TÜBİTAK'tan iki kritik merkez: Aşı ve ilaç araştırma üssü açıldı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TÜBİTAK'tan iki kritik merkez: Aşı ve ilaç araştırma üssü açıldı

Sağlık Haberleri

Merkezlerde yüksek teknoloji gerektiren biyoteknolojik ilaç ve aşı keşfi yapılacak. Kimyasal-biyolojik-radyolojik-nükleer tehditlere karşı kullanılacak ekipmanlar geliştirilecek.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan Aşı ve İlaç Geliştirme Kampüsü, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından TÜBİTAK’ın Gebze yerleşkesinde hizmete açıldı. Türkiye’nin sağlık AR-GE’si en gelişmiş en entegre kampüsü niteliğindeki merkezde başta kanser olmak üzere biyoteknolojik ilaçlar ve aşılar geliştirilecek. Merkezde ayrıca kimyasal-biyolojik-radyolojik-nükleer tehditlere karşı edecek ekipmanların AR-GE faaliyetleri geliştirilecek ve test çalışmaları da yapılacak. Bakan Varank, açılış töreninde yaptığı konuşmada artık ilaç araştırması yapmak isteyen Türk bilim adamlarının yurt dışına gitmek mecburiyetinde kalmayacağını söyledi.

TÜBİTAK'tan iki kritik merkez: Aşı ve ilaç araştırma üssü açıldı

SAĞLIKTA TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK AR-GE MERKEZİ

TÜBİTAK Aşı ve İlaç Geliştirme Kampüsünün Türkiye’nin sağlık atılımında çok önemli bir dönüm noktası olduğuna işaret eden Bakan Varank “Bu kampüs bünyesinde çok kritik ve ülkemize çok stratejik kazanımlar getirecek altyapıları Türkiye’ye kazandırıyoruz. Türkiye’ye hatta bölgemize hizmet edecek bu önemli yatırımla, farklı aşı ve genetik ürünleri, biyoteknolojik ilaç ve aşı adaylarını hücreden başlayarak üretilebileceğiz. Kanser tedavisinde önemli yere sahip hücre tedavi sistemlerini, DNA zincirlerini kesmeye ve yeniden birleştirmeye imkân sağlayan embriyo çalışmalarını, bu kampüste hayata geçirebileceğiz. Burası sağlık teknolojileri alanında Türkiye’nin şu ana kadar sahip olduğu en modern, en entegre, en yeni kampüsü” dedi.

BİYOTEKNOLOJİ MÜKEMMELİYET MERKEZİ

Kampüsün bütün bilim insanlarına açık olduğunu hatırlatan Varank “Burayı aynı zaman bir kuluçka merkezi olarak tasarladık. Hocalarımız kendi kurdukları şirketlerle, gelip hem bu altyapıyı kullanabilecek hem de burada kendi şirketlerini teknopark avantajlarında faydalandıracaklar. Burada 3. derece güvenlik seviyesinde BSL 3 laboratuvarları yine biyoteknolojik aşıların ürünlerin geliştirileceği laboratuvarları, hayvan deney merkezlerini de ülkemize kazandırmış olacağız” diye konuştu.

TÜBİTAK'tan iki kritik merkez: Aşı ve ilaç araştırma üssü açıldı

KİMYASALLA MÜCADELE

Kampüs bünyesindeki kurulan KBRN Merkezi ile ilgili de bilgi veren Varank “Bilindiği gibi son yıllarda kimyasal-biyolojik-radyolojik-nükleer tehditler artıyor. Ulusal Biyolojik Kimyasal Test Merkezi, bunlarla mücadele  karşı mücadele edebilecek ve ülkemizin millî savunma ihtiyaçlarına cevap verecek yeni bir yapı. Kimyasal ajanlara, biyolojik tehditlere karşı AR-GE faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Bunlarla mücadele edecek ekipmanların testlerini burada gerçekleştirebileceğiz. Burada hem Millî Savunma Bakanlığına hizmet edeceğiz, aynı zamanda bu çapta bir AR-GE merkezi ile dost ve müttefik ülkelere NATO’ya da hizmet edebileceğiz” dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...