Savaş gazileri şifayı Türkiye’de buluyor

- Güncelleme:
Savaş gazileri şifayı Türkiye’de buluyor

Sağlık Haberleri

Libya, Irak ve Azerbaycan’dan sedyeyle gelen gaziler Türkiye’de yıllar süren tedaviyle ülkelerine yürüyerek dönüyor. Fiyat avantajı ve yüksek teknoloji sayesinde Türkiye tercih ediliyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ

Sağlık turizminde son yıllarda önemli adımlar atan Türkiye, savaş gazilerinin rehabilitasyonu konusunda da dünyanın göz bebeği oldu. Azerbaycan-Karabağ Savaşı’nda boynunu bile tutamayacak şekilde ağır yaralanan 50 savaş gazisi şu anda Bursa Romatem Hastanesinde tedavi görüyor. Yaklaşık bir buçuk yıldır hastanede yaşayan gaziler, ayağa kalkıp desteksiz yürüyebilecekleri günü umutla bekliyor. Romatem Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinem Çamur, “Türkiye Ankara’yı merkez aldığımızda yaklaşık dört saatlik uçuş mesafesinde bir milyarlık bir nüfusa hitap eden, tıp teknolojileri konusunda Avrupa ayarında, hizmet ve hekim kalitesiyle dünyanın önde gelen ülkeleriyle yarışabilen bir ülke. Avrupa’nın bütün ülkelerine göre hizmet fiyat avantajı da var. Yaklaşık 10 yıldan bu yana bu işi yaptığımız için dünyanın en iyi savaş rehabilitasyon merkezlerinden biriyiz” dedi. Şu ana kadar Libya’dan, Azerbaycan’dan, Irak’tan gelen farklı milletlerin 400’den fazla savaş gazisinin hastaneden yürüyerek ülkelerine gönderildiğini ifade eden Çamur, “Bu gaziler Sağlık Bakanlığı ve Azerbaycan hükûmeti tarafından desteklenen YAŞAT Vakfının iş birliğiyle ülkemize gönderildi. Rusya ve Ukrayna’yla da görüşmeler sürüyor” dedi.

YÜRÜMEYİ YENİDEN ÖĞRENİYORLAR

Yakın çevremizde yaşanan sıcak çatışmalar sebebiyle son yıllarda savaş sonrası tedavilerin önem kazandığını söyleyen Romatem Başhekimi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Uzmanı Dr. Nurten Küçükçakır ise “Gaziler özellikle omurilik ve beyin hasarları ile felç hâlinde bize geliyor. Hastalarımıza fizik tedavi ve robot yardımıyla yeniden yürümeyi öğretiyoruz. Robot kullanımı iyileşmeyi yüzde 80 artırıyor” diye konuştu.

ÜNİVERSİTEYİ KAZANDIĞI YIL SAVAŞA GÖNÜLLÜ GİTTİ

Bursa’ya yatarak getirilen Valeh İsayev, Karabağ savaşına gönüllü olarak gidenlerden biri... Üniversiteyi kazandığı sene savaşa giden Valeh, burada omuriliğine isabet eden bir kurşun yüzünden felç olmuş. Boynundan aşağısı tutmayarak, Türkiye’ye getirildiğinde en ağır durumdaki hasta olan Valeh, bir buçuk yıl boyunca her gün beş seans fizik tedavi görmüş. Aynı zamanda uzaktan eğitimle bilgisayar mühendisliği bölümünde öğrenciliğine devam eden Valeh; egzersiz, kol ve yürüme robotu desteği ile şu anda walker’la ayakta durmayı başarıyor.

Savaş gazileri şifayı Türkiye’de buluyor

İBRET OLSUN DİYE BENİ VURAN KURŞUNU SAKLIYORUM

Bursa Romatem Hastanesinde tedavisi devam eden savaş gazilerinden biri de Azerbaycanlı Samir Aliyev. Azerbaycan-Ermenistan savaşında omuriliğini sıyırarak akciğerine saplanan sniper kurşunu ile felç kalan 34 yaşındaki gazi Aliyev, zorlu bir operasyon geçirdi. Aliyev, operasyonda akciğerinden çıkarılan kurşunu ise artık hiç yanından ayırmıyor.

Savaş gazileri şifayı Türkiye’de buluyor

Kalbine 2 santimetre kala duran ve Azerbaycan’da ‘çıkarılırsa ölürsün’ denilen kurşunu Türk doktorlar tarafından çıkarılan Aliyev “Buraya sedye yardımıyla getirildim. Yatarken bile nefes alamıyordum. Hatta oturamıyordum bile. Şimdi uzun bacak yürüme cihazı ve walker sayesinde yürüyebiliyorum. Bu kurşunu da Ermenistan’ın 30 yıl boyunca yaptıklarını unutmamak için saklıyorum” ifadelerini kullanıyor.

BAŞINDAN YARALANDI ŞİMDİ DESTEKSİZ YÜRÜYEBİLİYOR

Yakınında patlayan bir bombadan başına ve omuriliğine şarapnel parçası saplanan 26 yaşındaki Bahtiyar İsmailov, patlama anına ait hiçbir şey hatırlamıyor. Konuşamaz ve yürüyemez şekilde Türkiye’ye gelen Bahtiyar, egzersiz ve robot tedavisi ile şu anda desteksiz yürüyebilecek hâle geldi. Görme problemi ise hâlen devam eden İsmailov “Bir buçuk yıldır burada hep birlikteyiz. Artık bir aile gibi olduk” şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...