Özçekim bağımlılığı burun ameliyatı taleplerini artırdı

Düzenleyen:
Özçekim bağımlılığı burun ameliyatı taleplerini artırdı

TEKNOLOJİ Haberleri

Araştırmacılar, özçekim (selfie) bağımlılığı arttıkça rinoplasti (burun estetiği) ameliyatlarına talebin arttığını söylüyor. Bunun sebebi ise, ön kameraların kişilerin burnunu daha büyük göstermesi.

Araştırmalara göre, insanlar artık her yıl ortalama 450 özçekim yapıyor. Ancak yeni bir çalışma ön kameranızı kullanmaktan nefret ettirebilir. Texas Üniversitesi Güneybatı Tıp Merkezi araştırmacıları, özçekimlerin yüzünüzü çarpıtarak burnunuzu standart fotoğraflara göre daha uzun ve geniş gösterdiğini ortaya çıkardı.

İngiltere'de rinoplasti yani burun ameliyatı en popüler cerrahi operasyonlardan biri iken bunun sebebi selfieler olabilir. Çünkü araştırmalar, özçekimlerin popülaritesi nedeniyle rinoplasti taleplerinin arttığını gösteriyor. 

Araştırmayı yöneten Dr. Bardia Amirlak, "Özçekim fotoğraflarındaki artış ile özellikle genç hastalarda burun estetiği taleplerindeki artış arasında kayda değer bir ilişki var" dedi. 

Çalışma için 30 gönüllü kamera karşısına geçti. Gönüllülerin üç adet fotoğrafları çekildi. Bunlardan ikisi ön kamerayla yüze 12 ve 18 inç uzaklıktan çekilirken, diğeri dijital kamera ile 152 santimetre uzaklıktan çekildi. Daha da önemlisi, her üç fotoğraf da aynı oturuşta ve aynı ışık koşullarında çekilmiştir.

Araştırmacılar fotoğraflardaki dört yüz nirengi noktasının ölçümlerini karşılaştırdı; burun, dudak, çene ve yüz genişliği. Ayrıca gönüllüler fotoğraflara bakarak memmun olup olmadıklarını puanladı. 

Sonuçlar, ön kamerada çekilen fotoğrafların katılımcıların yüz özelliklerini önemli ölçüde bozduğunu gösterdi. Ortalama olarak, burun, dijital kamerada çekilen fotoğrafa kıyasla 12 inçlik özçekimlerde yüzde 6,4 ve 18 inçlik özçekimlerde yüzde 4,3 daha uzun göründü.

12 inçlik özçekimlerde çene uzunluğunun da ortalama yüzde 12 oranında azaldığı tespit edildi. Bu, burnun çene uzunluğuna oranında yüzde 17 gibi büyük bir artışa yol açtı. Bu arada selfieler, burun tabanının yüzün genişliğine göre daha geniş görünmesine neden oluyordu.

Dr. Amirlak, "Özçekim fotoğrafçılığının popülaritesi arttıkça, yüz özelliklerini nasıl bozduklarını ve hastaların bunları iletişim kurmak için nasıl kullandıklarını anlamak çok önemli. Ayrıca bulgularımız, üreticilere akıllı telefon kameralarının toplumsal etkisini iyileştirmeye yönelik veriler sağlıyor.” şeklinde konuştu. 

Araştırmacılar, özçekimlerdeki yüz çarpıklıklarının zihinsel sağlığı da etkileyebileceği konusunda uyardı. Dr Amirlak, “Çalışmamız, özçekimlerin algılanan yüz görünümünü olumsuz etkileyebileceği endişesini daha da destekliyor. Özçekimlerle ilgili yanlış algıların rinoplasti isteklerini, benlik imajı algılarını ve ardından depresyon ve kaygıyı nasıl etkileyebileceği konusundaki farkındalığı artırmamız gerekiyor.” dedi. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...