Uzmanlar boy uzatma ameliyatları konusunda uyardı: Saç ektirmeye benzemez

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Uzmanlar boy uzatma ameliyatları konusunda uyardı: Saç ektirmeye benzemez

SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Tek taraflı bacak kısalıklarında ve cücelik durumunda yapılan boy uzatma ameliyatları daha uzun görünmek ve daha uzun bacak boyuna sahip olmak isteyenler tarafından estetik amaçlı olarak da talep ediliyor. Uzmanlar, boy uzatma ameliyatlarının risksiz olmadığını ve kozmetik amaçlı yapılmaması gerektiğini belirtiyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Boy uzatma ameliyatlarının tıbbi gereklilik durumunda yapılması gereken hem hasta hem de hekim için zahmetli ve acılı, çok uzun süren bir iş olduğuna dikkat çeken ortopedi uzmanları “Diğer estetik operasyonlarla benzemediği için kozmetik olarak yapılmasını tavsiye etmiyoruz. Oysa boyu 1,80 olduğu hâlde bunu 10-15 santimetre daha uzatmak için gelen hastalar var” uyarısında bulunuyor.

Türk Ortopedi ve Travmatoloji  Birliği Derneği (TOTBİD)’nin 32. Ulusal Kongresi Antalya’da düzendi. TOTBİD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cem Nuri Aktekin, kongre sonunda son yıllarda sayısı artan boy uzatma ameliyatı hakkındaki sorularımızı cevapladı. Boy uzatma ameliyatlarının doğuştan, kaza ya da herhangi bir hastalık sebebiyle tek bacağın diğerinden kısa olması durumunda tıbbi sebeplerle yapılabileceğini anlatan Prof Dr. Aktekin “Bu ameliyatların bir başka tıbbi endikasyonu ise cüceliktir. Genellikle 1,50 santimetrenin altı cücelik olarak kabul edilir ve bu kişilere dilerlerse iki taraflı boy uzatma yapılır. Ancak bunlar dışında boy ortalamasında ya da ortalamaya yakın kişilerin kendi istekleri ile boy uzatma ameliyatları yaptırmak istemesi kozmetik uygulamaya girer ve bir hekim olarak ben bunu tavsiye etmem” dedi.

Uzmanlar boy uzatma ameliyatları konusunda uyardı: Saç ektirmeye benzemez

ESTETİK AMAÇLI YAPTIRMAK İSTEYENLER VAR

Bu ameliyatların bazı kişiler tarafından daha uzun boylu olmak amacıyla estetik kaygılarla yaptırılan bir işlem hâline geldiğini belirten Prof. Dr. Aktekin Bu kişilere ameliyat yapmadan önce mutlaka psikiyatri ve psikolog görüşmeleri yapılmalı ve ailelerinin de onamı alınmalıdır. Çünkü çok uzun tedavi süresi alan ve hakikaten çok ciddi riskleri olabilen bir ameliyat. Kozmetik boy uzatma ameliyatları diğer estetikler gibi değil. İki bacağın da aynı oranda uzatılması gereklidir. Ameliyatlar önce bir bacak sonra diğer bacak olmak üzere sırayla yapmak gerekir. Bir bacağın uzatılması ve iyileşmesi süresi 3-4 ay sürer. Yani toplam ortalama 8 ay süren bir operasyondur. Her gün 1 milimetre uzatılır. Hastanın belirli aralıklarla röntgenlerinin çekilmesi ve yakın takibi gereklidir” diye konuştu.  

SİGARA İÇEN HASTALARA YAPMAK RİSKLİ

Boy uzatma ameliyatlarının çok az cerrah tarafından yapılabilen ortopedinin özellikli ameliyatlarından olduğunu aktaran Prof. Dr. Aktekin, hasta seçiminin çok iyi yapılması ve uzatılacak miktarın çok fazla olmaması gerektiğini belirtiyor. Boy uzatmanın risksiz basit bir işlem olarak görülmemesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Aktekin “İki taraflı yapılıp kaynarsa uzun dönemde problem oluşturmaz. Genellikle 5 santimetrelik bir uzama sağlanıyor. Kemik kaynadıktan sonra sıkıntı olmaz ama bazı faktörler kemik kaynamasını zorlaştırabilir. Mesela sigara içmek kemik kaynamasını zorlaştıran ve enfeksiyon riskini yükselten bir durumdur. Sigara içen bir kişinin boyunu uzatmaya çalışmak çok daha risklidir. Çünkü boyu uzatmanız yetmiyor, boyu uzattıktan sonra o şekilde kemiği kaynatmanız gerekiyor. Özellikle sigara içen hastalarda ya da bir takım kemik kaynamasını engelleyen durumları olmayan, çok daha dikkatli ve özenle seçilmiş hastalarda yapılması gerekir. Daha fazla uzatma isteyen kişiler için risk artar. Her gün 1 milimetre uzatılması gerekir. Süre uzar kontroller zorlayabilir.  Operasyonun risklerini kaynamama, enfeksiyon, esneklik kaybı, anestezi riskleri ve alerji, implant yetmezliği olarak sıralayabiliriz” dedi.

Uzmanlar boy uzatma ameliyatları konusunda uyardı: Saç ektirmeye benzemez

JAPONLAR TÜRKİYE'Yİ SEÇİYOR

Türkiye’nin tıbbi bilgi birikimi ve ameliyat teknikleri açısından ülkemiz, yabancı hastalar tarafından diğer konularda olduğu gibi boy uzatma ameliyatları için de tercih ediliyor. Boy uzatmak için gelen hastaların büyük çoğunluğu boy ortalaması dünya standartlarından aşağıda olan Japonlar. Çok sayıda Japon hasta güven eksikliği ya da ergonomik standartlara ulaşmak için ameliyat olmaya Türkiye’ye geliyor. Boy uzatma ameliyatlarının sağlık turizminde de yer bulduğunu aktaran Prof. Dr. Cem Nuri Aktekin “Boy uzatma ameliyatları için ülkemize gelen hastalar var. Ancak yakın takip isteyen ve uzun süreli bir işlem olduğu için cerrahların da sağlık turizmini olumsuz etkileyecek bir operasyona girişmemeleri gerekir. Çünkü hastanın her gün 1 mm uzatacağından emin olmak belirli zamanlarda çektirdiği röntgenleri göndermesini istemesi gerekir. Yine takip için tekrar gelmelidir. Aksi hâlde olumsuz sonuçlar, kötü reklam olur” dedi. 

5 CM DİYORUZ 15 CM UZAMAK İSTİYORLAR

Sosyal medya hesaplarından vakalarını paylaşan bazı ortopedi hekimlerinin yazılarında, ilginç isteklere de rastlanıyor. Bunlardan biri de 190 santimetre boyundaki bir basketbol oyuncusunun daha başarılı olabilmek için boyunu 15 santimetre uzatmak istemesi… Yapılan görüşmelerle hastaya tıbbi olarak ne kadar boy uzatması yapılabileceğinin anlatıldığını belirten Prof. Dr. Aktekin “Boy uzatma işlemini hastanın kendisi yapıyor. Her gün 1 milimetre uzatma yapması gerekir. Biz 5 santimetre uzatılabileceğini söylüyoruz. Hastalar daha uzun boy istediklerinde kendiliklerinden günlük uzama miktarını artırıyorlar. Bu durumda kaynama gerçekleşmiyor ve geri dönüşümsüz sakatlıklar meydana gelebiliyor” diye anlattı.

NASIL VE HANGİ YAŞTA YAPILIR?

Uzatma ameliyatı hem kaval kemiği hem de uyluk kemiğinde yapılabilir. Tıbbi gereklilik durumunda 3 yaşından itibaren yapılabilir. En uygun dönem 18-20 yaştır. 45 yaşına kadar yapılabilir. Uzatılacak kemik yatay olarak kesildikten sonra harici ya da dahili sabitleme cihazları yerleştirilir. Kesilen kısım birbirinden uzaklaştırılır. Her gün 1 mm açılarak kemiğin tekrar tekrar kaynaması sağlanır. Uzatma işlemi süresinde hastalar manyetik çelik çivilerde ve dışarıdan tespit yönteminde, uzuvlarının üzerine basarak yürüyebilir. Titanyum manyetik çivilerde ise, uzatma süresince hastanın ayağına yük vermesi istenmez. Uzatma işleminde kullanılan manyetik çiviler daha konforlu olmakla birlikte, dışarıdan tespit yönteminde kullanılan sistemlerin maliyeti daha düşüktür.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...