JN.1 varyantı Türkiye'de görüldü mü? JN.1 varyantı ölümcül mü?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
JN.1 varyantı Türkiye'de görüldü mü? JN.1 varyantı ölümcül mü?

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Tüm dünyada Aralık ayının başından beri hızla yayılan JN.1 varyantı paniğe neden oldu. Ülkemizde ise en çok merak edilen "JN.1 varyantı Türkiye'de görüldü mü?" sorusunun yanıtı oldu. Peki, JN.1 varyantı ölümcül mü?

2019 yılında tüm dünyayı pandemiye sürükleyen koronavirüs 4 yıldır ciddi oranda mutasyon geçirmeye devam ediyor. Özellikle kış aylarında geçirdiği varyantlar salgını yeniden tetikliyor. Bunlardan biri de Eylül ayında ortaya çıkan Omicron varyantı oldu. Gribal enfeksiyon kategorisinde yer alan bu varyantlardan en tehlikesi ise JN.1 oldu. Dünya Sağlık Örgütü'nün salgın kategorisinde incelediği JN.1 varyantı ülkemizde olup olmaması ise merak edilen bir diğer konu oldu. 

JN.1 VARYANTI TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

 ABD başta olmak üzere İzlanda, Portekiz, İspanya ve Hollanda'nın da bulunduğu birçok ülkede JN1 varyantı tespit edildi. Testlerde çıkan pozitif vaka sayısı paniğe neden oldu. Dünya Sağlık örgütünün de radarına giren JN.1 varyantının bu kadar hızlı yayılması konusunda diğer ülkelerin önlem alması gerektiği duyuruldu. Uluslararası uçuşlarda maske ve mesafe yenilendi. Bunun yanı sıra hasta kişilerin seyahat etmemesi gerektiği belirtildi. PCR testi ile tespi edilen virüshakkında henüz Sağlık Bakanlığından resmi br açıklama yapılmadı. Hava ve temas yoluyla bulaşır. Akciğerlere yerleşir. 

JN.1 varyantı Türkiye'de görüldü mü? JN.1 varyantı ölümcül mü?

JN.1 VARYANTI ÖLÜMCÜL MÜ?

Varyant kalabalık ülkelerde görüldükten sonra semptomlar merak edildi. Yüksek ateş ve eklem ağrılarıyla başlayan belirtilerde ise nefes darlıüı kuru öksürükle devam ediyor. Tıpkı koronavirüs sürecinde olduğu gibi JN.1 varyantında da uzmanlar özellikle kronik hastalığı olan ve yaşlıların korunması konusunda uyarı yaptı. Virüsün henüz bir ölüme nedne olmadığı ancak hastaların çok ağır bir süreç geçirdikleri belirtildi. Bazı hastaların yaklalık 4 hafta iyileşmediği söylendi. Bu yüzden hastaların ya da vatandaşların özellikle bağışıklık sistemlerini güçlü tutmaları ve kalabalık ortamlarda korunmaları gerektiği vurgulandı. 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...