Alman gelin kayınpederine karaciğerini verdi

Alman gelin kayınpederine karaciğerini verdi

SAĞLIK Haberleri

30 yıldır Almanya’da yaşayan Erol Ertem’e, son dönem karaciğer yetmezliği sebebiyle karaciğer nakli yapılması gerekiyordu. Operasyonun Almanya’da yapılamayacağı söylendi. Türkiye’ye gelen Ertem, gelininden aldığı karaciğerle sağlığına kavuştu.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Karaciğer yağlanmasına bağlı ileri evre siroz sebebiyle komaya giren 56 yaşındaki Erol Ertem, Alman gelini Julia’nın bağışladığı karaciğerle hayata tutundu.  Erol Ertem eşi ve iki oğluyla birlikte 30 yıldır Almanya’nın Stuttgart şehrinde yaşıyordu. Biri 30, diğeri 25 yaşında olmak üzere iki oğlu vardı. Deri kimyasalları üreten bir fabrikada ustabaşı olarak çalışan Ertem 2020 yılının Aralık ayında aniden fenalaştı. Kaldırıldığı hastanede “non alkolik yağlı karaciğer hastalığı” (NASH)’e bağlı olarak ileri evre siroz teşhisi kondu.

ALMANYA’DA YAPILAMADI
Tek kurtuluşu karaciğer nakli yapılmasıydı. Ancak karaciğerinde sirozun yol açtığı tümör odakları da bulunduğu için kanser şüphesi taşıması sebebiyle Alman kanunlarına göre organ nakli yapılamıyordu. Ertem’e bu şartlar altında kurtuluşu olmadığı söylendi. Aldıkları cevapla yıkılan aile internetteki araştırmalarından en başarılı karaciğer nakillerinin Türkiye’de yapıldığını öğrendi. Ailece Türkiye’ye geldiler. İstinye Üniversite Hastanesi Liv Hospital Bahçeşehir Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan’a başvuran Erol Ertem’in yapılan tetkiklerinde “dört dörtlük” bir karaciğer nakli adayı olduğu görüldü. Hemen donör arayışına girildi. Her iki oğlu babalarının sağlığına kavuşabilmesi için karaciğerini vermeye gönüllü oldu. Ancak farklı sebeplerden dolayı çocuklarından nakil yapılamayacağı anlaşıldı. Bu süreçte Erol Bey’in durumu iyice kötüleşmişti. Karnından düzenli olarak asit boşaltılmasına rağmen, biriken sıvı miktarı giderek artıyordu. Tam bu sırada küçük oğlu Eray’ın eşi Alman gelin Julia, ailenin imdadına yetişti ve kayınpederine karaciğerini vermek istedi. Yapılan bütün tetkikler olumluydu. 24 yaşındaki Julia gözünü kırpmadan bıçak altına yattı ve karaciğeri ile kayınpederini hayata bağladı.

O ARTIK BENİM KIZIM
 Julia’nın 2015 yılından bu yana ailenin gelini olduğunu söyleyen Erol Ertem’in eşi Ayşe Hanım “Julia’nın ailesi kızlarının bir Türk’le birlikte olmasına önceleri pek sıcak bakmadı. Ancak bizi tanıyınca onlar da rıza gösterdi. Gelinimi kızım gibi severdim. Şimdi gerçekten kızım oldu. Eşimin hastalığının ilk ortaya çıktığı anda Almanya’da vermek istedi. Orada nakil yapılmayıp Türkiye’ye gelmeye karar verdiğimizde bize ‘Göreceksiniz mutlaka benim karaciğerim olacak’ demişti. Onun sayesinde ailemiz babasız kalmadı” dedi. 

ETİK KURUL KARARI İLE NAKİL YAPILDI
Yağlı karaciğer hastalığının en önemli sebebinin ileri yaş, şişmanlık ve Tip 2 diyabet olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ayhan Dinçkan “Gelişmiş ülkelerde sirozun en önemli sebebi yağlı karaciğer hastalığıdır. Erol Bey de Tip 2 diyabet hastası ve sürekli olarak kilo alıp veren bir kişiydi.  Bize geldiğinde son dönem karaciğer yetmezliğine girmişti.  Karaciğerinde tümörler vardı ve karnında biriken sıvı sürekli olarak çekilmesine rağmen azalmıyordu. Karaciğer komasına bağlı şuur bulanıklığı gelişmişti. Oğullarından karaciğer alamayınca gelini Julia gönüllü oldu. Gelin olduğu için etik kurul onayı alınması gerekiyordu. Karar çıkınca operasyonu hemen gerçekleştirdik. Erol Bey’in karaciğeri ile birlikte karnından 20 litre sıvı çıkardık. Şu anda her ikisi de sağlıklı şekilde hayatlarını sürdürüyorlar” dedi.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...