Tırnaklardaki siyah çizgilere dikkat: Uzmanı ‘hastalık habercisi’ diyerek uyardı! Erken tanı çok önemli

Düzenleyen:
Tırnaklardaki siyah çizgilere dikkat: Uzmanı ‘hastalık habercisi’ diyerek uyardı! Erken tanı çok önemli

SAĞLIK Haberleri

Tırnaklarda renk değişimi, kırılmalar, şekil bozuklukları ve dahası… Bu değişiklikler bazı hastalıkların habercisi olabilir. Peki, kaçımız bunların farkındayız? Cildiye Uzmanı Dr. Turgay Hasan Bereket, en sık görülen tırnak hastalıkları ve nedenleri hakkında bilgi verdi.

Sağlıklı tırnaklar parlak yüzeyli, pürüzsüz ve dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Cildiye Uzmanı Dr. Turgay Bereket, beslenme, geçirilen hastalıklar ve oluşan travmalarında da tırnakların uzamasında etkili olduğunun altını çizdi; en sık karşılaşılan tırnak hastalıklarını sıraladı.

BU HASTALIKLARI HAFİFE ALMAYIN

Tırnak mantarı: En sık karşılaştığımız tırnak hastalıklarındandır. Nemli ve sıcak ortamlarda ayakların devamlı kapalı kalması ve terleme tırnak mantarlarının oluşması için birer risk faktörüdür. Tırnaklarda renk ve şekil bozukluğu, kalınlaşma ve tırnaklarda ufalanma ile karekterizedir. Tırnak mantarlarının tedavisi uzun sürer. Tırnağa sürülen cilalar ve ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilebilir. Tedavi 3-4 ay kadar sürer. Son yıllarda tırnak mantarı tedavisinde lazer tedavisi de uygulanmaktadır.

Liken planus: Bir deri hastalığıdır. Cilt tutulumunun yanında sadece tırnaklarda çizgilenme, renk değişikliği ve kalınlaşma şeklinde de görülebilir.

Sedef hastalığı: Sadece tırnağı da tutabilir. Toplu iğne başı büyüklüğünde çukurluklar, kalınlaşma, sarı renk görünüm ve tırnak içinin boşalması şeklinde görülebilir.

Melanom: Tırnakta koyu leke şeklinde görülür. Melanomda erken tanı çok önem kazanır.

Tırnak batması: Tırnakların yan kenarları kıvrılarak cildin içine girer. Yanlış tırnak kesimi, dar ve sivri ayakkabı giymek yanlış pedikür uygulamaları hastalığın nedenleri arasındadır. Bazen hastanın günlük yaşamını etkileyebilir. Tırnaklar çok dipten olmayacak şekilde düz kesilmeli, enfeksiyon varsa tedavi edilmeli, gerekirse cerrahi işlem uygulanmalıdır.

Dolama (paronişi): Sık görülen tırnak hastalıklarındandır. Tırnak etrafındaki dokuda kızarıklık lokal hararet şişlik ve ağrı oluşabilmektedir. Zamanla burada iltihaplanma da gelişebilir. Akut dolama bakteriyel olabileceği gibi uzun süreli dolama sedef hastalığı egzama ve candida türü mantarlar neticesinde de gelişebilir.

Bakteriyel hastalıklar: Tırnak çevresinde oluşan bakteriyel enfeksiyonlar tırnaklarda renk ve şekil bozukluğuna neden olabilir.

Tırnaklarda kırılma: Boyuna çizgilenme, zor uzama, kolayca kırılma çatlama ve dökülmeler tırnak uçlarında soyulma ve ayrılma şeklinde görülür. Bu duruma yaşlanma, su ve kimyasallarla uzun süreli temas, aseton kullanım tırnak mantar enfeksiyonları, bazı romatizmal hastalıklar, soğuk ve sıcakta uzun süre kalmak neden olabilir.

SAĞLIKLI TIRNAKLAR İÇİN ÖNERİLER

- Bunların dışında tırnakların bombeleşmesi kalp ve akciğer hastalıklarının belirtisi olabilir.

-Demir eksikliği anemisinde tırnaklarda incelme, düzleşme ve kenarlarında tırnak kalkması görülebilir. Nadir de olsa genetik hastalıklarda da tırnak bozuklukları görülebilir.

-Uzun süreli su, sabun ve deterjan kullanımında muhakkak eldiven takılmalıdır. Her yıkamadan sonra ellerin yanında tırnaklar da kurulanmalıdır. 

-Tırnak altında biriken kirler yumuşak fırça ve sabunlu su ile temizlenmelidir. Sıkı, sert ve dar ayakkabılardan kaçınılmalı.

-Takma tırnaklar çok yapıştırılmamalı ve uzun süre kalmamalı. Daha az hasar yapmaları nedeni ile yağlı cila sökücüler kullanılmalı. Tırnak bakımı için uygun nemlendiriciler kullanmalı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...