Kadının kalp krizi erkekten farklı

Düzenleyen:
Kadının kalp krizi erkekten farklı

SAĞLIK Haberleri

Kadınla erkek fizyolojisindeki farklılıklar hastalıkların belirtilerini de etkiliyor. Erkekler, kalp krizi belirtilerini göğüste, kolun sol tarafına ve boğaza yayılan şiddetli ağrı şeklinde hissederken; kadınlarda daha çok göğüste ağırlık hissi şeklinde ortaya çıkıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

İstanbul’da düzenlenen 24. Uluslararası Tromboz Kongresi için ülkemize gelen Tromboz Hastalıklarına Karşı Akdeniz ve Avrupa Birliği Başkanı Prof. Dr. Lina Badimon, kadınları kalp krizi konusunda uyardı. Kadınlarda kalp krizi belirtilerinin erkeklerle aynı olmadığını söyleyen Prof. Dr. Badimon, özellikle göğsün tam ortasındaki ağırlık hissinin kalp krizi belirtisi olabileceğini söyledi.
KANSER DEĞİL KALP ÖLDÜRÜYOR
Kalp ve damar hastalıklarının yaşlanmaya bağlı olarak artan en önemli sağlık problemlerinin başında geldiğini söyleyen Prof. Dr.  Badimon, “Özellikle 55 yaşından sonra kadınların en önemli ölüm sebebi kanser değil kalptir. Çünkü 55 yaşına kadar kadınları koruyan östrojen hormonu, ortadan kalktıktan sonra kalp ve damar hastalıkları riski artar. Menopoz dönemine kadar kalp ve damar hastalıkları konusunda erkeklere karşı avantajlı olan kadınlar, vücuttan östrojen hormonunun kalktığı dönem olan menopozdan sonra kalp hastalıklarının hedefi haline gelirler. Ayrıca kadınların damar yapısı anatomik olarak erkeklerden ince olduğu için herhangi bir damar problemi sırasında yeterli kar akışı sağlanamıyor ve kadınlarda kalp krizi daha öldürücü oluyor” dedi.
STRES DEYİP GEÇMEYİN
Kadınların fizyolojik yapısının erkeklere göre farklı olması sebebiyle kalp krizi belirtilerinin de farklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Badimon, “Kalp krizi belirtileri genellikle erkeklere göre tarif edilmiştir. Bu sebeple kadınlara özgü belirtiler atlanabiliyor. Erkekler, kalp krizi belirtilerini göğüste kolun sol tarafına ve boğaza yayılan şiddetli ağrı şeklinde hissederken; kalp krizi kadınlarda daha çok göğüste ağırlık hissi şeklinde ortaya çıkıyor. Ağrı erkeklere göre daha yaygın hissediliyor. Bu sıkıntı, ağrı ve rahatsızlık hissi genellikle psikolojik olarak yorumlanıyor ve strestir denilerek üzerine gidilmiyor” diye konuştu.
2 SAATLİK KRİTİK DÖNEM
Kalp krizinin en önemli  tedavilerinden birinin ağrı başladıktan sonra 2 saat içinde anjiyo ile stent takılması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Badimon, “Bu işlemi 2 saat içinde yaparsanız,  kalp dokuları ölmeden işlemin faydası oluyor. Ancak, 2 saatten sonra yaparsanız faydası yok. Fakat kadınlarda göğüs ağrısı çok belirgin olmadığı için o 2 saati geçirmiş oluyor. Kadınlarda anjiyoplasti şansı olmuyor çoğunlukla ani ölüm gelişiyor” dedi.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...