En hızlı bulaşan varyant! İşte 'kraken' ile ilgili merak edilenler...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
En hızlı bulaşan varyant! İşte 'kraken' ile ilgili merak edilenler...

Sağlık Haberleri

Covid-19’un şu ana kadar gösterilmiş en hızlı bulaşan varyantı XBB.1.5, özellikle ABD ve Avrupa’da hızla yayılarak endişe ve paniğe sebep oluyor. Ancak uzmanlar bu varyantın, hızlı bulaşsa da öncekilerden daha öldürücü olmadığını söylüyor.

Bütün dünya iç içe geçmiş “üçlü-dörtlü virüs” saldırısı ile uğraşırken diğer taraftan üç yıldan bu yana hayatımızda olan Covid-19 virüsü de sürekli kendini değiştirip geliştirerek hayatta kalmaya çalışıyor. Bugüne kadar birçok alt varyant geliştirerek bağışıklık sisteminden kaçmaya çalışan Covid-19 virüsü şimdi de XBB.1.5 ile karşımızda. Bazı uzmanların “Kraken” olarak adlandırdıkları bu alt varyantla ilgili merak edilenleri Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a sorduk...

SÜPER BULAŞICI

XBB.1.5 de dâhil olmak üzere yeni varyantların orijinal virüse göre daha hafif seyrettiğini ama çok daha bulaşıcı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ceyhan “İlk olarak ABD’de New York’da gösterilen XBB.1.5 varyantı, aslında daha önce görülen ve çok büyük yayılma göstermeyen, Afrika kıtasında sınırlı kalan BA2 varyantın iki alt tipinin birleştiği yeni bir tip gibi görünüyor. 2021’den bu yana hayatımızda olan Omicron’un alt varyantlarından biri. Kötü tarafı çok hızlı bulaşması. Şimdiye kadar gösterilmiş en hızlı bulaşan varyant bu. Şu anda ABD’de çok yayılmış durumda. Vakalar özellikle ABD nüfusunun en yoğun olduğu kuzeydoğu bölgesinde, New York Boston çevresinde bütün koronovirüs izolatlarının yarısından fazlasını oluşturmaya başladı. İngiltere 24 vaka diyor ama çok kısa süre içinde katlanacak. Şu ana kadar yapılmış hesaplamalarda dokuz günde iki katına çıkıyor. Bu, şimdiye kadar gösterilmiş en büyük hız” dedi.

YENİ DALGANIN AYAK SESLERİ Mİ?

Resmî açıklamalara göre şu ana kadar 29 ülkede görüldüğü belirtilenvaryantın aslında çok daha yaygın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ceyhan, “Türkiye’de de olduğunu düşünüyorum. Bu kadar hızlı bulaşan bir virüsün ülkemizde de bulunmaması için bir sebep yok. Daha önce pik yapan varyantın önce ABD, arkasından Avrupa, Güneydoğu Asya’da yükseldikten sonra ömrünü tamamladığı düşünülüyordu. İnsanlar BA5 azalır diye beklerken şimdi bir de bu varyant çıktı” diye konuştu.

AŞI HÂLÂ AĞIR HASTALIĞI VE ÖLÜMÜ ÖNLÜYOR

Yeni varyantın öncekilerden daha öldürücü olmadığını ifade eden Prof. Dr. Ceyhan “Belirtiler öncekilerle aynı. Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, hâlsizlik, çocuklarda bazen ishale sebep olabiliyor. Ölüm riski daha düşük, hastaneye yatış oranı düşük. ABD’de hastaneye yatış ve ölüm oranlarında artış görülüyor ancak bunun sebebi vaka sayılarındaki artış” dedi.

Her yeni çıkan varyantın daha hızlı bulaştığını hatırlatan Prof. Dr. Ceyhan, “Yeni varyantlar bulaş hızını artırıyor ancak aşı da ağır hastalık ve ölüm riskini azaltıyor. Eksik doz aşılar tamamlanmalı, özellikle risk grubundaki kişilerin kişisel korunma tedbirlerine uyması gereklidir” dedi.

GRİP MAYISA KADAR BİZİMLE

Şu anda Covid-19, grip, RSV ve Rhinovirüslerin hastalık yaptığını söyleyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Covid dışındakilerin mevsimsel virüs olduğuna dikkat çekerek “Covid-19 değişerek bizimle kalacak ama diğer virüslerin  hastalık yapıcı etkisinin zamanla azalarak Mayıs’a kadar ortadan kalkmasını bekliyoruz. Çünkü bunlar doğaları gereği kış aylarında yoğun hastalık yapan virüsler” diye konuştu.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...