Çılgın projeler korkutuyor! Bu neyin hazırlığı?

- Güncelleme:
Çılgın projeler korkutuyor! Bu neyin hazırlığı?

Teknoloji Haberleri

Dünyayı ve insanı kontrol etme rekabeti ‘suni güneş’ yapmaya kadar vardı; çılgın projeler korkutuyor!

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Dünya artık bildiğimiz eski dünyadan çok uzak. Doğal olan yerini yapaya bırakıyor. İnsanlar kontrol edilebilir hâle geliyor. Yapay zekâ, karanlık fabrikalar, robotlar, nesnelerin interneti ile çalışma hayatı otonom hâle gelirken, iş bulmak her geçen gün zorlaşıyor. Akıllı şehirler ve sosyal kredi sistemi ile yerel yönetin anlayışı değişiyor. Küresel şirketler, otonom araçlarla direksiyonun, yapay et ile gıdaların sahibi oluyor. Metaverse ve sosyal medya ise sosyolojiyi kökten değiştiriyor. Sosyal medya ile toplumlar bilgi kirliliği ve dezenformasyona daha açık hâle gelirken, insanlar gerçeklik algısını kaybediyor, kötülük yayılıyor. 

Diğer yandan akla hayale gelmeyecek projeler hayatımıza girmeye devam ediyor. Elon Musk’ın Starlink projesi ile gökyüzü uydularla donatılırken diğer yandan yerkürede devasa uydular inşa ediliyor. İnsanlık Mars hayalleri kurarken bir de bakıyorsun ki ABD’nin Çin balonu beliriyor. İnsan beynine çip denemeleri devam ederken yapay güneş, HAARP ve genom teknolojileri ile olmaz denen şeyler oluyor. Bütün bunlar birçok soru işaretini de beraberinde getiriyor. İşte bunlar neyin habercisi dedirten gelişmeler: 

FANUSTAKİ ŞEHİR

Günlük hayatımız Metaverse ile bir yandan sanal hâle gelirken diğer yandan yeni akıllı şehirler kuruluyor. Suudi Arabistan “Neom” adı altında tam 500 milyar dolarlık bir megaşehir projesi geliştiriyor. Bu projenin içinde ayrı bir şehir olarak “The Line” yer alıyor. Bittiği zaman 500 metre yüksekliğe ve 200 metre genişliğe sahip olacak bu şehir, bünyesinde bir yol ya da otomobil barındırmayacak. 170 km uzunluğunda olacak şehrin içerisindeki uç noktalar arasında yüksek hızlı tren sistemiyle 20 dakikada ulaşım sağlanacak. Şehir, tahminlere göre 9 milyondan fazla insana hayat alanı sağlayacak ve yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımını merkeze alacak. 

HAARP'LER HAVADA YAŞANIYOR

Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı (HAARP) projesi Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden gündeme geldi. HAARP ile iyonosferin üzerinden iklim kontrolü hedefleniyor. ABD, Rus ve Çin başta olmak üzere bir çok ülke bu alanda gizli çalışmalar yürütüyor. HAARP ile depremin de tetiklenebileceği belirtilirken, bu tür afetlerde dolu bir bardağa düşen bir damla etkisi yapabileceği ifade ediliyor.

Çılgın projeler korkutuyor! Bu neyin hazırlığı?

YAPAY GÜNEŞ VE GÜNEŞ TARLALARI

Dünyanın en büyük ve en önemli uluslararası bilimsel araştırma projelerinden biri olan Termonükleer Deneysel Reaktörü (ITER), füzyon reaksiyonları yoluyla ışık ve ısı yayarak güneşe benzer bir şekilde temiz, karbonsuz enerji ürettiği için “Yapay Güneş” olarak anılıyor. Proje kapsamında, Avrupa Birliği, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Güney Kore, Hindistan ve Rusya çalışmalar yapıyor. G. Kore ve Çin 100 milyon santigrat dereceyi 50 saniyeden fazla hapsetmeyi başardı. Yapay güneşin enerji sorununa çözüm olması beklenirken diğer yandan hem dağlarda hem de uzayda devasa güneş tarlaları inşa ediliyor.

Çılgın projeler korkutuyor! Bu neyin hazırlığı?

DEVASA TELESKOPLAR

 Çin’in güneybatısında yer alan Guizhou eyaletindeki derin ve yuvarlak bir doğal karstik çöküntüde yer alan FAST, 2020 yılının ocak ayında faaliyete başladı ve dünyaya resmî açılışı 31 Mart 2021’de gerçekleşti. FAST’ın, dünyanın en hassas radyo teleskobu olduğu ve manyetik alanları kaydettiği düşünülüyor. Ancak uzay savaşlarının bir parçası olabileceği de düşünülüyor.

Çılgın projeler korkutuyor! Bu neyin hazırlığı?

CRISPR TEKNOLOJİSİ VE GENLERE MÜDAHALE

En kısa ve doğru şekliyle CRISPR, bir genom düzenleme aracı. Yani genetikçilerin ve tıp araştırmacılarının DNA üzerinde ekleme, çıkarma yapmalarına ya da DNA dizilimini değiştirmelerine imkân tanıyan özgün bir teknoloji. CRISPR teknolojisi daha çok ilaç, tarım, sanayi, halk sağlığı gibi birçok alanda kullanılıyor. mRNA aşısının da temelinde yer alan teknoloji sadece insanların yanı sıra bitkilere de uygulanabiliyor. Ancak bu teknoloji doğal olanı bozma riski taşıdığı için ciddi riskler taşıyor. Aynı şekilde ABD, Çin ve İsrailli şirketler klonlama ve yapay embriyo üzerinde çalışmalar yürütüyor.  

KİMSE GÜVENDE DEĞİL

Geleceğin dünyasında güvenlik algısı da değişiyor. Süper şifre kırıcı olarak adlandırılan kuantum bilgisayarlar ile internet dünyasının yeniden şekillenmesi beklenirken, veri güvenliği hayati derecede önemli olacak. Kuantum bilgisayarlar henüz emekleme aşamasında. Google, üçüncü nesil yeni Sycamore işlemcisindeki kuantum bitlerinin hata oranının 10.000’de bir olduğunu söylüyor. Kuantum bilgisayarların endüstriyel alanda kullanılabilmesi için hata payının 10.000.000.000’da bir ile 10.000.000’da bir aralığında olması gerekiyor. Bunun yakın zamanda gerçekleşmesi bekleniyor. 

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...