Çinli taykonotlardan uzay kurallarını aşan deney: Canlı yayında ateş yaktılar

Düzenleyen: / Kaynak: Fox News
- Güncelleme:
Çinli taykonotlardan uzay kurallarını aşan deney: Canlı yayında ateş yaktılar

TEKNOLOJİ Haberleri  / Fox News

Çinli taykonotlar, uzayda yörüngede dönerken genç izleyicilere yönelik bir dizi derse katıldı. Uzay istasyonunun Mengtian laboratuvar modülündeki canlı yayında Çinli taykonotlar ateş deneyi yaptı.

Uzay güvenliği normlarına meydan okuyan cesur bir hareketle Çinli taykonotlar, Çin'in Tiangong uzay istasyonunda açık alev deneyi yaptı. 21 Eylül'de uzay istasyonundan canlı yayınla bağlanan taykonotlar Gui Haichao ve Zhu Yangzhu, kibrit ile bir mumu yaktı. Bu hareket, daha önce uzay araştırmaları alanında imkansız ve tehlikeli olarak görülüyordu.

Alevlerin beklenmedik bir davranış sergilemesi canlı yayında izleyicilerin ilgisini çekti. Mikro yerçekimindeki alevler neredeyse küresel bir biçime sahipti. Dünya'da alevlerin biçimi ise gözyaşı damlası şeklindedir.

Çin Merkez Televizyonu'nun (CCTV) aktardığına göre Gui Haichao, "Uzay istasyonundaki bir mumun alevinin küresel bir şekilde yandığını görebilirsiniz, bir mumun alevi mum Dünya üzerinde dik olduğunda koni şeklinde yanıyor." dedi. 

https://twitter.com/sourabhrchauhan/status/1708402302527381963

Bu belirgin şekil farklılığı, alçak Dünya yörüngesi ortamındaki daha zayıf konveksiyon akımlarla ilgili olabilir. Dünya'da alevler, sıcak havanın yükseldiği ve soğuk havanın alevin yakınında alçaldığı kaldırma kuvveti kaynaklı konveksiyon nedeniyle gözyaşı damlası şeklini alır. Mikro yerçekiminde bu akımlar daha az belirgindir ve alevin küresel olarak dağılmasına neden olur.

Çinli taykonotlardan uzay kurallarını aşan deney: Canlı yayında ateş yaktılar

MİR'DE ÇIKAN YANGININ ARDINDAN YENİ KURALLAR GELDİ 

Bu açıklama, özellikle Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) yanıcı maddeler ve alevlerle ilgili katı düzenlemeler uyguladığı bir dönemde merak uyandırdı.

Öte yandan, mum deneyi dikkat çekse de, katı kurallarnedeniyle bu deneyin Uluslararası Uzay İstasyonunda (ISS) yapılması pek mümkün görünmüyor. 1997'de Rus uzay istasyonu Mir'de çıkan yangın, ISS'de katı yangın güvenliği kurallarının uygulamaya konulmasına yol açmıştı. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Fox News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...