UEFA Şampiyonlar Ligi'nde takım sayısı 36'ya yükseltiliyor!

Düzenleyen: / Kaynak: Turkiyegazetesi.com.tr
UEFA Şampiyonlar Ligi'nde takım sayısı 36'ya yükseltiliyor!

SPOR Haberleri  / Turkiyegazetesi.com.tr

UEFA, Şampiyonlar Ligi'nde takım sayısının 2024-2025 sezonu itibarıyla 32'den 36'ya yükseltileceğini açıkladı. 2 takım, UEFA turnuvalarındaki geçmiş performanslarına göre özel davet alacak.

UEFA'dan Şampiyonlar Ligi formatında değişim kararı... Avrupa futbolunun patronu, 2024-2025 sezonundan itibaren gruplardaki takım sayısının 32'den 36'ya çıkartılacağını açıkladı.

"Oyundaki paydaşlarla kapsamlı bir istişarenin ardından, UEFA İcra Komitesi bugün Viyana'da, 19 Nisan 2021'de aldığı kararın ardından, 2024/25 sezonundan itibaren Avrupa kulüp müsabakaları için nihai formatı onayladı" denilen açıklamada yeni sisteme "İsviçre sistemi" ismi verildi.

İSVİÇRE SİSTEMİ NEDİR?

Buna göre, 10 hafta olan grup aşamaları 8 haftaya düşürülecek. Yeni sistem daha "tarafsız" olduğu gerekçesiyle "İsviçre sistemi" dendi. UEFA Şampiyonlar Ligi'nin grup aşamasında 4 ilave takım şu şekilde yarışacak.

• UEFA ulusal federasyon sıralamasında 5. sırada yer alan ülkede 3. sırada yer alan kulüp...

• “Şampiyonlar Yolu” adı verilen yol ile eleme yapan kulüp sayısı 4'te 5'e çıkarılarak yerli bir şampiyona bir sıra verilecek.

• Son iki sıra, kulüpleri tarafından bir önceki sezonda toplu olarak en iyi performansı gösteren federasyonlara gidecek (toplam puan sayısı, katılan kulüp sayısına bölünecek). Bu iki federasyon, yerel ligde UEFA Şampiyonlar Ligi pozisyonlarının gerisinde en iyi sırada yer alan kulüp için bir sıra kazanacak. Örneğin, mevcut sezonun sonunda Şampiyonlar Ligi'ne bir kulüp ekleyen iki federasyon, kulüplerinin toplu performansına göre İngiltere ve Hollanda olacak.

• UEFA İcra Komitesi, Avrupa'daki yerel maç takviminin önemini kabul ederek, finalden önceki tüm maçların hafta ortasında oynatmaya karar verdi.

CEFERİN: REKABET DENGESİ SAĞLANACAK

Kararlar hakkında yorum yapan UEFA Başkanı Aleksander Čeferin şunları söyledi:

“Bugünün kararları, Avrupa futbolunun gelişimi ve başarısı için en iyi çözümü bulmak amacıyla taraftarların, oyuncuların, antrenörlerin, ulusal federasyonların, kulüplerin ve liglerin fikirlerini dinlediğimiz kapsamlı bir istişare sürecini tamamlıyor. Seçilen formatın doğru dengeyi sağladığına ve rekabet dengesini iyileştireceğine ve kulüp müsabakalarımızın cazibesini ve popülaritesini artırırken kıtamızdaki kulüplere, liglere ve taban futboluna dağıtılabilecek sağlam gelirler üreteceğine inanıyoruz”

PEKİ NE DEĞİŞTİ?

UEFA Şampiyonlar Ligi'ndeki toplam takım sayısını 32'den 36'ya çıkaran formattaki en büyük değişiklik, geleneksel grup aşamasından katılan tüm takımları içeren tek bir lig aşamasına geçiş şeklinde... Artık her kulüp, ev sahibi ve deplasman bazında oynanan üç takıma karşı önceki 6 maç yerine, 8 farklı rakibe karşı (4iç saha maçı, 4deplasman maçı) en az 8 lig aşaması maçı garanti edecek.

Bugünkü sistemde 32 takım 4'erli 8 gruba dağılıyor ve en az 6 maç oynuyor. Lig usulüne geçilince katılımcı kulüpler en az 8 maça çıkmış olacak.

Ligin ilk 8takımı otomatik olarak eleme aşamasına hak kazanırken, 9 ila 24 arasında bitiren takımlar, ligin son 16'sına girmeyi garantilemek için iki ayaklı bir play-off'ta mücadele edecek.

Düzenleyen:  - SPOR
Kaynak: Turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...