Covid-19 verem kontrolünü de vurdu

Covid-19 verem kontrolünü de vurdu

SAĞLIK Haberleri

Halk arasında verem olarak bilinen tüberküloz, Covid-19’dan sonra en fazla kişiyi etkileyen, ikinci sıradaki bulaşıcı hastalık. Ancak Covid-19 pandemisi bütün dünyada verem kontrolünü olumsuz etkileyerek yeni teşhis sayısını düşürdü ve veremin toplum içinde yayılma riski arttı.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Verem Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Türk Toraks Derneği,  Covid-19 salgınının etkisi ile ülkemizde tüberküloz hastalarının yaklaşık üçte birine teşhis konulamadığına dikkat çekildi. Teşhis edilemeyen hastaların toplum için risk oluşturduğu vurgulanarak “Ülkemizde tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilerek hastalara ücretsiz olarak ulaştırılıyor. Yabancı uyruklu tüberküloz hastaları da buna dâhil. Ancak, verem savaş dispanserlerinde 2019 yılına göre 2020 yılında yapılan muayene sayısı, korumaya alınan kişi sayısı, yapılan temaslı muayene sayısı ve bakteriyolojik inceleme sayıları yaklaşık yüzde 40-50 düzeyinde azalırken yeni kayıt edilen tüberküloz hastası sayısı yüzde 20 oranında azaldı” denildi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...