Değeri 200 bin dolar, ağırlığı 70 gram! Türkiye 'avuca sığan İHA' için harekete geçti

Düzenleyen: / Kaynak: Savunmasanayist.com
- Güncelleme:
Değeri 200 bin dolar, ağırlığı 70 gram! Türkiye 'avuca sığan İHA' için harekete geçti

TEKNOLOJİ Haberleri  / Savunmasanayist.com

Türk güvenlik güçleri tarafından da kullanılan Black Hornet Nano İHA'nın yeni versiyonu yolda. Değeri 200 bin dolar, ağırlığı ise yalnızca 70 gram olan İHA, 30 santimetreden daha kısa. Avuca sığabilen İHA'yla ilgili ASELSAN da çalışmalara başlamış durumda.

Son yıllarda savunma sanayii alanındaki 'yerli ve milli' hamlelerle hem dışa bağımlılık azaldı hem de ihracatlar ile ülke büyük gelir elde etti. Türkiye, bu alanda yaptığı yatırımlarla tüm dünyanın dikkatini çekerken, ASELSAN da Nano İnsansız Hava Araçlarının yerli olarak geliştirilmesi için harekete geçti.

30 SANTİMDEN KISA, AĞIRLIĞI 70 GRAM

ABD’li Teledyne FLIR şirketi, dünyaca ünlü Black Hornet Nano İnsansız Hava Aracı (İHA)'nın yeni bir versiyonunu geliştirmek için kolları sıvadı. Black Hornet 4 olarak adlandırılan yeni insansız sistem, 30 santimetreden daha kısa ve sadece 70 gram ağırlığında. İHA o kadar küçük ki bir askerin eline dahi sığabiliyor.

Sistem 20 saniyeden daha kısa bir sürede kalkış yapabiliyor ve GPS’in olmadığı ortamlarda dahi görev gerçekleştirebiliyor.

Ayrıca sistemin görsel görüş hattının ötesindeki hedefleri belirleyebilmesi ve silah sistemlerinin etkilerini gerçek zamanlı olarak değerlendirmeyi mümkün kılması hedefleniyor. Öte yandan Black Hornet 4, düşük ışık şartlarında yüksek görüntü elde edilmesini sağlayan yeni bir gündüz kamerasıyla teçhiz edilecek.

200 BİN DOLARLIK MALİYET

Teledyne FLIR şirketinin Black Hornet 4’ü ABD Savunma Bakanlığı'na ve Norveç ordusuna sunması bekleniyor. Öte yandan Türkiye’de de güvenlik birimleri, Black Hornet’i aktif olarak kullanılıyor. Ancak İHA, 200 bin dolarlık birim maliyetiyle dikkat çekiyor.

BLACK HORNET 4 FARKLARIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Önceki Black Hornet’lerle karşılaştırıldığında en son versiyon Black Hornet, gelişmiş uçuş performansı ve engellerden kaçınma yeteneklerine sahip. Ayrıca 30 dakikadan fazla süreyle saatte maksimum 10 mil (16 kilometre) hızla uçmasını sağlayan gelişmiş bir bataryaya sahip.

Drone, iki kilometrelik (1,2 mil) bir operasyonel menzile sahip ve 25 knot rüzgara dayanıklı yapıda.

Black Hornet 4'ün en dikkat çekici özelliklerinden biri ise, düşman radarları tarafından tespit edilmeden tehditleri tanımlamasını sağlayan son derece düşük görsel ve akustik ize sahip olması. Yeni 12 megapiksel kamerası ve yüksek çözünürlüklü termal görüntüleyicisi sayesinde sistem, muharebe sahasının daha iyi görüntülenmesini de sağlayabiliyor.

ASELSAN ÇALIŞIYOR

Öte yandan Türkiye’de de ASELSAN, Mikro ve Nano İHA’lar için çalışmalarını sürdürüyor. ASELSAN tarafından geliştirilecek sistemler ile Türkiye’nin bu alandaki yurt dışı bağımlılığının sonlandırılması hedefleniyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Savunmasanayist.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...