Maymun çiçeği virüsü için yeni önlem: İlk yasak geldi

Düzenleyen: / Kaynak: BBC, AA
Maymun çiçeği virüsü için yeni önlem: İlk yasak geldi

SAĞLIK Haberleri  / BBC, AA

Koronavirüsten sonra dünyayı etkisi altına alan maymun çiçeği virüsünde vaka sayısı giderek artarken ilk yasak haberi Nijerya’dan geldi. Birçok hayvan pazarının bulunduğu ülkede önlem olarak vahşi hayvan eti satışı yasaklandı.

Afrika ülkeleri hariç 30'dan fazla ülkede 550'yi aşkın maymun çiçeği virüsü vakası bildirilirken Nijerya hükümeti, maymun çiçeği virüsünün yayılmasını durdurmak için önlem olarak vahşi hayvan eti satışını yasakladı.

Yetkililer, bu ay ülkede 6 vakanın tespit edildiğini ve bu yıl teyit edilen enfeksiyon sayısının 21'e çıktığını söyledi. Öte yandan Nijerya, önlem olarak yeni bir adım attı. Tarım Bakanı Muhammed Ebubekir, ülkede tüm vahşi hayvan avcıları ve tacirlerine iş durdurma talimatı verdi.

NİJERYA’DA MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNDEN İLK ÖLÜM

Nijerya’da ilk ölüm virüs nedeniyle ilk ölüm mayıs sonunda görülmüştü. Hayatını kaybeden kişinin gözlem altında tutulan 40 yaşındaki bir hasta olduğu duyuruldu.

Birleşik Krallık'ta tespit edilen maymun çiçeği vakalarından birinin, 4 Mayıs'ta Nijerya'dan dönen bir vatandaşta görülmesinin ardından Nijerya Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Dr. Ifedayo Adetifa, İngiliz vatandaşının Nijerya'da hastalığa yakalandığını gösteren hiçbir kanıtın bulunmadığını ve ülkenin bir maymun çiçeği salgınına yanıt vermeye hazır olduğunu söyledi.

ÇOK SAYIDA HAYVAN PAZARI VAR

Ülke genelinde fare, antilop, vahşi domuz, yılan ve şempanze gibi hayvanların etlerinin satıldığı çok sayıda pazar bulunuyor.

Virüsün vahşi hayvan eti tüketilmesiyle bulaştığına dair kanıt olmasa da kararın önlem amacı taşıdığı belirtiliyor.

Uzmanlar, en yaygın yol olmasa da enfekte bir hayvanın etini yiyerek virüsün yayılmasının mümkün olduğunu söyledi. 

Maymun çiçeği virüsü için yeni önlem: İlk yasak geldi

Nijerya'da maymun çiçeği vakaları. 2017-2022 (Kaynak Nijerya CDC)

DSÖ DÜNYA GENELİNDEKİ RAKAMLARI PAYLAŞTI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada dünyadaki maymun çiçeği vaka sayısını açıklamıştı. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Maymun çiçeği virüsüyle ilgili basın toplantısı düzenlemişti. Ghebreyesus, virüsün endemik olmadığı 30 ülkeden DSÖ'ye gönderilen 550 vakayı doğruladıklarını belirterek "İncelemeler sürüyor fakat virüsün kısa zamanda birçok ülkede görülmesi, tespit edilememiş bir yayılmaya işaret ediyor" demişti.



Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: BBC, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...