Diş eksikliği deyip geçmeyin: Pek çok hastalığı tetikleyebilir

Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Diş eksikliği deyip geçmeyin: Pek çok hastalığı tetikleyebilir
Estetik, Diş Hekimi, Sindirim, Haber
Sağlık Haberleri  / Anadolu Ajansı

Diş eksilmesi çocukluktan itibaren pek çok kişinin başına gelebiliyor. Günlük hayatta da en çok ihmal edilen problemlerin başında geliyor. Uzmanlara göre eksik diş insan sağlığını pek çok açıdan etkiliyor. Diş hekimleri eksik dişi olan kişileri uyarıyor. Protez diş yaptırma konusunda tavsiyelerde bulunuyor. İşte eksik dişi olanların yapması gerekenler:

Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı'ndan Öğretim Üyesi Dr. Betül Arslan Acicbe, eksik dişlerin sadece estetik bir sorun değil, aynı zamanda sindirimden konuşmaya kadar pek çok fonksiyonu etkileyen ciddi bir sağlık problemi olduğunu belirtiyor.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Acicbe, protez dişlerin sadece ileri yaş gruplarına değil, gençler için de hayat kalitesini artıran önemli bir tedavi seçeneği olduğunu vurgulayarak, "Bir ya da daha fazla dişin eksikliği, çiğneme fonksiyonunu bozar, besinlerin yeterince öğütülmemesine ve sindirim sorunlarına yol açar. Aynı zamanda çene eklemi rahatsızlıkları, konuşma bozuklukları ve özgüven eksikliği de beraberinde gelebilir" diyor.

"AĞIZ DOKULARINDA DEĞİŞİKLİKLER OLABİLİR"

Modern hayat tarzının, sağlıksız beslenme ve yetersiz ağız hijyeni nedeniyle genç yaşlarda da diş kaybına yol açtığına dikkati çeken Acicbe, gençlerde bile protez ihtiyacı oluşabildiğini ve bu durumun psikolojik etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.


Diş eksikliği deyip geçmeyin! Pek çok hastalığı tetikleyebilir - 1. Resim

Acicbe, estetik ve fonksiyonel açıdan uygun bir protez tedavisinin, kişinin hem sosyal hem de ruh sağlığına katkı sağladığını aktardı.

Protez kullanan bireylerin yılda en az bir kez diş hekimine kontrole gitmesi gerektiğini hatırlatan Acicbe, şunları kaydetti:

"Zaman içinde ağız dokularında değişiklikler olabilir. Bu da protezlerin uyumunu etkiler. Uyum bozukluğu, yara oluşumundan çiğneme zorluğuna kadar birçok soruna yol açabilir. Bu nedenle düzenli kontrol, hem mevcut protezlerin sağlıklı kullanımını sürdürmek hem de genel ağız sağlığını korumak açısından büyük önem taşır."

Acicbe, teknolojinin gelişmesiyle birlikte dijital diş hekimliğinin de protez tedavisinde yaygınlaştığına değinerek, "Artık hastaların ağız ölçüleri dijital tarayıcılarla alınıyor, kişiye özel planlamalar yapılıyor. Bu da hem estetik açıdan daha tatmin edici sonuçlar veriyor hem de tedavi süresini kısaltıyor. Toplumda ağız sağlığı bilincinin artması ve erken yaşta diş kayıplarının önlenmesi için düzenli diş hekimi kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...