞA ANAYASAL ENGEL YOKTUR"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefetin, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tekrar aday olabilmesi için Meclis'in seçim kararı alması" gerektiğine ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adaylığının anayasal hakkı olduğunu, Anayasaya aykırı bir durumun söz konusu olmadığını, sadece muhalefetin menfaatine aykırı bir durumun bulunduğunu söyledi.

Anayasaya göre, görevdeki ve önceki cumhurbaşkanlarının iki defa daha seçilme hakkından istifade edebileceğini ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu: "Geçmişte bu hakkı bir defa kullandı diye gelecekte doğan iki ayrı hakkı kullanma hakkından da mahrum edemezsiniz. Çünkü bir hakkın geçmişte farklı bir sistem içerisinde kullanılmış olması, gelecekte, Anayasa'nın verdiği yeni bir haktan mahsup edilemez. Anayasa Mahkemesi geçmişte yapılan bu tartışmayı bitirmiş, kapatmış. Hem de CHP'nin başvurusu üzerine bu konuda karar vermiş. Kaldı ki bu konu Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonunda da görüşüldü. Görüşme sırasında, Anayasa Komisyonu raporunda aynen şu ifadeler yer alıyor; 'Teklifin kanunlaşması ile iki dönem seçilebilme imkanında bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce görev yapmış cumhurbaşkanlarının görev dönemlerinin hesaba katılmayacağı tartışmasızdır.' Meclis Genel Kurulu'nda da Anayasa Komisyonunda da bu Anayasa değişikliği görüşülürken hiç kimse mevcut ve önceki cumhurbaşkanları bundan yararlanamaz diye bir iddia dahi ileri sürmemiştir."

Bozdağ, Erdoğan'ın parlamento çoğunluğu sağlandığı takdirde 2028'de yeniden aday olma imkanının doğacağını bildirdi.

"KILIÇDAROĞLU'NUN ADAY OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı sorusuna karşılık Bekir Bozdağ, "Kılıçdaroğlu'nun, rıza göstermeseler bile aday olacağını düşünenlerdenim." dedi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun, seçimin ikinci tura kalması halinde kendi etrafında ittifak oluşacağını hesap ettiğini belirten Bekir Bozdağ, "Bence kim ne derse desin, Sayın Kılıçdaroğlu adaydır, aday olmaya da bence mecburdur. Çünkü son şansı." diye konuştu.

"AYM'YE BİREYSEL BAŞVURU YENİDEN DÜZENLENECEK"

Anayasa Mahkemesinin bireysel başvurularda aldığı bazı kararların eleştirildiği hatırlatılan Bozdağ, şunları kaydetti: "Anayasa Mahkemesi anayasa ve yasanın çizdiği yetki sınırını zorlarsa veya yorumla yetkisini genişletirse o zaman yargısal aktivizme doğru evrilebilir. Eleştirilere biz de katılıyoruz. İlk derece mahkemelerini ve Yargıtayı anlamsız hale getiren bir durum oluyor. Bireysel başvuruyla ilgili Anayasa Mahkemesi kuruluş ve yargılama usulleri hakkındaki kanunda bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor. Bakanlık olarak bunu çalıştık. Bazı hükümlerin yetki genişliğine kapı aralama durumu var. Bu kısımda değişiklik yaptığımız takdirde bu alanda işi biraz daha zorlaştırmış olacağız. Orada bir düzenleme yapma ihtiyacı var. Anayasa Mahkemesi ile de görüşerek, onlarla da istişare ederek önümüzdeki dönemde Meclis'e sevk edeceğimiz yasalardan birisi de bu olacaktır. Maalesef zaman zaman bu oluyor. Benim de anayasaya, yasalara aykırı gördüğüm kararlar. Anayasa Mahkemesinin kararları eleştirilmez diye bir şey yok. Ben de bu kararları yetki sınırını aşan, yargı aktivizmine yol açan bir karar olarak değerlendiriyorum."

Yazar : SEVDA ALTUNBAS
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 19 Ocak, 2023 - 20:50
Haberle İlgili Daha Fazlası
Politika
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Emekliler heyecanla bekliyor! İşte maaş farkı sorununu çözecek formül
    Emekliler heyecanla bekliyor! İşte maaş farkı soru...
    Kaydet
  • 2
    10 TL’lik madeni para sosyal medyayı karıştırdı! Resmi açıklama geldi
    10 TL’lik madeni para sosyal medyayı karıştırdı! R...
    Kaydet
  • 3
    Altın yine büyük kazandıracak! 5 banka 2026 sonu için aynı tahmini yaptı
    Altın yine büyük kazandıracak! 5 banka 2026 sonu i...
    Kaydet
  • 4
    Rıdvan Dilmen'den Trabzonspor-Fenerbahçe maçı tahmini: 'Yüzde 90' dedi, hakemi açıkladı
    'Yüzde 90' dedi, derbinin hakemini açıkladı
    Kaydet
  • 5
    Fenerbahçe ayrılığı duyurdu: Sözleşmesi feshedildi
    Fenerbahçe ayrılığı duyurdu: Sözleşmesi feshedildi
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan “Meyhane Jargonu ile siyasetçilik…”
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Çalıntı nesiller
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva İran ve yaklaşımımız…
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Nükleer Adalet
    Kaydet
  • Salih Uyan
    Salih Uyan Hayal gücünün infazı
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Suriye'deki DEAŞ'lı tutuklardan 5 bini Irak'a nakledildi
    Suriye'deki DEAŞ'lı tutuklardan 5 bini Irak'a nakledildi
    Kaydet
  • Yeni Mercedes-AMG GLC 53 resmen tanıtıldı
    Yeni Mercedes-AMG GLC 53 resmen tanıtıldı
    Kaydet
  • Toprak kaydı, yerin altından tarihi eser çıktı!
    Toprak kaydı, yerin altından tarihi eser çıktı!
    Kaydet
  • 3 yıl sonra karar çıktı: Ünlü sunucuya hapis cezası!
    3 yıl sonra karar çıktı: Ünlü sunucuya hapis cezası!
    Kaydet
  • Türkiye’ye 200 km mesafedeki ada yeni sakinler arıyor: Konaklama ücreti yok, yalnızca bir şartları var
    Türkiye’ye 200 km mesafedeki ada yeni sakinler arıyor: Konaklama ücreti yok, yalnızca bir şartları var
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Kirli belgeler ortaya çıkıyor: Afganistan'a çocuk istismarı yolculuğu
Afganistan'a çocuk istismarı yolculuğu
Kaydet
Uzmanlar, son gelişmeleri gazetemize değerlendirdi: Yeni gözaltılar İran'ı karıştıracak
"Yeni gözaltılar İran'ı karıştıracak"
Kaydet
HKÜ'de yeni dönem: Hemşirelik Simülasyon Merkezi dualarla açıldı
Hemşirelik Simülasyon Merkezi dualarla açıldı
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası