Cushing sendromu nedir? Nedenleri, belirtileri, tedavisi, testi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Cushing sendromu nedir? Nedenleri, belirtileri, tedavisi, testi

SAĞLIK Haberleri

Cushing sendromu, vücudun aşırı miktarda kortizol hormonu üretmesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Kortizol, vücutta stresle baş etmek ve metabolizmayı düzenlemek için gereklidir. Ancak aşırı miktarda üretildiğinde, bir dizi belirti ve semptomlara neden olabilir. Peki, Cushing sendromu nedir? İşte nedenleri, belirtileri, tedavisi, testi…

Cushing sendromu, vücutta yüksek seviyelerde kortizol hormonu oluşmasına neden olan bir tıbbi durumdur. Kortizol, stres tepkileri, iltihaplanma ve metabolizmayı düzenleme gibi birçok önemli vücut fonksiyonunu kontrol eden bir hormondur. Bu sendrom, hormonun üretimindeki anormallikler sonucu ortaya çıkar.

Cushing Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Cushing sendromunun nedenleri, duruma göre değişiklik gösterebilir. Cushing sendromunun nedenleri başlıca şunlardır:

  • Böbreküstü bezlerindeki oluşan tümörler, cushing sendromunun en çok görülen nedenlerinden bir tanesidir. Böbreküstü bezlerindeki oluşmuş olan tümörler, aşırı kortizol üretimine neden olarak cushing sendromunun ortaya çıkmasını sağlar.
  • Hipofiz bezindeki tümörler kortizol üretimini artırabilir ve cushing sendromuna ya da cushing hastalığına neden olabilir. Cushing sendromu ile hastalığı arasındaki fark da böbreküstü bezlerde ya da farklı yerlerde tümörlerin oluşma durumudur.
  • Bazı insanlarda kalıtımsal olarak cushing sendromuna yatkınlık görülür. Bu durum kalıtımsal cushing sendromu olarak da adlandırılabilir.
  • Nadir görülen bir durum olan ektopik kortizol sendromu, vücudun farklı bir yerinde kortizol üreten bir tümörden kaynaklanır. Bu tümörler genellikle akciğerlerde veya pankreasta bulunur.

Cushing sendromu nedir? Nedenleri, belirtileri, tedavisi, testi

Cushing Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Cushing sendromunun belirtileri, durumun ne kadar ilerlediğine, kişinin genel sağlık durumuna ve sendromun nedenine göre değişiklik gösterebilir. Cushing sendromunun belirtileri genel olarak kortizol hormonunun fazlalığından kaynaklanan semptomlar ile aynı doğrultudadır. Cushing sendromunun belirtileri başlıca şunlardır:

  • Şişkinlik ve çeşitli cilt problemleri, kortizol seviyelerinin artışı ve dolayısı ile cushing sendromu dolayısı ile görülür. Şişkinlik ve cilt problemleri genellikle yüz bölgesinde görülse de bazı durumlarda vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir.
  • Kortizol hormonunun yüksek seviyeleri, insülin direncine neden olabilir ve şeker hastalığına yol açabilir.
  • Kortizol hormonunun aşırı üretimi kas kaybına neden olabilir. Bu durum da yorgunluk ve halsizlik hissine yol açabilir.
  • Kortizol hormonunun yüksek seviyeleri, kemik yoğunluğunu azaltabilir ve osteoporoz gibi kemik hastalıklarına neden olabilir.
  • Cushing sendromuna sahip olan kadınlarda adet düzensizlikleri görülebilir.
  • Cushing sendromu dolayısıyla sırt ve göbek bölgesinde yağlanmalar oluşabilir.

Cushing Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Cushing sendromunun testi farklı şekillerde yapılabilir. Cushing sendromunu saptama amacı ile yapılan testler başlıca şunlardır:

  • 24 Saatlik İdrar Testi: Bu test, vücudun bir gün boyunca ürettiği kortizol seviyelerini ölçer. Bu test için hastanın idrarı 24 saat boyunca toplanır ve laboratuvara gönderilir.
  • Uyarı Testi: Bu test, kortizol seviyelerinin nasıl tepki verdiğini göstermek için kullanılır. Hastaya kortizol üretimini artıran bir hormon verilir ve kortizol seviyeleri ölçülür. Bu test, Cushing Sendromu'nun belirli türlerini belirlemek için kullanılır.
  • Kan Testi: Cushing Sendromu kan testi için genellikle sabah saatlerinde kan örneği alınır, çünkü kortizol seviyeleri sabahları en yüksek seviyededir. Test öncesinde, doktor hastanın bazı ilaçları almamasını ve belirli bir süre yemek yememesini isteyebilir.

Cushing Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Cushing sendromunun tedavisi, hastanın genel sağlık durumuna, sendromun nedenine ve ne kadar ilerlemiş olduğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Cushing sendromu için kullanılan tedavi yöntemleri başlıca şunlardır:

  • Cerrahi müdahale çeşitli durumlarda cushing sendromu için tedavi yöntemi olabilir. Cushing sendromunun nedeni tümörler ise, cerrahi müdahale ile tümörlerin çıkartılması gerekebilir.
  • Ketonazol, Metyrapon ve Aminoglutetimid gibi ilaçlar Cushing Sendromunda kortizol seviyelerini kontrol altına almak için kullanılabilir.
  • Düzenli beslenme ve egzersiz cushing sendromu için tedavi için olumlu etkiye sahiptir.
  • Radyoterapi, kortizol seviyelerini azaltmak için kullanılabilir. Ancak bu tedavi, diğer tedavilerle birlikte uygulanır ve yan etkilere neden olabilir.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...