Her beyin tümörü kanser değil

Düzenleyen:
Her beyin tümörü kanser değil

SAĞLIK Haberleri

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Evliyaoğlu: Beynin kendi dokusundan oluşan tümörler çoğunlukla iyi huyludur. Vücudun başka bir yerinde oluşarak beyne sıçramasıyla oluşan tümörlere ise daha risklidir.

Ziyneti Kocabıyık

Vücudun herhangi bir organındaki kanserli hücrelerin beyne sıçrayarak hastalığı daha kötü bir evreye sürüklediği tablo, çoğunlukla ölümle sonuçlandığı için beyin tümörü, her zaman korkutucu bir teşhistir. Ancak uzmanlar beyin tümörünün her zaman ölümcül risk taşımadığını belirterek endişeye kapılmamak gerektiğini söylüyorlar. Beyin tümörlerinin kaynağına göre iki türünün olduğunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu “Beynin kendi hücrelerinden meydana gelen tümörler, iyi huylu olabileceği gibi kötü huylu da olabilir. Vücudun başka bir yerinde oluşup beyne sıçramasıyla oluşan tümörler ise daha risklidir. Kötü huylu tümörler çok daha hızlı büyüyüp yayılır ve beyin dokusuna zarar verir” dedi. 
CEP TELEFONU RİSKİ ARTIRIYOR
Her ne kadar beyin tümörlerinin temel sebepleri bilinmese de birçok faktörün tümörlerin meydana gelmesinde etkili olduğunu anlatan Prof. Dr. Evliyaoğlu “Bağışıklık sistemindeki bozuklukları yaşayan kişilerde tümör oluşma riski artar. Ailede beyin kanseri geçirmiş bir yakının bulunması, radyasyona maruz kalmak kanser riskini artıran faktörlerdir. Doğruluğu ispatlanmasa da cep telefonlarını uzun süre kulağa yapıştırarak konuşmak ve bu şekilde cep telefonunun radyasyonuna maruz kalmanın da beyin tümörü riskini artırdığı düşünülmektedir” dedi. 
TEDAVİSİ AMELİYAT
Özellikle iyi huylu beyin tümörlerinde cerrahi işlem sonucunda tam olarak iyileşme sağlamak mümkündür. Cerrahi işlem sırasında tümörün genellikle tamamı alınır. Ancak hayati merkezlere zarar vermemek için az bir kısmı alınamayabilir, alınmayan parçasının ileride kötü huylu tümöre dönüşmesini engellemek için ışın tedavisi veya gama life yöntemi kullanılabilir.  

Yürürken sebepsiz düşüyor musunuz?

Beyin tümörlerinin çoğunlukla tesadüfen yakalandığını anlatan Prof. Dr. Evliyaoğlu, erken müdahalenin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, beyinde gelişen tümör belirtilerini şöyle sıraladı: 
¥ Daha çok sabahları ağırlaşan şiddetli baş ağrıları,
¥ Bulantı veya kusma,
¥ Ruh hâlinde dalgalanmalar,
¥ Görmede ve konuşmada zorluk yaşama,
¥ Ayaktayken veya yürürken yaşanan denge problemleri,
¥ Kol ve bacaklarda karıncalanma,
¥ Beyin tümörünün oluşturduğu baskı sonucu oluşan kol ve bacaklarda uyuşma hissi,
¥ Kol ve bacak kaslarında yaşanan titremeler.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...