Planlar altüst oldu... NASA uyduları kayboldu!

Düzenleyen: / Kaynak: The Verge
Planlar altüst oldu... NASA uyduları kayboldu!

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Verge

Astra uzay şirketinin geliştirdiği ve 'düşük maliyetli' olarak tanıttığı roketle fırlatılan uydular kayboldu. İki küçük uydu ile NASA, tropik fırtınaları takip etmeyi amaçlıyordu.

Uzay şirketi Astra'ya ait bir roket, fırlatmanın ikinci aşamasında motoru zamanından önce kapandı ve uyduların yerleştirilmesi başarısızlıkla sonuçlandı. Roket, NASA uydularını taşıyordu ve uzay ajansı bu uydularla hava olaylarını incelemeyi planlıyordu. Ancak iki uydu da kayboldu.

Astra'nın Fırlatma Aracı 0010 (LV0010), Florida'nın Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundan fırlatıldı. Ancak uçuşa geçtikten yaklaşık 10 dakika sonra hata ortaya çıktı. NASA, altı adet TROPICS isimli CubeSat (küp uydu) uydularıyla tropikal fırtınaları daha iyi gözlemlemek istiyor. Küp uydular, liselerdeki ve üniversitelerdeki araştırmacılar tarafından geliştirilen düşük maliyetli uydulardır.

ASTRA ÜZÜNTÜSÜNÜ DİLE GETİRDİ

Uzay şirketi Astra, Twitter üzerinden, "Üst aşama erken kapandı ve bilim yüklerini yörüngeye teslim edemedik. Üzüntümüzü NASA ve faydalı yük ekibiyle paylaştık." diyerek başarısızlıkla sonuçlanan görev için açıklama yaptı. NASA'nın bilim bölümünün yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen de attığı tweet ile fırlatmanın başarısız olduğunu kabul etti ve 'yeni bilim ve fırlatma yetenekleri için harika bir fırsat sunduğunu' belirtti. 

NASA'nın kalan TROPICS uydularını Astra ile fırlatmayı planlayıp planlamadığı veya kaybolan iki uydunun değiştirilip değiştirilmeyeceği belli değil. Astra, uzaya bir dizi küp uydu fırlatmak üzere Şubat ayında NASA ile anlaşma yaptı.

Şimdiye kadar Astra, toplamda yedi denemeden yalnızca iki fırlatmada başarılı oldu. Şirket geçtiğimiz Kasım ayında ilk kez Dünya'nın yörüngesine uzay aracı göndermeyi başardı. Mart ayında bir müşterinin uydularını yörüngeye başarıyla yerleştirdi. Astra'nın diğer fırlatmalarında ise, yönlendirme sistemindeki sorunlardan motor arızasına kadar bir dizi sorun etkili oldu.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Verge
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...