Çürük diş romatizmaya sebep oluyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çürük diş romatizmaya sebep oluyor

Sağlık Haberleri

Özellikle el ve omur eklemlerinde hasara ve tutulmalara sebep olan iltihaplı romatizmanın kaynağının önemli oranda vücuttaki iltihap odakları olduğunu söyleyen uzmanlar, ağız ve diş sağlığına önem verilmeyen ülkemizde diş çürüklerinin önemli risk faktörü olduğunu belirtiyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Sabahları yaklaşık bir saat veya daha fazla süren sabah tutukluğu, eklemleri rahat kullanamama gibi belirtilerle ortaya çıkan iltihaplı romatizma, erken teşhis ve tedavi edilmediğinde kalıcı eklem hasarına ve fonksiyon kaybına sebep oluyor. 

AİLEDE ROMATİZMA VARSA SİGARA İÇMEYİN

Kronik seyirli sistemik bir hastalık olan romatoid artritte, tekrarlayan eklem iltihaplarının yanı sıra eklem kapsülü ve tendon iltihaplarının sıklıkla görüldüğünü ifade eden Türkiye Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, “İç organ tutulumları özellikle göz, akciğer, deri, kalp ve damarlar, kas ve sinir sistemi gibi pek çok organda görülebilir” dedi. Artrit olarak adlandırılan iltihaplı romatizmaların toplumda her 100 kişide bir görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Kaşifoğlu, eklem iltihabına yol açan hastalıklarda kalıtımın önemli bir rolü olduğunu vurguladı.

Çevresel faktörler olarak tanımlanan yaşam tarzının iltihaplı romatizma gelişiminde katkısı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kaşifoğlu “Bunlar arasında en iyi bilinenleri sigara, diş eti hastalıkları ve kilo fazlalığıdır. Özellikle sigaranın romatoid artrit hastalığı ile ilişkisi pek çok çalışmada ortaya konmuştur. Sigara hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırdığı gibi daha ağrı seyretmesine de yol açabilir. Bu sebeple ailesinde iltihaplı romatizma hastası olan kişilerin sigara içmemesi, eğer içiyorsa bırakmaları, ağzı hijyenlerinin iyi olması ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmesi, aşırı kilo alımından kaçınılması tavsiye edilir” dedi.

SICAK HER ZAMAN İYİ GELMEZ

Bilimsel çalışmaların tekrarlayan diş, bademcik ve safra kesesi gibi iltihapların romatoid artritin oluşmasında etkili olduğu ortaya koyduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaşifoğlu “Son yıllarda yapılan klinik araştırmalar tedavi edilmeyen çürük dişlerin romatoid artritin ortaya çıkmasında etkili olduğunu gösterdi” diye konuştu.

Hastaların doğru bildiği yanlışlara da değinen Prof. Dr. Timuçin Kaşifoğlu şu noktalara dikkat çekiyor: Sanıldığının aksine sıcak su iltihaplı romatizmal hastalıkların tedavisine iyi gelmediği gibi klinik şikâyetlerin daha da kötüleşmesine yol açabilir. Bu nedenle hastalığın aktif olduğu dönemlerde kesinlikle sıcak kaplıca veya banyolar uygun değildir.  

KORTİZONDAN KORKMAYIN

Romatizma ile ilgili diğer yanlış bilinen bir noktanın da kortizon içeren ilaçlar ile ilişkili ön yargılar olduğuna işaret eden Prof. Dr. Kâşifoğlu “Kortizonlu ilaçların çok zararlı olduğu ve kilo aldırdığı düşüncesi önemli bir korkudur. Ancak uygun doz, süre ve ehil ellerde kullanıldığında bu grup ilaçlar hem çok işe yarar hem de istenmeyen etkileri az olur. Kortizonlu ilaçlar bir miktar iştahı açabilir. Bu da kilo artışı ile ilişkilendirilir" diye açıkladı.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...