Fıtık değil romatizma

Fıtık değil romatizma

SAĞLIK Haberleri

Deprem Dede Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın hastalığı olarak bilinen Ankilozan Spondilit hastalığının ilk belirtisi bel ağrısıdır.

Ziyneti KOCABIYIK
Türkiye Romatoloji Derneği'nin yaptığı bir çalışmaya göre Türkiye'de Ankilozan Spondilit (AS) teşhisi konan her 3 kişiden biri önce bel fıtığı teşhisi ile tedavi görüyor ve bunların yüzde 7'si en az bir defa bel fıtığı ameliyatı oluyor.
İltihaplı bir romatizma türü olan Ankilozan Spondilit, bel fıtığı ile karıştırılıyor. Türkiye Romatoloji Derneği'nin yaptığı bir çalışmaya göre Türkiye'de Ankilozan Spondilit (AS) tanısı alan her 3 kişiden biri önce bel fıtığı teşhisi ile tedavi görüyor ve bunların yüzde 7'si en az bir defa bel fıtığı ameliyatı oluyorlar. Türk Romatoloji Derneği tarafından düzenlenen 16. Ulusal Romatoloji Kongresi'nde konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Akkoç, toplumun Deprem Dede Ahmet Mete Işıkara'nın hastalığı olarak bildiği Ankilozan Spondilit'in iyi tanınmadığını belirtti. 
TEŞHİS 8 YIL GECİKİYOR
Omurganın leğen kemiği ile birleştiği noktanın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan ve ağrılı bir hastalık olan AS'nin çoğunlukla bel fıtığı ile karıştırıldığını söyleyen Prof. Dr. Akkoç, “Ülkemizde yaklaşık 200 bin kişiyi etkileyen ciddi bir hastalık olan AS hastalarının yüzde 40'ı hasta olduklarını ve hangi doktora gideceğini ne yazık ki bilmiyor. Ülkemizde AS hastalarına doktora ilk başvurdukları tarihten ortalama 8 yıl sonra teşhis konabiliyor” dedi.
Türkiye'de sağlık sistemine başvuran kişilerin yaklaşık yüzde 17'sinin ağrı şikâyeti ile doktora gittiğini söyleyen Prof. Dr. Akkoç, AS'nin de ilk belirtisinin iltihaplı bel ağrısı olduğunu ifade etti. Ağrısı geçmeyen AS hastalarına MR ile fıtık teşhisi konulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Akkoç, “Sokakta yürüyen ve bel ağrısı olmayan 100 kişiye MR çekilse bunların yüzde 30'unda fıtık görüntüsü çıkar. Aslında ankilozan spondilit olan ve beli ağrıyan birçok hastaya da bu şekilde teşhis konuluyor. Fıtık ameliyatı yapılıyor ancak bu arada hastalık ilerlemeye devam ettiği için, kişi özürlü olarak karşımıza geliyor” diye konuştu. 
Prof. Dr. Akkoç, ankilozan spondilit ağrısı ile fıtık ağrısı arasındaki en belirgin farkın, fıtık ağrısının bir hareket yaparken aniden saplandığını söyleyerek, AS ağrısının ayırıcı özelliklerini şöyle tarif etti: “İltihaplı romatizma ağrısı olan AS ağrısı, genellikle 40 yaşından önce başlar ve 3 aydan daha uzun süre devam eder. Fıtık gibi aniden değil yavaş yavaş ortaya çıkar. Özellikle, sabahları yataktan kalkmayı zorlaştıran, istirahat ile geçmeyip hareket etmekle azalan ağrıyı yaşayan kişilerin AS olma ihtimali yüksektir. Bu hastalık erken teşhis edildiğinde kontrol altına alınabilir. Böylece hastaların hayatlarına ağrısız ve hareket kısıtlılığı olmadan devam etmeleri sağlanabilir. AS'de bel ağrısı dışında sırt, boyun ve kalçaların arka kısımlarında da ağrı hissedilebilir.” 
ERKEKLERDE DAHA SIK 
Ankilozan spondilitin erkeklerde kadınlardan daha sık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Nurullah Akoç,  “Ankilozan spondilit, hastaların çocuklarını kucaklarına alıp kaldırmalarını, onlarla doyasıya oynamalarını, gece rahat uyumalarını, hatta çoraplarını, ayakkabılarını giymelerini bile engelleyebilmektedir. Bu duygu, psikolojik problemlere de yol açabilir” dedi. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...